https://www.mobil.se/nyheter/reportage/20-r-med-mobil-2001
560610
Reportage
Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2001

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2001.

Erik minns
Beundrad skärm

Siemens SL45 var inte bara en fantastisk MP3-telefon med plats för 6–7 låtar på det medföljande minneskortet. Jag minns särskilt att vi samlades kring den vid en kollegas skrivbord för att beundra skärmljuset. Istället för att bara släckas efter ett par sekunder tonade ljuset i Siemens SL45 ner långsamt. Vi var alla grymt imponerade. 

Nyhet
26,8 kbit/s
Europolitan är första operatören som kommer igång med GPRS i sitt nät. Med ett speciellt GPRS-abonnemang kan du för en månadsavgift på 175 kr och en avgift på 140 kronor per megabyte wappa med din GPRS-mobil. Alternativt finns ett abonnemang med 295 kronor i fast månadsavgift och ett pris på 20 kr per megabyte. Hastigheten man kan komma upp i är 26,8 kbit/s, men det är en hastighet som senare ska uppgraderas till det dubbla. Vid det här tillfället fanns bara en enda GPRS-mobil på marknaden: Motorola Timeport 260. 

Nyhet
Före sin tid?

Supermobilen från svenska bolaget Spectronics i Helsingborg hade varit under utveckling i sex hela år, men så var det också en ordentligt nyskapande telefon Mobils testare till slut fick titta närmare på i maj 2001. En monokrom skärm med svåröverskådligt gränssnitt uppenbarar sig, vi har en inbyggd kamera, men också ett innovativt navigeringssätt som innebär att telefonens sidor har sensorer som känner av var dina fingrar finns. Telefonen heter Sidetouch. Trots att telefonen saknar knappar får den nästan full pott i kategorin för knappsats när Mobil betygsätter och förklaringen är att man kan svepa fingrarna till rätt plats på telefonens sidor för att välja till exempel den bokstav man vill skriva. Efter lite inledande förvirring fungerar det bra. 

Test
Ericsson T68 -  nästan perfekt
Färgskärmen med 8 rader text ger vibbar från framtidslandet Japan.

Som första testare i världen skriver Mobils dåvarande testredaktör Andreas Leijon att det känns smått surrealistiskt att sitta med en färdig T68 i sin hand. Nyheterna i telefonen är egentligen få, tycker han. Jämfört med Ericsson T39 får man i T68 inget egentligt mervärde, men det är trots allt första gången som vi i västvärlden får känna på hur det är att ha »en skarp färgskärm i en liten telefon«. Annars var det bara japanerna med sina i-modetelefoner som var bortskämda med färgskärmar även om Nokias kommunikator 9210 hade färgskärm, men å andra sidan var i tegelstensformat. T68 kombinerade färgskärmen med ett smidigt format och en prislapp på cirka 6 000 kronor. Det var dock först året efter som en lätt uppdaterad T68i (då under Sonys och Ericssons gemensamma flagg) såg dagens ljus med stöd för MMS-meddelanden och med möjligheten att köpa till en kamera att plugga in i botten på telefonen.

Designmässigt menar Mobils testare, liksom de han visar telefonen för, att T68 är en fullträff, eftersom »varje liten detalj på telefonen känns genomtänkt«. Rent tekniskt har T68 GPRS som gör att du betalar för de data du använder, förutsatt så klart att du har ett GPRS-abonnemang vilket inte alla har, och inte som tidigare för den tid du är uppkopplad. Kort sagt stod det klart att »Ericsson T68 är ett av de mest kompletta kommunikationsverktyg man kan köpa«. 

Fakta:
Skärm: 8 textrader, 256 färger
WAP: Version 1.2.1
Spel: Game, Erix, Ripple, Tetris och Solitaire
Pris: 6 000 kr

Tema: Mobil 20 år

Relaterade artiklar