Annons

Så bra är toppmodellen

Stort test: Samsung Galaxy S10 Plus

På ytan är det kanske framförallt skärmen med sitt hål för selfiekamerorna som utmärker Samsung Galaxy S10 Plus. Skärmen är dessutom extremt bra, men telefonen har mer än så att erbjuda.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
10/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
92%

Rent gränssnitt

Exceptionellt bra skärm

Helheten med genomtänkta detaljer

Priset

Det är inte lika självklart som för några år sedan att ge råd om när det är dags att köpa ny mobiltelefon. Alternativen är flera idag och man behöver inte byta telefon särskilt ofta för att ändå ha en smartphone som står sig i konkurrensen. En vanlig fråga vi får, varje gång en ny toppmobil släpps, är om det är värt att uppgradera från den tidigare modellen. Ja, idag handlar frågan ofta till och med om det är värt att uppgradera från förrförra eller modellen innan det.  

Vi börjar med att se på Samsung S10 Plus utan att jämföra den med föregångarna, för att se om det överlag är en mobiltelefon som imponerar idag. Det gör den, men det är framförallt många små förbättringar som tillsammans övertygar. Egentligen blir det här tydligare ju längre tid man använder telefonen. Ett par saker har vi vant oss vid i samband med varje nytt mobilsläpp. Vi får lite bättre kamera, lite snabbare prestanda, kanske någon millimeter avhyvlade mått, större skärm och bättre batteritid. Det är inga revolutioner, men märkbara förbättringar och något som i slutändan adderar värde.

Den stora skillnaden

Att det här är Samsungs bästa telefon hittills säger sig ju egentligen självt. Något annat vore överraskande. Det som jag mest uppskattar är inte så mycket vilka funktioner som finns här utan hur de fungerar. Det är alltså summan av många väl uttänkta detaljer som är den stora behållningen av Samsung Galaxy S10 Plus. Exempel på det här är till exempel den snabba fingeravtrycksläsaren integrerad i skärmen, möjligheten att ladda tillbehör trådlöst direkt från telefonen och ansiktsigenkänningen som fungerar bra även i mörker. Det är alltså välkomna tillägg till det vi förväntar oss eller snarare kräver av en telefon i den här klassen. Fingeravtrycksläsaren använder ultraljud vilket gör att den är snabb och ofta bara kräver att jag touchar skärmen lite lätt. Apples Face ID är fortfarande smidigare och en fysisk fingeravtrycksläsare är ofta mer tillförlitlig, men funktionen här är ofta bra och alltid acceptabel.

En smart nyhet

Omvänd trådlös laddning som S10 Plus erbjuder har vi tidigare sett i Huawei Mate 20 Pro, men i S10:an fungerar det faktiskt bättre. Användningsområdet som jag uppskattar är framförallt att ladda hörlurar och klockor som har stöd för trådlös laddning. Samsungs egna Buds och Galaxy Watch hör givetvis dit, men om du inte har något tillbehör som stöds är användningsområdet ganska begränsat. Man kan ju ladda till exempel en kompis eller kollegas mobil, men det går rätt långsamt och när jag testar får jag på en dryg timme inte mer än ungefär tio procent laddat på den andra telefonen. Det är dock betydligt bättre än med Huaweis motsvarighet, för när jag gör samma test med Mate 20 Pro minskar båda telefonernas laddningsgrad.

Animation vägleder

Jag har nämnt de två kamerorna som sitter i ett hål i det övre högra hörnet av skärmen. De används förutom för just selfies även för ansiktsigenkänning. Borta är alltså Samsungs tidigare teknik för att skanna ögats iris och det är bra. Den tekniken må ha varit säker, men var långsam och hade problem med precisionen. Nu är det fingeravtrycket i skärmen som är den enda helt säkra biometriska inloggningen. Ska du betala med Samsung Pay är det alltså fingeravtryck eller pinkod som gäller. Ansiktsigenkänning används när säkerhetskraven är lägre, så ska du bara låsa upp telefonen räcker det. En diskret animation som omsluter selfiekamerorna signalerar var du ska titta och det är en snygg lösning, en av många i Samsungs nya avskalade, förbättrade gränssnitt.

Ansiktsigenkänningen via selfiekamerorna går snabbt och det gör att jag sällan hinner tänka på hur jag ska komma förbi låsskärmen innan det är gjort. Särskilt bra är att det fungerar även i mörker. Animationen kring selfiekamerorna pulserar när ditt ansikte identifieras och om telefonen misslyckas vid de första försöken ökas skärmljuset tillräckligt för att kamerornas ska kunna identifiera dig. Även i komplett mörker kan du därför låsa upp telefonen utan problem.

Utvecklade kameror

En av de många egna tjänster som Samsung erbjuder är Samsung Cloud. Med hjälp av det kan jag extra enkelt jämföra kameran i S10 Plus med föregångaren, kameran i S9 Plus. När jag tar en bild av samma motiv med de båda mobilerna har jag sekunden senare båda bilderna i båda mobilerna och kan enkelt jämföra. Det är tydligt att kamerorna är mycket snarlika om inte identiska. När jag tar bilder i mörker är till exempel resultatet detsamma. Ändå märks skillnader för uppsättningen kameror är ju inte densamma. S10 Plus har tre istället för två kameror på baksidan och den största fördelen är därmed den speciella vidvinkelkameran som tillkommit. Dessutom märker jag tydligt att funktionen som kallas Livefokus, att du steglöst kan addera oskärpa i bakgrunden på exempelvis porträtt, ger ett betydligt bättre resultat.

