https://www.mobil.se/samsung-galaxy-s10
566244
Allt om kommande flaggskeppet samlat

Samsung Galaxy S10 – läcka uppger lanseringsdatum och pris

Här samlar vi alla de senaste uppgifterna om Samsungs kommande flaggskepp Samsung Galaxy S10.

Samsung Galaxy S10 i korthet: Det här säger ryktena

  • Tre eller fyra modeller med skärmstorlek från 5,8 till 6,4 tum med fingeravtrycksläsare i skärmen och hål för selfiekamera
  • 5G-modell med 6,7 tums-skärm, två kameror på baksidan och två på framsidan
  • Plus-modellen har tre eller fyra kameror på baksidan
  • Drivs av Samsungs lanserade topp-chipset Exynos 9820 med dedikerad AI-processor

Du hittar allt vi skrivit om Samsung Galaxy S10 samlat längre ner i denna artikel 

13 december 2018

Läcka uppger pris och lanseringsdatum för Galaxy S10

Sajten Gizmodo citerar vad man uppger är en verifierad källa med insyn där man uppger att Galaxy S10, som fortfarande ska gå under kodnamnet Beyond internt hos Samsung och därför eventuellt skulle kunna få ett annat namn, har fått ett lanseringsdatum och pris satt.

Enligt Gizmodos källa kommer S10 inte att lanseras i samband med Mobile World som Galaxy S9 gjorde, utan på ett separat event som äger rum några dagar tidigare, den 20 februari, närmare bestämt. Telefonerna börjar sedan säljas fredag 8 mars. Att man väljer att lansera så nära mässan men inte på mässan tyder på att man är oroliga för att annars drunkna i floden av lanseringar. På det här viset hoppas man förmodligen att det främst talas om S10 ett par dagar innan lanseringarna drar igång.

Källan uppger också brittiska priser och minneskonfigurationer för de tre modellerna Galaxy S10, S10 Plus och S10 Lite.  S10 Lite, som får en platt i stället för krökt skärm på 5,8 tum, ska ha 128 GB lagring och kosta 700 pund (8000 svenska kronor). S10 med 6,1-tumsskärm ska kosta 800 pund (9200 kr) för 128 GB-varianten och 1100 pund (12 600 kr) för en variant med 512 GB. S10 Plus med 6,4-tumsskärm ska kosta 900 pund (10 300 kr) för 128 Gb lagring, 1100 pund (12 600 kr) för 512 GB, och 1400 (16 000 kr) för en terabyte lagring.

De svenska priserna är angivna direkt med växelkursen utan hänsyn till skillnader i moms. Det är också troligt att det slutliga butikspriset kommer att ligga nära, då direktimport över gränserna är vanligt inom EU och risken annars är att man köper telefonen i det land där den är billigast.

Stämmer prisuppgifterna kommer Samsung alltså att använda samma strategi som Apple, med en rejäl prishöjning på toppmodellerna samtidigt som man lanserar en något mer överkomlig variant. Den strategin verkar inte ha slagit särskilt väl ut för Apple, och vi får se hur det går för Samsung.

12 december 2018:

Renderingar av skal säger mer om kamerorna på S10

Den senaste S10-läckan kommer från den pålitliga skaltillverkaren Olixar, via återförsäljaren Mobilefun. Uppgifterna bekräftas av en separat läcka från skaltillverkaren Ghostek som läckts av @onleaks.

Olixars läcka visar tre varianter av S10; Lite, standard och Plus, med 5,8, 6,1 och 6,4 tum stor skärm, respektive. Alla ser på bilderna ut att ha krökt skärm, det tros även finnas en fjärde S10-variant med platt skärm. Av bilderna att döma har S10 och S10 Lite ett litet runt hål i övre högra hörnet av skärmen för selfiekamera (det som Samsung kallar Infinity-O-display), medan S10 Plus har ett avlångt hål som av allt att döma rymmer dubbla selfiekameror.

