https://www.mobil.se/nyheter/samsung-galaxy-s10-stall-dina-fragor-och-fa-svar-om-nya-flaggskeppet
566604
Nyheter
Samsung Galaxy S10

Mobil har svarat på frågor om Samsung Galaxy S10, S10+ och S10e

Mobils Erik Mörner har varit på Samsungs S10-lansering. Här svarar han på en lång rad frågor som kommit in från Mobils läsare.

Snabb men inte snabbare laddning

Johan Öqvist: Kommer s10 få någon nyare form av snabbladdningsfunktion av batteriet.

Erik: Nej, någon uppdaterad snabbladdning finns inte, men liksom föregångarna har den stöd för både trådbunden och trådlös snabbladdning.

Svart eller vitt, men med lätt skiftande färgtoner

Sindre Andreassen: Hva blir fargene på s10+ 6gb/128gb?

Erik: Galaxy S10 kommer precis som Galaxy S10 Plus att finnas i färgerna svart och vitt, eller som Samsung kallar dem Prism White och Prism Black. Särskilt den vita skimrar lite likt pärlemor, därav färgnamnen.

S10 Plus släpps även i svart med keramisk baksida som är mer reptålig. Den telefonen känns väldigt påkostad, men är också dyr, dels på grund av materialvalet, men även för att den släpps med mer lagringsminne, upp till 1 TB.


Så stora och så tunga

Tompa: Vill veta de olika modellernas yttermått och vikt! 

Erik: Här kommer alla mått och vikter

Samsung Galaxy S10e

Mått: 69,9 x 142,2 x 7,9 mm Vikt: 150 g

Samsung Galaxy S10

Mått: 70,4 x 149,9 x 7,8 mm Vikt: 157 g

Samsung Galaxy S10 Plus

Mått: 74,1 x 157, 6 x 7,8 mm Vikt: 175 g (Den med keramisk baksida: 198 g)

Samsung Galaxy S10 5G

Mått: 77,1 x 162,6 x 7,94 mm Vikt: 198 g

Mer batterikapacitet i S10 Plus

Per sjudin: kommer den att ha batteri på 4000 eller 5000 och hur mycket kommer ram minne ha? 

Erik: Galaxy S10 har ett batteri på 3400 mAh medan S10 Plus som ju även har en lite större skärm har ett batteri på 4100 mAh.

S10 Plus jämnstor med S6 Edge Plus

Adrian: Hur stora är s10 lite, s10 och s10+ jämfört med samsung galaxy s6 edge +?

Erik: S6 Edge Plus är med sina 75,8 x 154,4 x 6,9 ungefär lika stor som Galaxy S10 Plus, men inte riktigt. S10 Plus är en millimeter tjockare, tre millimeter mindre på höjden och nästan två millimeter smalare på bredden. Givetvis har S10 Plus jämfört med S6 Edge Plus större skärm och betydligt mindre ramar runt den.

Stabilare videokamera

Km: Har den videostabilisering som motverkar skakningar när man filmar? Det har inte samsung galaxy s9.

Erik: Japp, det var en av nyheterna, men jag har inte testat det i praktiken. På exemplen som Samsung visade såg man klar förbättring jämfört med föregångaren.

För- och nackdelar jämfört med S9

Filip: Vad finns det för fördelar och nackdelar med telefonen och vad är det för skillnad på s10 och s9?

Erik: Bland fördelarna kan man nämna kamerorna som ger både zoom och vidvinkel, möjligheten att ladda tillbehör som klockan Galaxy Watch och nya hörlurarna Galaxy Buds trådlöst direkt genom att lägga dem mot telefonens baksida. I övrigt handlar det mesta om att maxa skärmytan vilket är förklaringen till att vi har ett kamera-hål i skärmen och att fingeravtryckssensorn också är placerad i skärmen.

Bra men inte tålig skärm

Mikael Lindberg: Hade gärna fått lite mer detaljer om skärmen och hur mycket stryk den tål. Läst på lite olika ställen att den ska vara okrossbar på fall över 6 meter.

Erik: Skärmen i S10 kan visa en större färgrymd, är mer ljusstark och är certifierad enligt HDR 10 Plus. Dessutom ska även kunna reducera mängden blått ljus men samtidigt visa bilder med realistisk färgåtergivning. Blått ljus från skärmar kan göra det svårt att sova om du utsätter dig för det innan du ska sova på kvällen.  

Ingen blinkande lampa

Herrn: Kommer s10+ ha lednotifikation för meddelande?

Erik: Nej, man har minimerat kanten runt skärmen så mycket, så någon sådan lampa finns det inte plats för. Mellan skärm och enhetens övre kant finns bara en pytteliten högtalare.

