Lista: Mobilåret 2020

12 mobiltrender som kommer – telefoner, wearables och ny mjukvara

Mobilredaktionen har sett in i framtiden och spår vad vi kommer att få se för huvudsakliga trender på mobilområdet under 2020.

Publicerad Uppdaterad

Ännu smartare klockor på hälsoområdet

Inriktningen att smarta klockor främst har hälso- och träningsfokus håller i sig och den marknadsdominerande Apple Watch kan mycket väl få flera sensorer för detta ändamål. Utökad batteritid ser ut att till slut ge klockan sömnmätning och även sensorer för att mäta blodtryck och annat. Whitings klocka Scanwatch som lanserades på CES och som kan upptäcka sömnapné är ett exempel och kan Apple få in en sensor för att mäta till exempel blodsocker i sin Apple Watch har man en given fördel.

Google har lämnat något av ett hål på marknaden för smarta klockor. Man har gjort det dels genom att ha misslyckats med sitt Wear OS och dels genom att köpa upp Fossil och Fitbit. Det kan på sikt leda till att Google tar ett tydligt initiativ, men det lär dröja längre tid än att vi hinner se det under 2020. 

Fortsatt mobilkamerarejs

De senaste åren har framför allt Samsung och Huawei drivit utvecklingen av mobilkameror, med hjälp av Sony som levererar kamerasensorer till de flesta mobiltillverkarna idag. Utvecklingen med fler kameror ser ut att fortsätta och under 2020 ser makro ut att vara det självklara tillägget till de numera vanliga vidvinkel- och zoom-linserna. Innan dess har vi redan fått se ett flertal exempel på extrem zoom, bland annat i Samsungs Galaxy S20-familj och flera tros följa efter. Flera tillverkare visar dock att hårdvara inte är allt och framförallt Apple och Google har visat på mjukvarans styrka när det gäller att förbättra bildernas egenskaper, till exempel porträttläget med oskarp bakgrund, ytterligare. Kameran är fortfarande en viktig funktion och avgörande för den som byter telefon idag vilket är ett tydligt incitament för mobiltillverkarna att satsa ännu mer på kamerautvecklingen.

Huawei upp till bevis

En del av Huaweis situation med den amerikanska blockaden ligger givetvis utanför vad Huawei själva kan påverka. Skulle USA plötsligt ge efter så kan Huawei snabbt återgå till det normala och trycka ut vanliga Android i sina kommande telefoner, men det verkar inte troligt. När vi utgår ifrån nuvarande situation ser istället 2020 ut som året då Huawei håller fast vid Android, men släpper egna ersättare till de Google-tjänster man inte längre har tillgång till. Det är ingen avundsvärd position att som bolag snabbt få fram alternativ till Googles app-butik Play, Youtube, Gmail, Google Maps och så vidare. Nackdelarna som det här innebär för Huawei och dess potentiella mobilkunder kommer att vara plågsamt kännbara under lång tid framöver.

Ännu bara på tröskeln till smarta hemmet

De löften som smarta hemmet-företag har givit oss har ännu inte infriats och när vi under 2019 såg allt fler initiativ som skulle vara helhetslösningar är det tydligt att du fortfarande inte kan räkna med att den ena smarta prylen från ett företag kan prata med prylen från det andra bolaget. Det här har dock företagen i branschen insett och i slutet av 2019 samlades Google, Apple, Samsung, Amazon, Ikea och andra i ett samarbete som just ska komma fram till en gemensam standard.

Samtidigt har det smarta hemmet utmanats innan det ens har slagit igenom på allvar genom att flera säkerhetsluckor avslöjats. Det här och ovanstående gör att det smarta hemmet fortfarande inte slår igenom på bred front ännu.

Brusreducering blir standard

2019 var året då true wireless-hörlurar formligen strömmade ut på marknaden och i slutet av året släppte Apple sina Airpods Pro med aktiv brusreducering. De är varken först eller bäst på marknaden i kategorin, men Apple har alltid en förmåga att inspirera omvärlden och det här gör att vi räknar med en lång rad konkurrenter till Airpods Pro. Trådlösa hörlurar med brusreducering, även i de lägre prissegmenten, blir allt vanligare. Det här har även Samsung förstått då man var påtagligt medvetna om att deras egna Galaxy Buds Plus, som lanserades i samband med att Galaxy S20 saknade funktionen. Ska vi gissa att Galaxy Buds Pro med brusreducering kommer snart? 

Årets bästa telefoner

Varför vänta till året är slut, eller ens att årets telefoner lanserats, innan vi korar de bästa? Vi dristar oss till att redan nu, innan vi vet säkert, gissa vilka som blir årets bästa telefoner. Här väntar vi oss inga stora positionsförändringar jämfört med fjolåret. Med Huawei i alla fall tillfälligt på läktarplats ser Samsung Galaxy S20, Apple Iphone 12 Pro och kanske Xiaomi Mi 10 ut att vara årets höjdpunkter. I Iphone kan vi få ny design och en mindre sensorpanel samt 5G. Samsung S20 har redan givit oss ge fler kameror, inklusive extrem zoom, och från Xiaomi räknar vi med fortsatt prisvärda flaggskepp.

