Annons

Norska tv-sändningar i mobilen

Publicerad Uppdaterad

Med start i dag kan man se den norska tv-kanalen NRK 1 direkt i mobilen (NRK kan sägas vara den norska motsvarigheten till Sverige Television).

För att titta på sändningarna behöver man en mobiltelefon som har stöd för 3gpp. Överföringshastigheten är 25 kb/s och det räcker för att ge en fullt godkänd bildkvalitet. Den är långt ifrån tillräcklig för den som vill avnjuta en långfilm, men för att titta på nyhetssändningar eller andra kortare program får den anses vara tillräckligt bra. Att titta på en hel film skulle dessutom bli dyrt. NRK tar inte betalt av de som tittar, men gprs-taxan till sin operatör måste man ändå betala.

När kan vi få se en motsvarande tjänst hos SVT?

-Vi håller på att se över de tekniska aspekterna men även rättighetsaspekterna, säger Thomas Porsaeus, projektledare på SVT webb.

Han säger att man följer utvecklingen på området men vill inte vara mer konkret än så. Han säger också att NRK kanske tar lite större risker på det juridiska planet än SVT.

-De är lite modigare än vad vi är när det gäller rättigheter, säger han.

Gunnar Garfors, projektledare på NRK:s utvecklingsavdelning för mobila tjänster medger att det kan vara så, även om han påpekar att NRK:s jurister har gett klartecken för sändningarna. Att det går att se sändningar nästan var som helst i världen kan dock innebära vissa problem, enligt Garfors.

Det är inte självklart att en tv-serie som NRK köpt in från ett utländskt tv-bolag kan visas via mobiltjänsten. Därför jobbar nu NRK på en lösning där de som tittar via mobilen ska positioneras och de som inte befinner sig i Norge ska kunna hindras att se vissa program.

-Det är inte implementerat men det får vi på plats ganska snart, säger Garfors.

Om du vill testa själv kan du surfa till wap.nrk.no och klicka på Mobil-tv.