https://www.mobil.se/samsung-galaxy-s10
566244
Allt om kommande flaggskeppet samlat

Samsung Galaxy S10 ser ut att börja säljas 8 mars - Tre varianter

Här samlar vi alla de senaste uppgifterna om Samsungs kommande flaggskepp Samsung Galaxy S10.

Samsung Galaxy S10 i korthet: Det här säger ryktena

  • Tre modeller med skärmstorlek från 5,8 till 6,7 tum
  • Fingeravtrycksläsare i skärmen och hål för selfiekamera
  • Drivs av Samsungs lanserade topp-chipset Exynos 9820 med dedikerad AI-processor
  • Lanseras den 20 februari enligt officiell inbjudan

Du hittar allt vi skrivit om Samsung Galaxy S10 samlat längre ner i denna artikel

14 februari

Samsung börjar ta förbokningar på S10 och avslöjar säljstart

En del tillverkare, som LG och Huawei, kör gärna teasers på sina kommande telefoner med namn och allt i förväg, medan Apple och Samsung tycker om att vara hemliga. Lite märkligt blir det allt, inte bara för att så mycket redan läckt ut, utan att Samsung nu tar förbokningar på en telefon man inte ens vill tala om vad den heter i förväg. Det rör sig om en sida där amerikanska konsumenter kan "förboka" sin telefon och få upp till 550 dollars rabatt. Eftersom man även väljer operatör är säkert rabatten förknippad med bindningstid hos operatören.

Förbokningen är inte bindande, hur skulle den kunna vara det när man inte vet vad man förbokar sig för? Däremot avslöjar Samsung att man kommer att få sin produkt den 8 mars, vilket i alla fall i USA alltså är det datum då telefonen börjar levereras. Troligen blir det ungefär samma tid i Sverige.

Hemlighetsmakeriet kan te sig lätt komiskt på det här stadiet. "Vi vet att ni vet vad som kommer snart" skriver Samsung men nämner inte S10 vid namn, detta trots att Samsungs franska produktsida härom dagen råkade i förtid lägga upp en sida där namnen Galaxy S10, S10 Plus och S10e klart och tydligt visades. I den intetsägande teaserfilmen förekommer förutom siffran 10 även klara anspelningar till vikbara skärmar. Betyder det att även den vikbara Galaxy F kommer att kunna förbokas? Samsung har kört liknande kampanjer för Galaxy Note tidigare, men då har det bara varit en - relativt förutsägbar - telefon som lanserats. Exakt vad det är man förbokar sig för här är alltså otydligare än någonsin. Men att Samsung Galaxy S10 börjar levereras i början av mars får anses vara bekräftat.

8 februari

Namnet S10 bekräftas av Samsung och nya ryktesbilder inför lanseringen 20 februari

Med två veckor kvar till den officiella lanseringen av S10 vet vi ett par saker säkert. Samsung har, i sin senaste kvartalsrapport, bekräftat att S10 är namnet på den familj av smartphones som man ska lansera den 20 februari i San Francisco. Samsungs kvartalsrapport visar även att bolaget är beroende av att S10 blir en stor framgång för att de annars dystra siffrorna med vikande försäljning återigen ska vända uppåt. I övrigt är uppgifterna om S10 framförallt rykten och därmed obekräftade. De senaste uppgifterna som komit fram är en rendering av telefonen Samsung Galaxy S10 Plus signerad Onleaks och sägs visa hur den telefonen kommer att se ut. S10 ska enligt ryktena vara utrustad med skärm där selfiekameran sitter i ett hål i skärmen och för identifiering och för att låsa upp telefonen ska det finnas fingeravtryckssesnor i skärmen samt en förbättrad version av Samsungs ansiktsigenkänning. S10 Plus har enligt uppgifterna fyra kameror på baksidan och dubbla selfiekamerar som alltså sitter i ett hål i skärmen, upp till höger.

Bilden visar en rendering signerad Onleaks och sägs visa hur Samsung Galaxy S10 Plus ska se ut.