Arbetsminne på upp till 12 GB

Jonas Pettersson: Hur mycket har den i RAMminne och hur snabb är den? 

Erik: Samsung Galaxy S10 Plus har 12 GB arbetsminne i den dyraste versionen. Galaxy S10e finns med 6 eller 8 GB beroende på modell, S10 har 8 GB och S10 Plus finns förutom i värstingmodellen med 12 GB och upp till 1 TB lagring även i en modell med 8 GB arbetsminne.

Ingen tydlig förbättring av gps-precisionen

Hannu Hartikainen: Har det blivit förbättring i GPS positioneringen tex mellan höga byggnader i städer? 

Erik: Nej, några förbättringar på det området talade inte Samsung om, men det finns ju möjligheter att man ändå finslipat tekniken. var i alla fall inget Sam

Har ingen FM-radio

Fredrik F: Kommer FM-radio vara aktiverat i vår version av s10? Eller är det förbehållet den amerikanska utgåvan?

Erik: FM-radio kommer inte i den S10 som säljs i Sverige. Den amerikanska utgåvan levereras Samsungs vana trogen med ett annat systemchipp än vad vi får här hemma.

Av och på-knappen sitter högt upp

Nils Olov Karlsson: Jag har läst att S10e ska ha fingeravläsaren i on/off knappen, fungerar det bra?

Erik: I Galaxy S10e sitter fingeravtryckssensorn i knapp på telefonens sida. Det är inget fel i sig på fingeravtryckssensorn, men jag tycker den sitter lite långt upp. Av och på-knappen på S10 och S10 Plus (som båda har fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen) sitter för övrigt ovanligt högt upp. Jag reagerade på det, men tycker egentligen inte det är någon nackdel för den använder man ju sällan och med den placeringen är det ingen risk att man kommer åt den av misstag. Bixby-knappen på andra sidan sitter dock så man akn komma åt den av misstag.

Mycket gemensamt med Huawei

Marcus: Kommer den va bättre än Huawei Mate 20 Pro?

Erik: De telefonerna har en hel del gemensamt. Tre kameror där en ger vidvinkel, omvänd trådlös laddning och stor skärm i smidigt format. På vilka områden S10 är bättre än Mate 20 Pro och vice versa får vi se när vi hunnit testa S10:an mer. Det blir en spännande duell utan självklar utgång.

Kostar upp till 17 500 kr

Khalis Marof: Priset på s10 plus?

Rekommenderade priser på Galaxy S10 Plus med 128 GB lagringsutrymme är 10 990 kr. Modellen med 512 GB lagring kostar 13 490 kr och versionen med 1 TB lagring får ett rekommenderat cirkapris på 17 490 kr.

Bixby-knappen kan vara i vägen

Johan Broberg: Vem vill ha Bixby? En knapp extra som bara är i vägen!

Erik: Nja, Bixby har nog faktiskt inte gjort så många glada. Särskilt inte sedan konkurrenten Google Assistant kom på svenska. Fysiska Bixby-knappen finns på S10 och den sitter så man riskerar att komma åt den av misstag. Bixby är dessutom fortfarande på engelska eller till exempel tyska. Samsung har lagt till fler språk, men svenskt språkstöd verkar ligga långt borta.

Hörlurar men ingen rabatt

Alireza: Kan man förboka i Sverige med rabatt

Erik: Det kan skilja lite i pris beroende på var du väljer att köpa teleofnen, men någon rabatt att tala om lär du inte hitta. Däremot får den som förbokar S10 eller S10 Plus de trådlösa hörlurarna Galaxy Buds på köpet. De kommer dock inte med när telefonen levereras utan för att få lurarna ska du registrera det i Samsungs Members-app så skickas lurarna hem till dig med posten. 

Råd kring uppgradering

Robin Bryngelsson: Är det värt att uppdatera sig från S9 plus till s10?

Erik: De stora skillnaderna är egentligen att S10 har fler kameror, nu även med vidvinkelläge, hålet i skärmen och fingeravtryckssensor integrerad i skärmen. Det senare innebär att irisskanningen saknas i S10 och alltså ersatts av fingeravtrycket istället. Det är svårt att hävda att de förändringarna är värda över 10 000 kronor om du nu redan sitter med en väl fungerande S9:a. Idag tycker jag i likhet säkert med flera att ett flaggskepp håller mer än ett år innan det är dags att byta.

Inte prisvärd

William Bergman: Är denna telefon värd pengarna? Får man vad man betalar för?