På baksidan sitter kamerorna i en avlång panel, och av bilderna framgår att S10 Plus ser ut att få fyra kameror. Enligt uppgift ska den fjärde kameran användas till att skapa 3d-mätningar av omgivningen som kan användas till avancerade augmented reality-tillämpningar. S10 och S10 Lite sägs få tre kameror.

Elias Nordling

Galaxy S10 med Exynos-chipset i benchmarktest

Om vi får tro läckaren @IceUniverse, som har ett rätt bra track record, blir Samsung Galaxy S10 riktigt snabb.

Han har postat vad som sägs vara en skärmdump från ett prestandatest i benchmarkappen Antutu för samsung Galaxy S10 Plus. Den testade telefonen har beteckningen SM-G975F, vilket är i linje med vad vi väntar oss att S10 Plus ska ha som modellbeteckning. Chipsetet är det nyligen lanserade Exynos 9820.

Den testade telefonen, som har 6 GB arbetsminne och 128 GB lagring, får 325 076 poäng i Antutu, vilket är en bra bit över S9 Plus, som fick 252 552 poäng i antutu i vårt test. Det är även mer än Mate 20 Pro, den första Androidmobilen med nästa generations chipset (I detta fall Kirin 980). Även nästa generations Snapdragon-chipset har synts i Antutu, dock inte på en S10, md ännu högre resultat på 362 292. Iphone XS Max kommer upp i drygt 368 000 i Antutu.

Att S10 dyker upp i benchmarktester redan i november kan tyda på att vi får se en tidigare lansering i år av Samsungs nya toppmodell, kanske i januari. Å andra sidan är ett påstått prestandatest lätt att fejka.

Elias Nordling

26 november 2018:

Samsung S10 kan få sex kameror och 5G

Samsung tycks planera en omfattande uppgradering när man i och med kommande flaggskepp Samsung Galaxy S10 firar tioårsjubileum för sin flaggskeppsmobil. Enligt de senaste uppgifterna planerar Samsung att brett lansera tre olika varianter av S10 istället för två som man nöjt sig med de senaste åren. 

5,8 tum och större

Skärmstorlekarna ska enligt uppgifter till Wall Street Journal sträcka sig från 5,8 till 6,4 tum. Enligt uppgifterna arbetar Samsung även på en fjärde variant som ska få 5G, men eftersom utbyggnaden av 5G-nät har kommit olika långt i olika länder så blir det en begränsad lansering av den modellen.

6 kameror, 5G och skärm på 6,7 tum

Enligt uppgifterna från personer med insyn ska 5G-versionen av Samsung Galaxy S10 släppas i USA och Sydkorea och ha en skärm på hela 6,7 tum. Dessutom ska den versionen av S10 ha sex kameror. Två kameror sitter på framsidan medan den, precis som nyligen lanserade A9, får fyra kameror på baksidan.

Tunna skärmkanter

Samsung har tidigare undvikit den typ av sensorpanel som sticker in i skärmen och det fortsätter man med. Istället finns uppgifter om att Galaxy S10 ska få en selfiekamera i ett “hål” i skärmen, det som Samsung kallar Inifinity O-display. 

Dessutom säger ryktena i form av uppgifter från den etablerade läckaren Evan Blass att Galaxy S10 får fingeravtrycksläsare i skärmglaset. Det här gör att kanterna runt skärmen kan bli ännu tunnare än i tidigare modeller. 

Erik Mörner

16 november 2018:

Designpatent skvallrar om hur Samsung Galaxy S10 kan se ut

Den nederländska sajten Let's Go Digital har uppmärksammat ett färskt Samsung-patent som visar hur det kommande flaggskeppet Galaxy S10 kan komma att se ut. Och skillnaden mot föregångarna kan bli mycket stor. 