Samsung själva har publicerat en video där man får intrycket av att telefonen har mycket tunna aknter runt skärmen och ser ut att bli en av de telefoner som har störst skärmyta i förhållande till måtten.

Vidare förekommer uppgifter om att Samsung tillsamamns med S10 kommer presentera trådlösa hörlurarna Galaxy Buds som dessutom ska kunna laddas trådlöst direkt från tlefonen med omvänd trådlös laddning. Ryktena om hörlurarna har sitt ursprung i en registrering hos amerikanska motsvarighetenen till Post och Telestyrelsen och där sägs lurarna ha internt lagringsutrymme på 8 GB. De tros alltså kunna spela lagrad musik oberoende av din telefon samt ha funktioner för att logga din träning, vilket även Samsungs nuvarande Icon X-lurar kan.

28 januari 2019

Priserna för S10 läckta och modellerna kan få omvänd trådlös laddning

Priserna för vad som tros vara samtliga modeller av Samsung Galaxy S10 har läckt och samtidigt kommer uppgifter om att alla fyra S10-modeller kan få möjlighet att ladda andra enheter direkt via trådlös laddning.

När det gäller priserna på kommande Samsung Galaxy S10 så är det ingen överraskning om att det handlar om en dyr telefon. Vi har den senaste tiden fått vänja oss vid allt högre priser på flaggskeppen från de flesta stora tillverkarna. Kanske just därför så verkar Samsung erbjuda även en del billigare alternativ eftersom Samsung Galaxy S10-familjen enligt uppgifter ser ut att bestå av totalt fyra olika modeller och flera av dem ska dessutom erbjudas med flera olika konfigureringsalternativ i form av olika mycket ram-minne och lagring. 

Prisuppgifterna kommer från den italienska marknaden och det är sajten Tuttoandroid som hänvisar till vad man kallar pålitliga källor. Enligt uppgifterna ska priserna vara från 779 euro (motsvarande cirka 8000 kr) för den billigaste telefonen som tros heta S10 Lite upp till 1800 euro, motsvarande 18 600 kr för den dyraste modellen med 5G-stöd som dock enbart säljs på ett fåtal marknader, där och när näten är redo.

Hela prislistan ser ut som följer:

Samsung Galaxy S10 Lite: 6/128 GB för motsvarande 8000 kr
Samsung Galaxy S10: 6/128 GB för motsvarande 9500 kr
Samsung Galaxy S10: 8/512 GB för motsvarande 12 100 kr
Samsung Galaxy S10 Plus: 6/128 GB för motsvarande 10 800 kr
Samsung Galaxy S10 Plus: 8/512 GB för motsvarande 13 400 kr
Samsung Galaxy S10 Plus: 12/1 TB för motsvarande 16 500 kr
Samsung Galaxy S10 X (5G): för motsvarande 18 600 kr

Samtliga priser är omräknade från euro till svenska kronor.

Enligt uppgifterna som är Samsung Galaxy S10 Lite en telefon med 5,8 tum stor skärm och den ska vara helt platt till skillnad från övriga som har rundade skärmkanter. Liksom resten av telefonerna ska den enligt uppgifterna ha selfiekameran i ett hål, eller så kallad kamera-ö i skärmen. På baksidan ska Galaxy S10 LIte ha en dubbelkamera och en vanlig fingeravtrycksläsare ska sitta på sidan av telefonen.

Galaxy S10 ska enligt uppgifterna få en skärm på 6,1 tum och till skillnad från den billigare Lite-modellen vara utrustad med både trippelkamera bak och fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen. Det ska även Samsung Galaxy S10 Plus få och den har dessutom en lite större skärm på 6,4 tum. Den särskilda 5G-varianten av Samsung Galaxy S10 sägs få en skärm på 6,7 tum.

Alla dessa uppgifter handlar om obekräftade rykten, men det Samsung sagt är att man ska ha en lansering den 20 februari dit Mobil är inbjudna och då kommer vi att få alla officiella uppgifter om nyheterna. Enligt rykten återigen så kommer telefonerna att finnas till försäljning strax efter lansering, närmare bestämt den 8 mars.