I kameraappen, som överlag är logiskt och bra uppbyggd, uppskattar jag de tips som dyker upp ibland. Det gäller varningen som talar om att någon i bilden jag just tagit verkar ha blinkat och det gäller varningen som säger att jag ska putsa linsen när det behövs för att få bättre bilder. De nya råden som vägleder mig till bästa bildkomposition kommer jag dock inte överens med, för den säger till exempel att den bästa bilden när jag ska ta ett porträtt på tre personer är att kapa en av personerna ur bilden och när jag tar en bild på ett bakverk påstår kameraappen att den bästa kompositionen är den när inte hela bakelsen syns i bild. De här råden går ju i alla fall att stänga av.

Ett par mindre utvecklingar i kameran finns utöver de jag nämnt. Bland dessa finns bättre videostabilisering och ett särskilt Instagramläge där du kan använda kameraappens fördelar och sedan posta direkt till Instagram. Det handlar sammantaget alltså om marginella förbättringar i kameran om vi jämför med föregångaren. Eftersom Galaxy S9 Plus fortfarande hör till de absolut bästa kameramobilerna är det dock inte nödvändigtvis ett dåligt betyg.

Anpassar gränssnitt och lägger till appar

Samsungs anpassning av Android är ganska påtaglig och om du jämför en Samsungmobil den här med snart sagt vilken annan Android som helst finns många skillnader. En lång rad Samsung-appar följer med och jag får direkt när jag startar telefonen för första gången användning för appen Smart Switch som för över allt mitt innehåll från en annan telefon trådlöst till S10 Plus. Det fungerar riktigt smidigt. Bland andra egna appar finns Hemlig mapp som låter dig skydda appar och innehåll och Samsungs smarta assistent Bixby. Den senare har faktiskt fått allt fler användbara funktioner och till dessa hör Bixby Routines. Det är en samling åtgärder som du kan anropa för att enkelt och på ett ögonblick anpassa telefonen till olika situationer. Bland de färdiga uppsättningarna rutiner finns Skola, Möte, Arbete, Kör och Spara batteri på natten och det handlar alltså om att telefonen när vissa förutsättningar uppfylls själv anpassar inställningarna. Har du till exempel glömt lägga telefonen på laddning under natten stänger den av så många funktioner som möjligt, känner den att du är på adressen där skolan är så aktiverar den ljudlöst läge. I samband med att du ansluter telefonen till bilen via bluetooth kan även automatisk uppläsning av alla aviseringar aktiveras. Dessutom kan du skapa egna serier av händelser på egen hand, utöver de som finns färdiga.

Bixby kan fortfarande inte prata och konversera på svenska, så ska du prata med röstassistenten är det engelska som gäller, men trots det finns det allt fler funktioner som inte är röstberoende tillgängliga på svenska.

Gränssnittet i telefonen som helhet är Samsungs eget One UI som nyligen presenterades och som nu finns i så väl S10 som i S9 och Note 9 efter uppdatering till Android 9 Pie. One UI innebär att det vi ser i telefonen är anpassat för att det ska vara enklare att hitta och använda. Man kan verkligen hålla med Samsung i analysen att gränssnittet i deras telefoner inte hängt med i utvecklingen och var i stort behov av en uppfräschning. Allt är inte genomfört helt konsekvent och gäller inte alla appar, men tanken att använda övre delen av skärmen för information och den nedre framförallt till det du behöver nå med fingret och klicka på är helt rätt. Nattläget är välkommet och en tydligare färgkodning gör det enklare att snabbt hitta det man söker. Att man gjort en rejäl översyn och förenklat inställningar är rätt och allt detta märker jag tydligast när jag använder en annan telefon eller för den del en Samsung S9 som inte fått uppdateringen. Plötsligt känns det gamla gränssnittet väldigt rörigt och jobbigt och jag undrar hur jag ens stod ut.

Exceptionell skärm

En liknande upplevelse får jag när jag granskar skärmen i Samsung Galaxy S10 Plus lite närmare. Samsung har länge varit ledande på just skärmar och levererar ju även skärmar till flera av konkurrenterna. Jag var imponerad av skärmen i föregångaren och hade inga klagomål på den, men ändå är skillnaden mot skärmen i S10 Plus tydlig. Det är påtagligt att färgtonen känns mycket mera naturlig och det blir märkbart mera vilsamt att använda skärmen. Fördelar som även tidigare modeller i serien haft är Always on display, en aktiv låsskärm så att du kan se tiden, aviseringar, vilken låt som spelas och andra uppgifter utan att trycka igång skärmen. Det sparar batteritid jämfört med om du ska tända skärmen varje gång du vill se vad som hänt och den funktionen finns även i S10 Plus.