Bilden kommer från letsgodigital.nl

En telefon vars fronstycke består till nästan 100 procent av skärmyta tycks vara den våta drömmen för de flesta telefontillverkare, men hur man ska lyckas åstadkomma det är det ingen som har kommit fram till så här långt. Men om det nya patent som Samsung nu ansökt om är något att gå på, så kan kommande Galaxy S10 åtminstone komma mycket nära. Patentet visar framtida telefonmodeller med den Infinity-O-skärm som Samsung presenterade i samband med sin utvecklarkonferens förra veckan, där man istället för en sensorpanel valt att placera selfiekameran i ett hål i displayen. I kombination med en fingeravtryckssensor under skärmglaset är den näst intill totala skärmytan ett faktum. 

Flera varianter

I patentansökan finns förvisso mängder av olika designvarianter representerade, men de två varianter som verkligen sticker ut kallas Model A och Model B, som båda alltså har den lilla utskärningen för selfiekameran och i övrigt bjuder på en massiv skärm som går ända ut till kanterna på alla sidor. Båda varianterna har rundade hörn, men Model A har lite snävare kurvor än Model B. Den senare påminner mer om dagens Galaxy S9 till formen. Samsung förväntas offentliggöra Galaxy S10 tidigt under 2019 och det vore onekligen häftigt om den ser ut som någon av de designvarianter man ansökt om patent på. 

Mats Karlsson

15 november 2018:

Redo för Galaxy S10: Samsungs nya toppchipset lanserat

En ovanligt tidig lansering av det nya toppchipsetet och oväntat teknikval kan tyda på en tidig lansering av Samsung Galaxy S10.

Att Samsungs nya toppchipset skulle heta Exynos 9820 var förutsägbart, men att man skulle lansera det redan i november var oväntat. Årets toppchipset, som sitter i Samsung Galaxy S9 och Note 9, visades upp först i samband med CES-mässan i början av januari.

8 nanometer, inte 7 som Apple och Huawei

En annan oväntad detalj är att chipsetet är tillverkat i en 8-nanometersprocess. Detta inte bara efter att konkurrenterna Huawei och Apple gjort chipset i 7 nanometer, utan dessutom när Samsung meddelat att deras egen 7-nanometersprocess är redo att producera kretsar. En orsak till detta skulle kunna vara att Samsung har bråttom. Enligt företagets pressmeddelande ska Exynos 9820 finnas tillgänglig i volym innan årets slut. Det är långt tidigare än vad som behövs för att kunna sälja Galaxy S10 i början av mars, och det skulle kunna tolkas som att Samsung denna gång planerar att lansera sin nästa toppmodell tidigare. Å andra sidan har vi hört rykten om tidigarelagd lansering nästan varje år utan att det blivit verklighet.

Snabbare, men utan överdrifter

Finare process betyder snabbare chipset, men skillnaden mellan 7 och 8 nanometer ska inte överdrivas, och Exynos 9820 ser ut att erbjuda sedvanlig prestandaförbättring: 20 procent snabbare på enkärig körning, 15 procent på multikörning, och 40 procents lägre energiåtgång. Man har denna gång valt en konfiguration liknande den i Huawei Kirin 980, med tre grupper av processorkärnor, där fyra är strömsnåla Cortex a55-kärnor, två är Cortex A75, och två är egenutvecklade processorkärnor. Grafikkretsen är en Arm Mali-G76 MP12. En annan likhet med Huawei är att man nu även har en dedikerad neural processor för artificiell intelligens och maskininlärning.

Chipsetet har stöd för LTE i hastigheter vi inte lär se från våra operatörer inom överskådlig framtid, men 5G saknas i denna generations chipset.

Elias Nordling

14 november 2018:

Specifikationer på budget-version av Galaxy S10 påstås ha läckt ut

Den ofta korrekt informerade techläckaren Ben Geskin kommer nu med påstådda specifikationer för den budgetversion av Samsungs Galaxy S10 som sägs vara på gång. 