Erik: Det ska väldigt mycket till för att du ska kunna se S10 som en bra investering. Nog är S10, liksom andra flaggskepp i den här prisklassen lite lyxkomsumtion. Det går inte att hävda att S10 till exempel är dubbelt så bra som ett flaggskepp för halva priset. Det är i prisklassen från cirka 3-6000 som du hittar mest telefon för pengarna idag. 

Förbokade telefoner levereras 8 mars

Hans: Kan jag förboka en 10 Plus för att få den så tidigt som möjligt... å var i så fall bokar jag (lägger en order)?

Erik: Ja, de som förbokar ska få sin telefon den 8 mars. Såväl de stora kedjorna som mobiloperatörerna tar emot förbeställningar. 

Förstår inte prisutvecklingen

Orolig: Varför blir alla dessa premium mobiler bara dyrare och dyrare, snart kan man ju köpa en bil för samma pris? Kvalitén är ju den samma möjligen kanske bättre kamera och prestanda? Förstår inte denna utveckling? Ändå görs de flesta telefoner i billiga länder. Man får det inte att gå ihop riktigt, eller är det bara en trend nu bara för att Iphone X kom då måste alla andra följa efter?

Erik: Ja, man kan lugnt säga att de här flaggskeppsmobilerna inte är det bästa valet för alla. Tillverkarna själva säger att komponenterna och till exempel den utökade lagringen kostar. De tycker ju själva inte att de tar ut några överpriser. Samtidigt ska man komma ihåg att det finns billigare telefoner och att till exempel telefoner kring 3-4000, kanske 5000 kronor är ett bra val en bred majoritet av användare skulle vara nöjda med.

Kommer i särskild 5G-version

Kenth: Har S10 Plus 5G?

Erik: S10 Plus kommer i en speciell 5G-version som heter just Galaxy S10 5G. Den släpps dock inte i Sverige i dagsläget, eftersom vi inte har några färdiga 5G-nät. Till andra europeiska länder ska den komma senare under 2019.

Inte större skärm än 6,4 tum

Anna: Kommer den att säljas i Sverige med 6,7 tums skärmstorlek?

Erik: Nej, det är 5G-varanten som har 6,7 tum stor skärm och den kommer inte till Sverige i dagsläget. Utöver 6,7-tumskärmen och 5G har den modellen även en särskild 3D-kamera, ett större batteri på 4500 mAh och saknar dual sim och minneskortplats. Den har alltså bara en simkort-plats.

Inget om Note 10 ännu

Björn Hafström: Kommer det en S10 Note..??

Erik: Samsung har inte bekräftat att det kommer en Note 10, men det kan vi ändå kallt räkna med. Intressant är hur utvecklingen framöver ser ut med den vikbara mobilen Galaxy Fold som jag kan tycka har en liknande målgrupp som Note. Kanske får vi framöver se att de produktfamiljerna växer ihop. Idag har varken S10 eller den Galaxy Fold vi fick se under S10-lanseringen någon penna.

Finns även som platt

Jebo: Kommer s10 utan edge?

Erik: S10 och S10 Plus har båda skärm med rundade kanter, men S10e har en skärm som istället är platt.

Ingen 4K-skärm här

Stefan: Är skärmen 4k oled? 

Erik: Nej 3040 x 1440 pixel är högsta upplösningen på Galaxy S10 och S10 Plus. Det ger en pixeltäthet på 550 pixel per tum på S10 och 438 pixel per tum i S10 Plus som ju har en 6,4 tum stor skärm att jämföras med 6,1 tum på S10.

 

Inga nyheter när det gäller batteritid

Carl-Henrik Gustafson: När släpps en mobil med två dagars batteritid? Många med mig är inte så hänförd över att nya mobilen krympt med 1,8 mm. Mer hänförda skulle vi vara över ytterligare 1,8 dagars batteritid för varje ny generation.

Erik: Samsung gör inga stora förbättringar på det området med S10. Asus Zenfone Max Pro (M2) och Motorolas Moto G7 Power är exempel på telefoner med ovanligt bra batterikapacitet. 

Välja mellan dubbla simkort eller sim och minneskort

KimeX: Kommer S10  ha lika många simkortplatser som A6? I A6 kan du ha både simkort plus minne, hoppas att S10 kommer med samma lösning.

Erik: Nej, här får du tyvärr välja. Antingen minneskort och ett simkort eller två simkort.

Bixby finns kvar

Pejman: Är blixy knappen borta? 

Erik: Nej, den finns kvar. Tyvärr på sidan där man lätt kan komma åt den av misstag.

Gränsen för när man bör uppgradera

Carl Lindelöf: Är det värt det (enligt er) att uppgradera till S10 (standardmodellen) från en S8 som börjar bli långsam + sämre batteritid?

