https://www.mobil.se/android-11
568292
Nyheter
Bubblor för tillgängliga konversationer direkt i skärmen

Android 11: Google avslöjar fler nyheter i kommande systemet

● BILDSPEL
Google har tidigare släppt en första förhandsversion av Android 11 för utvecklare och när nu version två är här finns fler nyheter.

Just eftersom det handlar om en tidig version främst för utvecklare avslöjas inte alla nya funktioner vi kommer att få se när systemet släpps skarpt, troligen någon gång under hösten. Flera funktioner kommer säkerligen tillkomma innan dess, inte minst om Google i någon form online släpper nyheter i vår, nu när deras fysiska utvecklarkonferens 12-14 maj är inställd. Sedan tidigare, i version 1 av systemet framgick att fokus för Android 11 är säkerhet och integritet. 

Nytt i senaste versionen

I utvecklarversion 2 av Android 11, tänkt enbart för utvecklare alltså, finns nyheter som berör bland annat 5G, bättre anpassning för vikbara mobiler och möjligheten för appar att fortsätta köras efter att telefonen startat om, till exempel efter en systemuppdatering. Enligt Googles tidsplan så kommer man släppa uppdaterade versioner av Android 11 för utvecklare som kan installera systemet på Googles Pixel 2, 3, 3s eller 4 samt i emulator på datorn och först i maj ska betaversioner för vanliga användare finnas tillgänglig. Sedan räknar Google med att under tredje kvartalet, juli-september alltså, släppa systemet skarpt. Det innnebär att det strax därefter kommer till Googles Pixel-mobiler, men till andra tillverkares telefoner kan det dröja upp till flera månader. 

Lägeskontroll i vikbara

Vikbara telefoner öppnar upp för en hel del nya användningsområden och det gäller till exempel de telefoner som kan användas även i halvt uppvikt läge, så den ena delen av skärmen kan fungera som till exempel en pekplatta. Det här har Google tagit fasta på och i den nya versionen av Android 11 kan utvecklarna få information om i vilket läge telefonen befinner sig. Det gör att de kan anpassa gränssnittet efter det. Det här kräver dock att telefonen i sig har en sensor som kan rapportera aktuell vikstatus till systemet.

Mycket nytt om notifieringar

Appaviseringar är något som Google siktat in många av nyheterna på. Sedan tidigare har vi i Android tysta notifieringar som syns i notisfältet, men inte för oväsen eller avbryter det du gör när de dyker upp där. I Android 11 Developer Preview 2 så har det tillkommit ett val i notismenyn som visar historik över notifieringar. De visas i kronologisk ordning och har du svept bort en avisering av misstag kan du fortfarande hitta den här. Du ska även kunna prioritera olika appars notifieringar, så att du i appens inställningar kan ange att en speciell persons mail som du får eller kanske deras textmeddelanden är viktiga och därför blir enklare att se i floden av inkommande aviseringar.

Koll på skärmens uppdateringstakt

Det blir allt vanligare att mobilernas skärmar får högre uppdateringsfrekvens än de normala 60 bilder per sekund och med Android 11 ska appar kunna dra nytta av det här. Ett nytt utvecklarverktyg i Android 11 ska låta appen i fråga välja uppdateringstakt som passar appen. Är den anpassad för till exempel 120 bilder per sekund så ska, förutsatt att skärmen har stöd för det, också inställningarna i telefonen anpassas till det. 

Appar efter omstart

När din telefon installerar en systemuppdatering så kräver det att du, efter att uppdateringen är slutförd, loggar in på nytt, vilket riskerar att försena aviseringar från appar. Med Android 11 ska det här vara ett minne blott. Efter att telefonen uppdaterats och startat om ska alla appar starta om och återgå till normal funktion, vilket gör att inga påminnelser ska försenas och inget extra krävs av dig som användare. 

5G-status

För utvecklare ger nya versionen möjlighet att se om mobilen är ansluten till 5G och vilken typ av 5G-uppkoppling telefonen för tillfället har. Här kan utvecklarna och i förlängningen då deras appar få veta av systemet vilken typ av 5G-nätverk som telefonen är ansluten till och tillsammans med andra utvecklarverktyg ger det här möjligheten för appar att anpassa upplevelsen baserat på uppkopplingens egenskaper.

Nyheter kända sedan tidigare

Sedan tidigare i Developer Preview 1 var fokus mycket på personlig integritet. Som användare ska du alltså få större koll på vad appar får ta del av för information till exempel när det gäller din position, när kameran, eller mikrofonen får användas.

Samtidigt anpassas Android för att standardisera många funktioner som idag är tillverkarspecifika, som skärmbild av hela webbsidor, omvänd trådlös laddning och skärminspelning. Vidare har Android 11 även stöd för en rad tekniker som är på gång eller redan kommit, mest intressant kanske ett bättre stöd för 5G, vikbara skärmar och förstärkt stöd för onlinebaserade speltjänster som Googles eget Stadia. 

Även mer tydliga nya funktioner

De tydligaste nyheterna när det gäller faktiska funktioner är bubblor som fungerar som flytande appnotiser på skärmen, för att hålla konversationer lätt tillgängliga oavsett vilken app du använder. Just konversationer får även en egen sektion i notisfältet och om appen du använder stödjer klipp- och klistra kan du direkt i notisfältet klistra in en bild som svar på ett meddelande du fått. 

Utökade uppdateringar via Playbutiken

Sedan tidigare har Google utvecklat möjligheterna att distribuera uppdateringar av delar av systemet direkt via Google Play-butiken, istället för att vänta på att tillverkarna distribuerar uppdateingar. Det här initiativet som kallas Project Mainframe har i Android 11 utökats med fler moduler, vilket alltså ska göra uppdateringar lättare och snabbare tillgängliga för fler. 

Förberett för fler skärmtyper

Utöver förbättrat stöd för vikbara skärmar och möjligheten för apputvecklare att se i vilket läge den vikbara skärmen är, inkluderas i Android 11 även bättre stöd för skärmar med kamerahål och för kurvade skärmar, även så kallade vattenfallskärmar med mer extrem rundning av kanterna.   

Google motiverar den ovanligt tidiga lanseringen av Android 11 för utvecklare med att man fick bra feedback under utvecklingen av Android 10 och vill utveckla det arbetet. Android 11 i den här förhandsversionen finns dock endast som manuell nedladdning och är inte tänkt att användas av vanliga användare eller för dagligt bruk. Google säger dock att systemet senare kommer bli tillgängligt även för vanliga användare som är intresserade av att testa och ge feedback innan systemet släpps officiellt. De publika betaversionerna ska enligt tidsplanen släppas i maj och först till hösten ska Android 11 vara helt färdigt och släppas publikt.

Ämnen