Samsung släpper normalt sett två versioner av sitt årliga S-flaggskepp, en ordinarie version och en plusversion med lite större skärm. Men det har sedan lång tid tillbaka cirkulerat uppgifter om att man kommer att erbjuda tre varianter under 2019. En av dem sägs bli ett slags budgetversion, med lite enklare skärm utan rundade kanter. Och just den versionen av telefonen säger sig nu techläckaren Ben Geskin ha kommit över information om. 

Sägs få Infinity-O-skärm

Enligt Geskin kommer den enklare S10-enheten också mycket riktigt att vara rustad med den platta skärmtyp som går under namnet Infinity-O. Och istället för det senaste Snapdragon-chippet från Qualcomm, så ska telefonen vara rustad med årets flaggskepps-chipp Snapdragon 845. Just den detaljen är dock en aning osäker, och Geskin hävdar att det finns andra uppgifter som tyder på att enheten får ett Snapdragon 8150-chipp istället. I övrigt sägs telefonen få 4 eller 6 GB arbetsminne och en sidomonterad fingeravtryckssensor. På bakstycket ska det finnas dubbla kameror. Ett pris på mellan 650 och 750 dollar uppges också vara aktuellt. Som alltid när det gäller obekräftade uppgifter, så är det bäst att ta dem med en nypa salt. 

Mats Karlsson

9 november 2018:

Uppgifter: Galaxy S10 kommer få AI-processor

Samsungs kommande flaggskeppstelefon Galaxy S10 kommer att vara rustad med en så kallad neural processor, som kan erbjuda avancerad AI-baserad funktionalitet. Det hävdar källor med insyn i Samsungs planer. 

Smartphones med chipp som är dedikerade till artificiell intelligens och maskininlärning är inget nytt. Både Huawei och Apple har redan lanserat produkter med sådana processorer, och Google har även en liknande lösning i sina nya Pixel-telefoner, även om den lösningen är helt och hållet foto-orienterad. Och nu tycks koreanska Samsung alltså haka på trenden också. Det hävdar åtminstone källor till den koreanska affärspublikationen ET News. Enligt dem ska Galaxy S10 ha en dubbelkärnig neuralprocessor som ska hantera bland annat bildbearbetning, bildigenkänning och röstigenkänning. 

Lanseras sannolikt på MWC

Chippet i den nya telefonen kommer enligt uppgifterna att tillverkas i en så kallad 7-nanometersprocess, vilket inte är någon direkt överraskning, då huvudkonkurrenterna Apple och Huawei redan använder sig av 7-nanometerschipp. Den neurala processorn ska vara aktuell i både Samsungs egna Exynos-chipp och i de enheter som rustas med Qualcomm-chipp (de senare används på den nordamerikanska marknaden). Galaxy S10 förväntas offentliggöras någon gång under årets första eller andra kvartal. Förmodligen lär vi åtminstone få veta lite mer om telefonen i samband med Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari. 

Mats Karlsson

2 oktober 2018:

Kameraspecifikationer för Galaxy S10 kan ha läckt ut

Samsung förväntas släppa tre versioner av sitt kommande flaggskepp Galaxy S10 i början av nästa år. Men redan nu tycks detaljerna om trippelkameralösningen på bakstycket till den större modellen Galaxy S10 Plus vara avslöjade. Detta då information från två olika läckor pekar på exakt samma specifikationer. 

Nej, Galaxy S10 blev inte Samsungs första telefon med tre kameror på bakstycket. Den äran fick mellansegments-enheten Galaxy A7, vilket förvisso rimmar helt och hållet med Samsungs uttalade ambition att förse enklare smartphonemodeller med nya tekniska lösningar primärt och flaggskeppen sekundärt. Men att någon eller några varianter av Galaxy S10 också kommer att få en trippelkameralösning lär väl därmed vara ställt bortom allt rimligt tvivel. Och nu kan dessutom specifikationerna för upplägget med de tre kameralinserna ha avslöjats. Från två olika håll kommer nu nämligen samstämmiga uppgifter om saken. 

