Den första mobilen med vikbar skärm

Samsung Galaxy Fold officiell

I kväll blev till slut Samsung Galaxy Fold officiell, även om många detaljer fortfarande återstår att presenteras.

Publicerad Uppdaterad

Det tog lång tid att komma till skott, Samsung påpekar själva att de visade den första prototypen 2011, men nu har företagets mobil med vikbar skärm till slut blivit en färdig produkt. Galaxy Fold som telefonen heter har en 7,3-tumsskärm, men enheten kan vikas ihop och då använder man en sekundär skärm på 4,6 tum som finns på utsidan. Det rör sig alltså om en kompakt telefon i hopvikt format, även om Samsung inte anger några mått i övrigt i dagsläget.

Skärmarna ska vara mer än bara en gimmick. Om du använder den lilla skärmen och behöver mer yta ska du bara behöva fälla upp telefonen så fortsätter du där du var på den större skärmen. På den kan du också ha upp till tre appar aktiva samtidigt.

Samsung uppger att den invändiga skärmen är tillverkad i en ny polymer som är hälften så tjock som en ordinarie skärm. Enheten öppnas och stängs som en bok och Samsung har lagt krut på känslan när du fäller ut och ihop den med ett klick, med flera samverkande kugghjul i gångjärnet. Fingeravtrycksläsaren ska sitta där du vilar tummen.

På Samsung Galaxy Fold talar vi inte längre om huvudkamera och selfiekamera. Här finns totalt sex kameror, tre bak, en på framsidan och två på insidan. De bakre kamerorna har tele- och vidvinkellins.

Galaxy fold drivs av "Ett åttakärnigt chipset tillverkat i 7 nanometer", vilket bara kan betyda Snapdragon 855, och ska vara försedd med 12 gigabyte arbetsminne och två batterier, ett i varje halva för att göra vikten symmetrisk. Den totala batterikapaciteten är 4380 mAh. Lagringen är 128 eller 512 GB.

Liksom Samsung Galaxy S10 har den omvänd trådlös laddning så att du kan använda den till att ladda tillbehör med. Galaxy Fold kommer att finnas tillgänglig andra kvartalet. Samsung anger inget svenskt pris i dag men det uppgivna dollarpriset är drygt 2000 dollar, så räkna med en svensk prislapp som för en dyrare laptop.