Omvänd trådlös laddning

Bland övriga funktioner som det talats om kan nämnas att alla modeller av S10 kan få omvänd trådlös laddning. Det här ska alltså även gälla Lite-modellen. Vi har tidigare sett denna funktion i Huawei Mate 20 Pro och den låter dig ladda en annan enhet trådlös direkt från telefonen genom att lägga enheternas baksidor mot varandra. Kanske ska man se det här mer som en gimmick och det är inte helt praktiskt att lägga en telefon på en annan telefon utan att de halkar av. Mest nytta har man nog om man kan använda den här tekniken för att ladda till exempel trådlösa hörlurar eller andra tillbehör man har med sig och som stödjer just trådlös laddning.

Erik Mörner

24 januari 2019

Skarpa läckta bilder på Galaxy S10 och S10 Plus

De bästa bilderna hittills på Samsung Galaxy S10 och S10 Plus kommer från den tyska sajten AllAboutSamsung, där både framsida och baksida syns i detalj. Som väntat får vi krökt fram- och baksida, och sett från kortsidan är telefonerna faktiskt rätt lika Galaxy S9, inklusive headsetjack. Eventuellt är krökningen på glasen mindre än på föregångarna, men det kan vara en effekt av fotovinkeln.

Som väntat har telefonerna nästan ingen ram i överkant, och selfiekamerorna har hål utborrade för sig i skärmen. Ett litet runt hål på S10 och ett större avlångt hål för dubbla kameror på S10 Plus. i underkant finns en något tjockare ram, vilket kanske stör estetiken något men förmodligen gör telefonen lättare att använda.

Kamerapanelerna syns också ordentligt på bilderna, och vi ser ut att få tre kameror på både S10 och S10 Plus Tidigare rykten har talat om fyra kameror på Plusmodellen. Vi får också ett intryck av två färgalternativ, där den ena är traditionellt svart medan den andra är i en ljus pärlemoskimrande färg.

21 januari

Läckta bilder visar alla tre Galaxy S10-telefonerna

Det är nu en månad kvar till dess att Samsung offentliggör sina nya Galaxy S10-modeller. Vi har redan sett en del bildläckor, och nu kommer ytterligare en läcka som visar de tre telefonerna i genomskinliga skal. 

Offentliggörandet av Galaxy S10 kommer att ske i slutet av februari, och vi har sannolikt redan fått en tydlig bild av designen via de många bildläckor som cirkulerat. Även den här läckan bekräftar det som tidigare bilder redan visat, nämligen att det blir tre telefonmodeller och att en av dem får en lite enklare kameralösning än de två andra. På bilden ser vi Galaxy S10E (eller Lite) till vänster, den ordinarie Galaxy S10 i mitten och den något större Galaxy S10+ til höger. En fjärde variant kallad Galaxy S10X, med 5G och 6,7-tumsskärm, ska också vara aktuell. Den finns dock inte med på den läckta renderingen. 

Infinity-O rakt över

Den enklare versionen av Galaxy S10 får en helt platt skärm och dubbelkamera på bakstycket, medan de andra två får klassiska Samsungskärmar med böjda kanter och trippelkameror bak. Plusmodellen får dessutom dubbla selfiekameror. Alla tre enheterna kommer att vara begåvade med Samsungs Infinity-O-skärm, som innebär att man valt en lösning med ett kamerahål i ena hörnet snarare än en sensorpanel. 

Mats Karlsson


10 januari 2018:

Officiell inbjudan: Lanseras 20 februari

Samsung har släppt den officiella inbjudan till lanseringen av Samsung Galaxy S10. Lanseringen sker i London och i inbjudan som Mobil fått framgår det tydligt siffran 10 och att det är kvällen den 20 februari som gäller. Lanseringen kallar Samsung sin vana trogen för Unpacked och det här är det eurpeiska eventet för att fira 10-årsjubileum för Galaxy-familjen. Eftersom det här är den eurpeiska verisonen av eventet kan man räkna med att motsvarande event hålls vid samma tidpunkt även i andra världsdelar. Ett event kommer att hållas i San Francisco samma datum.

