Skola: Batteri

Maxa batteritiden till din Android

Låt inte dagens batterier driva dig till vansinne. Omfamna istället de lösningar vi har att tillgå för att ta kontrollen över batteritiden.

Publicerad Senast uppdaterad

Ju större skärm och ju tuffare prestanda du har i mobiltelefonen, desto större behov har du också av kraft – och då pratar vi inte om Kraften i Star Wars utan om batteriets kapacitet. Få teknikrelaterade situationer är så irriterande som när batteriet går på sparlåga samtidigt som du akut behöver använda prylen ifråga. Till den dagen kommer då vi har batterier som laddas på några sekunder och räcker i evigheter, får vi nöja oss med den väg vi har att tillgå.

Vägen vi talar om har idag tre förgreningar och det är dessa vi ska kika lite närmare på i den här artikeln: Systemet, appar och tillbehör. Med en bra kombination av dessa tre kan du öka batteritiden rejält och dessutom har du prylarna som behövs vid de tillfällen du ges möjlighet att tanka batteriet. Som den pryl­scout du är, kommer du alltid att vara redo.

Systemet

Om du vill att batteriet ska räcka länge gäller det att du tänker smart och förutser och utrotar energibovarna innan de hinner tömma batteriet. Många av tipsen har du säkert hört förut, men vi drar dem igen för säkerhets skull.

1: Sänk ljusstyrkan på skärmen – lägre ljusstyrka ger längre batteritid.

2: Glöm inte att avsluta apparna när du inte använder dem längre, annars ligger de och drar batteri i smyg i bakgrunden.

3: Stäng av eventuell haptisk feedback (vibration) och ljud vid ­knapptryck.

4: Ha inte igång uppkopplingar du inte använder. Bluetooth­uppkopplingen är till exempel en riktig batteritjuv.

5: Undvik rörliga bakgrundsbilder, använd exempelvis ett fotografi ­istället. Har du amoledskärm så välj en mörk bakgrundsbild.

6: Ställ in hur ofta du vill att dina konton ska synkronisera via nätet och hämta ner ny information. Alla behöver kanske inte koppla upp sig var 15:e minut?

Apparna

Vill du göra det enkelt för dig fixar du en app som styr de viktiga inställningarna i systemet, då slipper du göra allt manuellt. Vi har rotat fram tre riktigt bra app-tips till dig.

Juicedefender

Pris: Finns i flera versioner, 0–50 kronor

Utvecklare: Latedroid

Populär och fullmatad app för batterinörden som vill ha full kontroll. Innehåller såväl batteriwidgetar och schemaläggning som platsigenkänning med specialinställningar och stöd för olika profiler.

Greenpower Free battery saver

Pris: Gratis

Utvecklare: Binary Mango AS

En svensk app som hjälper dig att förlänga batteritiden genom att spara in där det går – när det går. Har du väl installerat appen och tweakat dina inställningar så att de passar dina behov så sköter den sig automatiskt framöver. 

Timeout3G-full

Pris: 12 kronor

Utvecklare: Wire

Med den här appen ställer du in hur ofta du vill att dina data ska synkroniseras över 3G, exempelvis hur ofta mobilen ska hämta hem mejl och kolla av Facebook. På så sätt slösar den inte batteri hela tiden utan vilar då det går.

Tillbehören

Vad du behöver, för att slippa vara batteriets MacGyver, är bra laddare för alla situationer, skal som dubblar som batteri och en batteribackup. Vi har plockat fram ett par exempelprodukter i den här artikeln, men det finns fler därute och du måste utgå från din mobiltelefonmodell för att vara säker på att tillbehören passar. Glöm heller inte att skaffa en smidig och effektiv reseladdare.

Batteriskal – Backupbatteri 

Pris: 179 kronor

Passar modell: Samsung Galaxy S2 i9100

Info: Fritidsfynd.se

Ett skal med inbyggt backupbatteri som är perfekt att kunna plocka fram ur fickan under längre resor. Batteriet har en kapacitet på 2 200 mAh, utström på 750 mA samt ska enligt uppgift laddas upp fullt på 3 timmar.

Tomtom Car Multi Charger

Pris: 299 kronor

Passar modell: Alla som kan laddas via usb

Info: Teknikmagasinet.se

Har du tillgång till bil ger bilresan ett utmärkt tillfälle att tanka batteriet. En usb-laddare som kopplas till 12-voltsuttaget är då ett perfekt alternativ. Modellen på bilden har dessutom två uttag varav ett ska vara extra effektivt.

Power Plus Solar Charger Cobra

Pris: 599 kronor

Passar modell: Alla som kan laddas via usb

Info: Teknikmagasinet.se

Märker du att batteriet tryter och befinner dig i en miljö där det saknas strömuttag kan ett solcellskit rädda dagen. Det här setet innehåller prylar så att du kan ladda via såväl mikro-usb som mini-usb. Det medföljande batteriet laddas enligt uppgift fullt på 3–4 timmar.