Det är svårt att säkert slå fast att hålen i skärmen där kameran sitter är en bättre design än den sensorpanel som är vanlig idag och som Samsung länge undvikit. Framförallt handlar det nog om tycke och smak. Gränssnittet i Android är anpassat för den här lösningen, så text krockar aldrig med hålet för selfiekamerorna. Å andra sidan har menyn i Android en naturlig lucka i mitten av skärmens topp, så man tjänar samtidigt inget direkt utrymme på att flytta kamerorna från mitten till kanten.

Tittar man på utrymmet runt selfiekamerorna är det enbart någon eller några enstaka millimeter från kamerorna till kanten, så det är inget utrymme man kan ha någon direkt nytta av. Kort sagt vänjer jag mig ganska snabbt vid kamerornas placering och tycker det fungerar bra utan att vara perfekt. Selfiekameror som är helt osynliga i skärmen är givetvis det ultimata.

Ser jag utanför skärmen så är givetvis en av egenskaperna hos Samsung Galaxy S10 att den har precis de tunna kanter som är modernt idag och som flera av konkurrenterna också har. I handen känns S10 Plus påtagligt lätt och den vita version av telefonen, som är den jag testar, glänser som pärlemor och skiftar i vitt, blått och rosa beroende på vilket det omgivande ljuset är.

Samsung befinner sig i ett intressant läge. Efter att ha haft en stark position i flera år är deras ledande ställning inte lika självklar och konkurrenterna utmanar från flera håll. I toppsegmentet där Galaxy S10 Plus hör hemma utmanas man konstant och konkurrensen är hård även i billigare segment. Det är tydligt att flaggskepp nu när de kostar en bit över 10 000 kronor även riktar strålkastaren mot billigare telefoner som erbjuder nästan lika mycket. Den som ifrågasätter mobiltillverkarnas prissättning frågar sig säkert om det är så stor skillnad mellan dagens toppmodeller och gårdagens. Det är en berättigad fråga. Det är tydligt idag att flaggskepp har en längre hållbarhet och att det flaggskep du köpte för två år sedan duger utmärkt idag på samma sätt som S10 Plus kommer hålla fler år innan den bör bytas ut.

Prestandan i telefonen är bra men det är inte vad som skiljer ut den i mängden. Du behöver helt enkelt inte betala mellan 11 000 och 17 500 kronor som S10 Plus kostar för att få en mobil med bra prestanda.

Det du får i Samsung Galaxy S10 Plus är en helgjuten och genomtänkt helhet där det är just summan snarare än någon enskild revolution som övertygar.

Frågor och svar

Ska jag som har en S8 eller S9 fundera på att uppgradera?

Det är ingen tvekan om att S10 Plus är en förbättring, men det handlar snarare om mindre uppgraderingar spridda jämt över flera funktioner än om något revolutionerande. Med de mjukvaruuppdateringar som föregångarna fått kan de fortfarande hävda sig i konkurrensen.

Har telefonen FM-radio?

Nej, någon FM-radio finns inte, så du får nöja dig med att lyssna på radio via någon app och alltså använda datatrafik för att ladda ner sändningen live eller i efterhand.

Hur är ljudet?

Det är bra stereoljud i telefonen, men bäst ljud får du så klart i hörlurar.

Ett alternativ:

Bra billigare

Huawei Mate 20 Pro är en väldigt kompetent konkurrent med många snarlika egenskaper samt dessutom nu ett lite lägre pris. Samsungs egna S10e är också ett intressant alternativt samtidigt som du, måste vi påminna om kan få väldigt bra mobiler idag för ungefär hälften av vad de telefonerna kostar.

Testbild

Kameran ger riktigt bra och naturliga färger och ger ett väldigt bra helhetsintryck. Nyheten är framförallt vidvinkelläget.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
10/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
92%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy S10 Plus

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2019-02-20

Mått 157,6 x 74,1 x 7,8 mm

Vikt 175 g, 87 %

Material baksida Glas

Pris Från 11000 kr

System Android

Systemversion 9.0 Pie

Chipset Exynos 9820

Tillverkningprocess 8 nm, 162 %

Skärm

Mått 6,4 tum, 97 %

Upplösning 3040 x 1440 pixel

Pixeldensitet 438 ppi, 103 %

Typ AMOLED

Minne

RAM-minne 8 GB, 88 %

Lagringsminne 128 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 4100 mAh, 83 %

Uppmätt videotid 10 tim, 9 min

Trådlös laddning Ja

Medföljande snabbladdare Ja

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 21 (1732 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 12 Megapixel, 16 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom 2x

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 10 megapixel, 10 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.0

Wifi Wifi 6

GPS Ja

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

IP-klass IP68

Benchmark-tester

Antutu 7.0 322053

Geekbench 4: CPU Single-core 4485

Geekbench 4: CPU Multi-core 10325

Geekbench 4: Compute 10037

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 56 FPS, 67 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

3DMark Slingshot Extreme OpenGL 4329

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 4361

Google Octane 19081, 53 %

Jetstream 1.1 88,993

Rent gränssnitt

Exceptionellt bra skärm

Helheten med genomtänkta detaljer

Priset