13 december 2018

Renderingar av skal säger mer om kamerorna på S10

Den senaste S10-läckan kommer från den pålitliga skaltillverkaren Olixar, via återförsäljaren Mobilefun. Uppgifterna bekräftas av en separat läcka från skaltillverkaren Ghostek som läckts av @onleaks.

Olixars läcka visar tre varianter av S10; Lite, standard och Plus, med 5,8, 6,1 och 6,4 tum stor skärm, respektive. Alla ser på bilderna ut att ha krökt skärm, det tros även finnas en fjärde S10-variant med platt skärm. Av bilderna att döma har S10 och S10 Lite ett litet runt hål i övre högra hörnet av skärmen för selfiekamera (det som Samsung kallar Infinity-O-display), medan S10 Plus har ett avlångt hål som av allt att döma rymmer dubbla selfiekameror.

På baksidan sitter kamerorna i en avlång panel, och av bilderna framgår att S10 Plus ser ut att få fyra kameror. Enligt uppgift ska den fjärde kameran användas till att skapa 3d-mätningar av omgivningen som kan användas till avancerade augmented reality-tillämpningar. S10 och S10 Lite sägs få tre kameror.

Elias Nordling

Galaxy S10 med Exynos-chipset i benchmarktest

Om vi får tro läckaren @IceUniverse, som har ett rätt bra track record, blir Samsung Galaxy S10 riktigt snabb.

Han har postat vad som sägs vara en skärmdump från ett prestandatest i benchmarkappen Antutu för samsung Galaxy S10 Plus. Den testade telefonen har beteckningen SM-G975F, vilket är i linje med vad vi väntar oss att S10 Plus ska ha som modellbeteckning. Chipsetet är det nyligen lanserade Exynos 9820.

Den testade telefonen, som har 6 GB arbetsminne och 128 GB lagring, får 325 076 poäng i Antutu, vilket är en bra bit över S9 Plus, som fick 252 552 poäng i antutu i vårt test. Det är även mer än Mate 20 Pro, den första Androidmobilen med nästa generations chipset (I detta fall Kirin 980). Även nästa generations Snapdragon-chipset har synts i Antutu, dock inte på en S10, md ännu högre resultat på 362 292. Iphone XS Max kommer upp i drygt 368 000 i Antutu.

Att S10 dyker upp i benchmarktester redan i november kan tyda på att vi får se en tidigare lansering i år av Samsungs nya toppmodell, kanske i januari. Å andra sidan är ett påstått prestandatest lätt att fejka.

Elias Nordling

16 november 2018:

Designpatent skvallrar om hur Samsung Galaxy S10 kan se ut

Den nederländska sajten Let's Go Digital har uppmärksammat ett färskt Samsung-patent som visar hur det kommande flaggskeppet Galaxy S10 kan komma att se ut. Och skillnaden mot föregångarna kan bli mycket stor. 

Bilden kommer från letsgodigital.nl

En telefon vars fronstycke består till nästan 100 procent av skärmyta tycks vara den våta drömmen för de flesta telefontillverkare, men hur man ska lyckas åstadkomma det är det ingen som har kommit fram till så här långt. Men om det nya patent som Samsung nu ansökt om är något att gå på, så kan kommande Galaxy S10 åtminstone komma mycket nära. Patentet visar framtida telefonmodeller med den Infinity-O-skärm som Samsung presenterade i samband med sin utvecklarkonferens förra veckan, där man istället för en sensorpanel valt att placera selfiekameran i ett hål i displayen. I kombination med en fingeravtryckssensor under skärmglaset är den näst intill totala skärmytan ett faktum. 

