Analys

Analys: Förseningar gynnar Samsung och Huawei

Snapdragon 835 är försenad. Qualcomms marknadsdominans på mobilchipset till Android skadar branschen som helhet.

Publicerad Uppdaterad

Chipsetet är själva hjärtat i en mobiltelefon. Här har man i ett kretspaket inte bara mobilens processor, utan även grafikprocessor, radiodelen som avger vilka datahastigheter som kan användas för surf, strömkontrollen som avgör hur fort batteriet kan ladas, med mera. Skillnader i prestanda mellan mobiler beror i stor utsträckning på vilket chipset som sitter i dem, och nya toppmodeller lanseras därför när det finns ett nytt snabbare chipset att sätta i dem.

Eller, i praktiken, när Qualcomm har ett nytt snabbare chipset för dem att sätta i. Åtminstone för toppmodeller är Qualcomms Snapdragonserie nästan helt dominerande på marknaden. Och nu tyder allt mer på att Qualcomms nya toppchipset Snapdragon 835 är försenat.

Dels har vi läckan om att Samsung Galaxy S8 lanseras i slutet av mars och börjar säljas i slutet av april. Sedan kom uppgiften att LG G6, som visas upp den 26 februari, inte kommer att ha Snapdragon 835. Orsaken sades vara att chipsetet inte kunde levereras i tid, och att Samsung dessutom hade paxat hela första leveransen av chipsetet. Det skulle innebära att andra mobiltillverkare knappast kan börja sälja mobiler med Snapdragon 835 förrän i juni, och kanske ännu senare.

LG är inte de som sitter och försöker vara hemliga inför en lansering, tvärtom brukar deras strategi vara mängder med teasers, så om uppgiften att LG G6 får nöja sig med Snapdragon 821 inte stämmer skulle de ha varit snabba med att slänga ut en teaser med Snapdragon 835 i.

Detta har nu mer eller mindre bekräftats av HTC:s mobilchef som sagt att varken de eller någon annan kommer att visa upp någon mobil med Snapdragon 835 på Mobile World Congress i slutet av februari.

Spelar detta någon som helst roll? Är inte en mobil med Snapdragon 821 som chipset så snabb den kan bli i dag ändå, och skillnaden bara något för nördar att grotta ner sig i? Ja och nej. Att ha det senaste chipsetet har stor marknadsföringsvärde, men det är också en framtidssäkring. Nya tekniker introduceras hela tiden. Just nu är det till exempel stöd för högre upplösning i virtual reality som ställer allt högre krav på grafikprocessor och minne. En telefon som har förra årets nya chipset kanske inte är gammal ännu nu, men den kommer att vara det ett år tidigare oavsett när det händer.

Exakt vad är det då som pågår? Vi har inga säkra uppgifter, men Snapdragon 835 tillverkas i en ny process med smalare ledningsbanor som inte använts tidigare, och det ryktas att man fått sämre avkastning på produktionen än väntat. Barnsjukdomar är att räkna med vid alla nya processer, och här är det alltså att man måste kassera en hel del chipset och får ut färre färdiga. Den pikanta detaljen i sammanhanget är att det är Samsungs halvledarfabriker som producerar Snapdragon 835 åt Qualcomm. Det är lätt att se ett samband med att Samsung påstås ha fått ensamrätt på den första produktionsbatchen, men det behöver inte vara fult spel inblandat. Samsung kan ha skrivit in en leveransgaranti i tillverkningskontraktet långt innan det stod klart att det skulle orsaka problem för övriga tillverkare, eller de kan helt enkelt ha varit högstbjudande på den första leveransen.

Oavsett vilket försätter de övriga tillverkare i en icke avundsvärd sits. De kan göra som LG och släppa en mobil som riskerar att framstå som föråldrad en månad efter säljstart. De kan göra som Sony förmodligen kommer att göra, och visa upp en ny mobil nu som inte börjar säljas förrän i sommar, och riskera att alla som vill ha en ny mobil då redan köpt en Samsung som funnits ute ett par månader.

Alternativet som lyser med sin frånvaro är att välja ett chipset från en annan tillverkare. Mediatek är den enda större oberoende chiptillverkaren utöver Qualcomm. De har visat sig kapabla att göra chipset som är konkurrenskraftiga i låg- och mellanprissegmenten, men man har inte lyckats åstadkomma något med samma grafikprestanda som Qualcomms chipset i toppskiktet. Det finns två tillverkare som lyckats göra chipset som kan konkurrera med Qualcomm, och det är Samsung med sina egna Exynos-chipset, och Huawei med sina Kirin-chipset. Samtidigt har ingen av dem kapacitet att producera chipset annat än för husbehov.

Det innebär att inte bara Samsung utan även Huawei går oberörda ur ett debacle med försenat chipset från Qualcomm, och att oavsett om Samsung fått ensamrätt på första batchen av Snapdragon 835 så hade de skadats mindre av produktionsproblem än de andra mobiltillverkarna.

Vi kan jämföra med situationen 2015, då det surrade rykten om att Snapdragon 810 hade problem med överhettning. Ryktena bekräftades aldrig, men var i allt väsentligt sanna. Chipsetet krävde massiv kylning för att inte klocka ner sig och ge sämre prestanda. Resultatet blev en serie toppmodeller med halvdan prestanda för alla utom för Samsung och Huawei.

Mobilbranschen är helt enkelt för beroende av Qualcomm, och de som gynnas mest av det är de som är minst beroende. Det ser ut att bli ännu ett bra år för Huawei och Samsung.