Supertålig lur från Handheld

Nautiz X1 försenad - släpps i maj

Svenska tuffingen Nautiz X1 från Handheld är försenad. Nya tester av tåligheten och av specialmodulen för GPS gör att telefonen väntas släppas först i maj, berättar Handheld för Mobil.se.

Publicerad Uppdaterad

Nautiz X1 lanserades i mitten av september 2012 och blev snabbt uppmärksammad. Kombinationen av IP67-klassning (helt vattentätt samt okänslig för damm och sand) och den stränga militära standarden MIL-STD-810G gjorde att många med krav på tålighet över det ordinära fick upp ögonen för Nautiz X1.

Telefonens kärna utgörs av en dubbelkärnig Texas Intruments-processor med en klockfrekvens på 1 GHz. Det interna minnet ligger på 2 gigabyte, och på baksidan hittar vi en bakmonterad 5-megapixelskamera med autofokus och LED-blixt. Enheten kan drivas med antingen Android 4.0 Ice Cream Sandwich eller Windows Embedded Handheld 6,5 som operativsystem.

Enligt Handheld själva ska Nautiz X1 vara en blandning mellan smartphone och en stryktålig handdator.

Testas ytterligare

Men sedan lanseringen har det ganska tyst om Nautiz X1. Till en början var det sagt att telefonen skulle släppas i januari 2013, men nu kan Mobil.se berätta att  modellen är försenad, och kommer finnas ute först från och med maj 2013.

- Vi vill vara helt säkra på att Nautiz X1 verkligen är precis så stryktålig som vi påstår, innan vi släpper den till våra kunder. Därför genomför vi ytterligare tålighetstester just nu, säger Sofia Löfblad, marknadsansvarig hos Handheld.

Dessa nya testerna som  består till stor del av hands on-hantering, där man bland annat undersöker att telefonen verkligen uppfyller den stränga militära standarden MIL-STD-810G, som i praktiken innebär att enheten ska klara av extrema temperaturer (drifttemperaturer från minus 20 grader Celsius till plus 60 grader Celsius), vara tålig mot vätskor - och överleva 26 fall från 1,22 meter.

- Tanken med Nautiz X1 är att den i stryktålighet är betydligt mer än bara ha ett tåligt skal. Alla komponenter är varsamt utvalda och testade för att klara extrema påfrestningar. Dessa exklusiva komponenter, bland annat den reptåliga skärmen, har ganska långa leveranstider, vilket bidragit till förseningarna, men vi vill hellre vänta på dem istället för att använda komponenter som inte håller världsklass. Vårt mål är att göra världens bästa smarta mobil och vi tar inga genvägar här, säger Sofia Löfblad.

Enligt Handheld ska den nya telefonen kunna hantera drifttemperaturer upp till plus 60 celsius.

Mer ramminne

Utöver de utförligare testerna har man också genomfört vissa produktförbättringar. Bland annat har telefonens ram-minne uppgraderats från blygsamma 512 megabyte till 1 gigabyte. Man har också arbetat med att förbättra anpassningen av GPS-antennen till telefonens GPS-modul, som har tillverkats av U-blox.  

Finns det planer på att uppdatera telefonen till Android 4.1 Jelly Bean? 

– I dagsläget det ingenting inplanerat när det gäller Jelly Bean, säger Sofia Löfblad.

Nautiz X1 ska släppas i maj 2013, och kommer då ha ett rekommenderat pris på 6 199 kronor exklusive  moms.