Årets förlorare

De senaste åren har inneburit idel dystra nyheter från HTC som har sett sin marknadsandel på mobilsidan smulats sönder. Den utvecklingen lär inte vända och om någon mobiltillverkare lämnar mobiltillverkning i år är HTC en het kandidat. Sony ser också sin marknadsandel minska om än inte i samma utsträckning. Bland övriga tillverkare möter Nokia eller snarare tillverkaren av Nokia-mobilerna, HMD Global, utmaningar i år. Nokia-mobilerna har få unika egenskaper och förlitar sig till stor del på Android One och dess garanterade uppdateringar som blir mindre viktiga när innovationstakten inom operativsystemet Android (och även Ios) stadigt saktar in.

Nya mobiltillverkare gör entré

I kulisserna väntar för tillfället en rad olika mobiltillverkare på sitt stora genombrott, inte minst i skuggan av Huaweis problem så skapas möjligheter för andra tillverkare att ta marknadsandelar. Främst handlar det om etablerade spelare som ser en möjlighet att öka marknadsandelarna. TCL som idag ligger bakom varumärken som Alcatel, Palm och Blackberry släpper telefoner även under det egna varumärket TCL, telefoner som väntas komma även till Sverige och Europa. Oppo och Xiaomi är andra tillverkare som siktar på ökad närvaro här i Europa. Xiaomi till och med i form öppnar till och med en egen fysisk butik i gallerian Mall of Scandinavia i Stockholm.

Skärmar utan sensorpanel

De har förekommit redan under 2019 i form av olika kreativa lösningar med snurrande kameror. Det har gjort det möjligt att ha skärm över hela telefonens framsida, utan störande moment som sensorpanel eller kamerahål. Målet är att kunna kombinera plats för selfiekamera på framsidan med en stor skärm som dessutom har tunna kanter runt om.

Att sensorpanelen har varit en tillfällig lösning var tydligt redan när den kom och alla tillverkare arbetar på att kombinera stor skärm med selfiekamera, rimligen genom att lägga kameran under skärmen. Det får vi se fler trevande exempel på under 2020 även om tekniken inte fulländas. Tills det lyckas lär främsta utvecklingen när det gäller mobilskärmar under 2020 vara högre uppdateringsfrekvens, något som ger mer mjuk skrollning och snabbare reaktioner även i andra telefoner än de företrädesvis gejmingmobiler som har tekniken redan idag.

Första riktiga 5G-mobilerna

Innan 5G-utvecklingen kommer till ett stadium där den bidrar med verklig nytta för användaren kommer en tid då man måste prova sig fram, se vilka tillämpningar som fungerar bra och vilka som inte är lika lyckosamma. Redan 2019 kom de första mobilerna, men främst på grund av försenade 5G-auktioner i Sverige dröjer det mer än ett år innan vi får uppleva 5G och dess fördelar på riktigt.

Flera typer av vikbara

I flera år talades det om vikbara telefoner innan vi fick se de första under förra året. Tanken var att vi vill ha allt större skärmar och att vikbart var den naturliga utvecklingen när skärmarna helt enkelt blev för stora för både våra händer och våra fickor. Den vikbara mobilen skulle ge helt nya användningsområden och kombinera surfplatta och telefon i ett. Tekniska motgångar gjorde att de första fick en skakig start och i slutet av 2019 vände Motorola upp och ner på konceptet genom Razr som är en telefon med normalstor skärm men vikbar, helt enkelt en mer designfokuserad vikbar än något som tillför ny funktion. Under 2020 kommer vi att se fler försök för den vikbara mobilen att hitta sin plats och då med en lägre prislapp än de redan lanserade. Redan Samsungs nu lanserade Galaxy Z Flip visar att konceptet tagits ett litet steg till, jämfört med Motorola Razr och Samsung Galaxy Fold. För att vikbara telefoner ska bli någon framgång behöver de ju tillföra ett mervärde och inte bara vara mer ömtåliga än vanliga mobiler. Mot slutet av året kan prislappar under 10 000 öppna kategorin på allvar.

Apparna och operativsystemens utveckling

Vårt beroende av appar avtar inte, så Androids och Ios starka ställning lär bara befästas under 2020 även om man kan ifrågasätta deras maktposition. Du behöver fortfarande en app för att enkelt lyssna på Spotify i mobilen, betala parkeringen, strömma filmen, logga in till banken och så vidare. Varken Apples IOS eller Googles Android har utvecklats i någon stor utsträckning de senaste åren och istället är det Android-tillverkarnas egna tillägg till systemet som ger mest idag, vilket i sig ritar om kartan för vad du ska hålla utkik efter när du handlar mobil. Här, på operativsystemens område, ser vi dock en tydlig möjlighet för en uppstickare att erbjuda något bättre. Huawei kan vara den uppstickaren, men inte så länge de hellre är kompisar med Google än rena konkurrenter till dem.