Samma huvudkamera som S9

Enligt uppgifterna så kommer huvudkameran att vara av samma slag som den som sitter i Galaxy S9, det vill säga en kamera med en upplösning på 12 megapixlar och ett variabelt bländartal på f1.5/2,4. Den andra kameran ska enligt uppgifterna ha en sensor på 16 megapixlar med ett bländartal på f1,9 och vara av vidvinkeltyp. Den linsen ska inte ha någon optisk bildstabilisering eller autofokus. Den tredje kameralinsen ska ha en sensor med upplösningen 13 megapixlar och bländartalet f2,4. Den enklare version av Galaxy S10 som Samsung förväntas släppa påstås få en enkelkamera på bakstycket. Om det är en eller två av de övriga modellerna som får trippelkamera på bakstycket återstår att se. 

Mats Karlsson

24 september 2018:

Rykte: Galaxy S10 kommer i en version utan böjda skärmkanter

Sedan Galaxy S8 lanserades kommer alla Samsungs Galaxy-flaggskepp med böjda skärmar. Men med kommande Galaxy S10 kan den helt platta skärmen göra comeback, åtminstone om man får tro techläckaren Ice Universe. 

Samsungs flaggskepps-enheter med böjda skärmar blev så populära bland konsumenterna att man bestämde sig för att göra det till ett standardattribut på sina S- och Note-modeller. Senast Samsung släppte en flaggskepps-enhet med en skärm som inte böjer av runt långsidorna var när man lanserade Galaxy S7, som kom i mars 2016. Men konceptet med en helt platt skärm kan komma att göra comeback. Åtminstone om man får tro techläckaren Ice Universe, som säger sig ha uppgifter om att Galaxy S10 ska komma i en variant med helt platt skärm. 

Tre modeller väntas

Det har sedan tidigare cirkulerat uppgifter om att Galaxy S10 ska komma i tre olika utföranden snarare än två, som vi kommit att vänja oss vid. Och en enklare variant ska enligt Ice Universe vara rustade med bland annat enkelkamera på bakstycket samt en helt platt skärm. Dessutom ska den inte ha någon fingeractryckssensor under skärmglaset, vilket de andra två enheterna påstås få. Syftet med den enklare varianten är förstås att den ska bli prismässigt mer överkomlig. Galaxy S10 förväntas presenteras i samband med Mobile World Congress i Barcelona i februari 2019. 

Mats Karlsson

6 september 2018:

Rykte: Galaxy S10 släpps i specialversion med 5G-stöd

Samsungs nästa Galaxy S-flaggskepp förväntas offentliggöras under första kvartalet nästa år. Och en av de tre varianter som telefonen sägs komma i ska gå att få i en version med 5G-stöd, hävdar sydkoreanska källor. 

Ingen vet helt säkert, men mycket pekar på att Samsungs Galaxy S10 kommer att släppas i tre versioner när den dyker upp i början av nästa år. De rapporter som cirkulerat har handlat om tre enheter med kodnamnen Beyond 0, Beyond 1 och Beyond 2. Den senare av dem ska vara en Plus-version av den mer avancerade Beyond 1. Tidigare har det sagts att något 5G-stöd inte skulle vara aktuellt på någon av telefonerna, även om Samsung sägs ha övervägt saken. Det skulle helt enkelt göra telefonerna för dyra. Men källor i Sydkorea uppger nu att just Plus-modellen kan komma i en begränsad specialutgåva med 5G-modem. 

Mycket är oklart

Därmed skulle nästa års dyraste variant sannolikt bli Galaxy S10 Plus i en version med 5G-stöd, men vad en sådan enhet skulle kunna tänkas landa på rent prismässigt är svårt att sia om i nuläget. Faktum är att en hel del är oklart när det gäller den påstådda 5G-versionen, som till exempel vilka marknader den kommer att finnas på och huruvida den kommer att släppas samtidigt som de andra Galaxy S10-enheterna. I Sverige lär 5G-näten hur som helst lysa med sin frånvaro i något år till, men i Asien kommer det sannolikt att finnas desto större anledning för sugna S10-spekulanter att fundera lite extra framåt vårkanten.