Flera varianter

I patentansökan finns förvisso mängder av olika designvarianter representerade, men de två varianter som verkligen sticker ut kallas Model A och Model B, som båda alltså har den lilla utskärningen för selfiekameran och i övrigt bjuder på en massiv skärm som går ända ut till kanterna på alla sidor. Båda varianterna har rundade hörn, men Model A har lite snävare kurvor än Model B. Den senare påminner mer om dagens Galaxy S9 till formen. Samsung förväntas offentliggöra Galaxy S10 tidigt under 2019 och det vore onekligen häftigt om den ser ut som någon av de designvarianter man ansökt om patent på. 

Mats Karlsson

15 november 2018:

Redo för Galaxy S10: Samsungs nya toppchipset lanserat

En ovanligt tidig lansering av det nya toppchipsetet och oväntat teknikval kan tyda på en tidig lansering av Samsung Galaxy S10.

Att Samsungs nya toppchipset skulle heta Exynos 9820 var förutsägbart, men att man skulle lansera det redan i november var oväntat. Årets toppchipset, som sitter i Samsung Galaxy S9 och Note 9, visades upp först i samband med CES-mässan i början av januari.

8 nanometer, inte 7 som Apple och Huawei

En annan oväntad detalj är att chipsetet är tillverkat i en 8-nanometersprocess. Detta inte bara efter att konkurrenterna Huawei och Apple gjort chipset i 7 nanometer, utan dessutom när Samsung meddelat att deras egen 7-nanometersprocess är redo att producera kretsar. En orsak till detta skulle kunna vara att Samsung har bråttom. Enligt företagets pressmeddelande ska Exynos 9820 finnas tillgänglig i volym innan årets slut. Det är långt tidigare än vad som behövs för att kunna sälja Galaxy S10 i början av mars, och det skulle kunna tolkas som att Samsung denna gång planerar att lansera sin nästa toppmodell tidigare. Å andra sidan har vi hört rykten om tidigarelagd lansering nästan varje år utan att det blivit verklighet.

Snabbare, men utan överdrifter

Finare process betyder snabbare chipset, men skillnaden mellan 7 och 8 nanometer ska inte överdrivas, och Exynos 9820 ser ut att erbjuda sedvanlig prestandaförbättring: 20 procent snabbare på enkärig körning, 15 procent på multikörning, och 40 procents lägre energiåtgång. Man har denna gång valt en konfiguration liknande den i Huawei Kirin 980, med tre grupper av processorkärnor, där fyra är strömsnåla Cortex a55-kärnor, två är Cortex A75, och två är egenutvecklade processorkärnor. Grafikkretsen är en Arm Mali-G76 MP12. En annan likhet med Huawei är att man nu även har en dedikerad neural processor för artificiell intelligens och maskininlärning.

Chipsetet har stöd för LTE i hastigheter vi inte lär se från våra operatörer inom överskådlig framtid, men 5G saknas i denna generations chipset.

Elias Nordling

14 november 2018:

Specifikationer på budget-version av Galaxy S10 påstås ha läckt ut

Den ofta korrekt informerade techläckaren Ben Geskin kommer nu med påstådda specifikationer för den budgetversion av Samsungs Galaxy S10 som sägs vara på gång. 

Samsung släpper normalt sett två versioner av sitt årliga S-flaggskepp, en ordinarie version och en plusversion med lite större skärm. Men det har sedan lång tid tillbaka cirkulerat uppgifter om att man kommer att erbjuda tre varianter under 2019. En av dem sägs bli ett slags budgetversion, med lite enklare skärm utan rundade kanter. Och just den versionen av telefonen säger sig nu techläckaren Ben Geskin ha kommit över information om. 

Sägs få Infinity-O-skärm

Enligt Geskin kommer den enklare S10-enheten också mycket riktigt att vara rustad med den platta skärmtyp som går under namnet Infinity-O. Och istället för det senaste Snapdragon-chippet från Qualcomm, så ska telefonen vara rustad med årets flaggskepps-chipp Snapdragon 845. Just den detaljen är dock en aning osäker, och Geskin hävdar att det finns andra uppgifter som tyder på att enheten får ett Snapdragon 8150-chipp istället. I övrigt sägs telefonen få 4 eller 6 GB arbetsminne och en sidomonterad fingeravtryckssensor. På bakstycket ska det finnas dubbla kameror. Ett pris på mellan 650 och 750 dollar uppges också vara aktuellt. Som alltid när det gäller obekräftade uppgifter, så är det bäst att ta dem med en nypa salt. 