Mats Karlsson

29 augusti 2018:

Uppgifter: Galaxy S10 får fingeravtrycksläsare under skärmglaset

Färska men obekräftade uppgifter gör gällande att Samsungs Galaxy S10 – en telefon som förväntas dyka upp i februari 2019 – kommer att vara rustad med en fingeravtrycksläsare under skärmglaset, tillverkad av Qualcomm. 

Det är nu mer än tre år sedan Qualcomm offentliggjorde sin fingeravtrycksläsare baserad på ultraljudsvågor kallad Snapdragon Sense ID. Teknologin har förvisso använts i några enheter, men ingen av de riktigt stora globala tillverkarna tycks ha attraherats av lösningen. Men nu kan det möjligen vara dags. Ett färskt rykte gör nämligen gällande att Samsungs kommande flaggskepp Galaxy S10 kommer att vara rustad med en fingeravtrycksläsare under skärmglaset tillverkad av Qualcomm. Sense ID-teknologin medger också mycket riktigt att man placerar sensorn under skärmglaset, vilket förstås stärker trovärdigheten i att just Qualcomm är den aktuella leverantören. 

Har många fördelar

Men det är inte bara placeringsmöjligheterna som är fördelaktiga med Qualcomms lösning. Den ska dessutom bjuda på större precision, högre säkerhet och fungerar även om användaren har smutsiga eller blöta fingrar, något som andra skärmbaserade fingeravtrycksläsare har uppenbara problem med. Om uppgifterna stämmer så är det förstås inte omöjligt att Samsung sätter igång en ny trend. 

I Sverige har Honor 10 fingeravtrycksläsare under glaset (men inte bakom skärmen) och när vi provat har vi upplevt att den oftare misslyckas att identifiera fingret. Förhoppningsvis har Samsung valt en bättre teknisk lösning. 

Mats Karlsson

10 juli 2018:

Två av tre Galaxy S10-modeller påstås få trippelkamera på bakstycket

Samsungs flaggskeppsenhet Galaxy S10 förväntas inte offentliggöras förrän i februari nästa år, och mycket kan därmed förstås fortfarande ändras. Men om man får tro färska rykten från källor i Sydkorea så kommer åtminstone två av de tre varianter som Samsung påstås ha på gång av telefonen att vara rustade med en trippelkameralösning à la Huawei P20 Pro på bakstycket. 

Vad sägs om ett upplägg med en vidvinkelkamera samt en för telefoto, båda på 12 megapixlar? Kombinera sedan det med en 120-graders supervidvinkelkamera på 16 megapixlar och vi snackar om en riktigt intressant fotolösning. Och precis det är vad Galaxy S10 kan komma att få, om man får tro källor till den koreanska affärspublikationen The Bell. Åtminstone två av de tre varianter av Galaxy S10 som Samsung förväntas offentliggöra nästa år ska ha en trippelkameralösning på bakstycket, samt dubbla frontkameror. 

Oklar selfiefunktion

Det är lätt att förestålla sig mängder av potentiella fördelar med supervidvinkellinsen. Framför allt lär det rymmas en hel del på bilden utan att man behöver gå allt för långt ifrån motivet. Vad de två frontkamerorna har för syfte är däremot inte klarlagt, men det kan förstås handla om någon slags 3D-funktionalitet kopplad till ansiktsigenkänning. Med hela fem kameror kommer Samsungs Galaxy S10 därmed att matcha LG V40, som också påstås få fem kameror, fördelade enligt samma princip. Huruvida det är möjligt att åstadkomma en någorlunda human prislapp på en telefon med så många kameror återstår att se. Som alltid när det gäller obekräftade uppgifter bör man vara lite på sin vakt. 

Mats Karlsson