Mats Karlsson6 september 2018:

Rykte: Galaxy S10 släpps i specialversion med 5G-stöd

Samsungs nästa Galaxy S-flaggskepp förväntas offentliggöras under första kvartalet nästa år. Och en av de tre varianter som telefonen sägs komma i ska gå att få i en version med 5G-stöd, hävdar sydkoreanska källor. 

Ingen vet helt säkert, men mycket pekar på att Samsungs Galaxy S10 kommer att släppas i tre versioner när den dyker upp i början av nästa år. De rapporter som cirkulerat har handlat om tre enheter med kodnamnen Beyond 0, Beyond 1 och Beyond 2. Den senare av dem ska vara en Plus-version av den mer avancerade Beyond 1. Tidigare har det sagts att något 5G-stöd inte skulle vara aktuellt på någon av telefonerna, även om Samsung sägs ha övervägt saken. Det skulle helt enkelt göra telefonerna för dyra. Men källor i Sydkorea uppger nu att just Plus-modellen kan komma i en begränsad specialutgåva med 5G-modem. 

Mycket är oklart

Därmed skulle nästa års dyraste variant sannolikt bli Galaxy S10 Plus i en version med 5G-stöd, men vad en sådan enhet skulle kunna tänkas landa på rent prismässigt är svårt att sia om i nuläget. Faktum är att en hel del är oklart när det gäller den påstådda 5G-versionen, som till exempel vilka marknader den kommer att finnas på och huruvida den kommer att släppas samtidigt som de andra Galaxy S10-enheterna. I Sverige lär 5G-näten hur som helst lysa med sin frånvaro i något år till, men i Asien kommer det sannolikt att finnas desto större anledning för sugna S10-spekulanter att fundera lite extra framåt vårkanten.

Mats Karlsson

29 augusti 2018:

Uppgifter: Galaxy S10 får fingeravtrycksläsare under skärmglaset

Färska men obekräftade uppgifter gör gällande att Samsungs Galaxy S10 – en telefon som förväntas dyka upp i februari 2019 – kommer att vara rustad med en fingeravtrycksläsare under skärmglaset, tillverkad av Qualcomm. 

Det är nu mer än tre år sedan Qualcomm offentliggjorde sin fingeravtrycksläsare baserad på ultraljudsvågor kallad Snapdragon Sense ID. Teknologin har förvisso använts i några enheter, men ingen av de riktigt stora globala tillverkarna tycks ha attraherats av lösningen. Men nu kan det möjligen vara dags. Ett färskt rykte gör nämligen gällande att Samsungs kommande flaggskepp Galaxy S10 kommer att vara rustad med en fingeravtrycksläsare under skärmglaset tillverkad av Qualcomm. Sense ID-teknologin medger också mycket riktigt att man placerar sensorn under skärmglaset, vilket förstås stärker trovärdigheten i att just Qualcomm är den aktuella leverantören. 

Har många fördelar

Men det är inte bara placeringsmöjligheterna som är fördelaktiga med Qualcomms lösning. Den ska dessutom bjuda på större precision, högre säkerhet och fungerar även om användaren har smutsiga eller blöta fingrar, något som andra skärmbaserade fingeravtrycksläsare har uppenbara problem med. Om uppgifterna stämmer så är det förstås inte omöjligt att Samsung sätter igång en ny trend. 

I Sverige har Honor 10 fingeravtrycksläsare under glaset (men inte bakom skärmen) och när vi provat har vi upplevt att den oftare misslyckas att identifiera fingret. Förhoppningsvis har Samsung valt en bättre teknisk lösning. 

Mats Karlsson