Erik: På din beskrivning låter det som du skulle kunna i alla fall börja fundera på att uppgradera. Med dagens utbud av mobiltelefoner skulle jag dock titta både på en S9 till bra pris och på andra tillverkares prisvärda flaggskepp. Till exempel Xiaomi och Oneplus. Dessutom är det ju klart värt att undersöka möjligheten att byta ut batteriet i den telefon du redan har.

S10 summary in English

Ghulami: When this super best  galaxy's come?

Erik: The S10, S10 Plus and S10e will all be availible in Sweden from March 8:th. Pre-bookings are availible now.

Galaxy är olika telefoner i olika länder

Pär: Är det sant att det är olika chip i den europeiska och den amerikanska versionen? 

Erik: I på amerikanska marknaden använder Samsung Qualcomms Snapdragon i sina flaggskepp men i resten av världen är det istället Samsungs egna Exynos-chipp som sitter i flaggskeppen.

Vanligt hörlursuttag finns

Mikael: 3,5 mm? 

Erik: Svaret är ja. Sitter i botten till vänster.

Saknar e-simstöd

Lars Blom: Har någon av S10-modellerna eSIM respektive 5G

Erik: Nej, inget e-simstöd. 5G finns bara i den speciella Samsung Galaxy S10 5G.

Bättre kamera än Iphone, ibland

Ali Azzam: Vad gör den nya telefonen bättre än iphone x/max när det gäller kameran? 

Erik: Det finns garanterat tillfällen då S10 kommer ta bättre bilder och det finns tillfällen då Iphone kommer prestera bättre. Jag skulle spontant säga att S10 är bättre i mörker, men exat vilka fördelar och nackdelar som finns väntar jag med att uttala mig om tills jag faktiskt testat.

Android Pie i S10

Alex: vad blir Androidversionen

Erik: Telefonerna levereras med version 9 av Android, alltså Android Pie.

Inte så speciell

Viktor: Vad är det som är speciellt med just Galaxy s10.

Erik: S10 utmärker sig egentligen inte mer än andra flaggskepp från mängden. Tunna kanter runt skärmen, trådlösladdning, många kameror. Samsung packar visserligen in många funktioner, men det är få saker som du inte även kan få hos konkurrenterna.

Spontant om kameran

Christoffer F: Verkar kameran i S10orna spontant vassare än i Note9/S9+?

Erik: Ja, spontant bättre, men inte jättestora skillnader. Vidvinkelkameran är ju den mest märkbara nyheten på kamerasidan.

Dubbla simkortplatser

Mikael Kihlander: Har någon av telefonerna duosim eller esim?

Erik: De har dubbla simkortplatser, men ingen av dem har esim.

Fingeravtrycket läses av med ultraljud

Joel: Finns det någon spec på mjukvaran till fingerläsaren? 

Erik: Det jag fått veta är att den jobbar med ultraljud och läser av fingrets mönster i tre dimensioner. Mer detaljer än så har jag inte sett i dagsläget.

Olika material i svart och grått

Carlo: Vad är skillnaden mellan ceramic svart o prism svart. Kan man enbart köpa 512 gb med ceramic svart eller finns den på prism black. Är detta samma material?

Erik: Det är inte samma material. S10 Plus säljs i en vanlig version med glasbaksida, den finns i Sverige i färgerna Prism Black och Prism White. De skiftar lite i färg beroende på ljus och de säljs med 128 GB lagring. Sedan finns S10 Plus även i en specialversion med keramisk baksida som är mer tålig. Den finns i färgen Ceramic Black med lagringskapacitet 512 GB eller 1 TB. 

Gula telefonen kommer inte till Sverige

Tommie: Kan jag få s10+ i gula färgen och samma med earbudsen?

Erik: Den gula Galaxy S10e kommer inte till Sverige och S10 och S10 Plus finns inte ens i den gula färgen. Än så länge, ska man kanske tillägga. Är efterfrågan stor kan ju Samsung tänka om.

Fyra olika färger totalt

Luan Sundbom: Vilka färger kommer vara tillgängliga i Sverige? Bland vanliga återförsäljare.

Erik: Galaxy S10 och Galaxy S10 Plus kommer finnas tillgängliga i färgerna Prism White och Prism Black, Galaxy S10 Plus även i Ceramic Black. 

Galaxy S10e finns i Sverige i färgerna Prism White, Prism Black och Prism Green.

Gratis adapter för S10e till senaste Gear VR

David: Funkar s10 med gear vr som man använt till sin s8?

Erik: Den Gear VR som släpptes i samband med att Note 9 lanserades är kompatibel med S10 och S10 Plus samt med Note8, S9, S9+, S8, S8+, S7, S7 edge, S6 edge+, S6 och S6 edge. Den är dock inte kompatibel med S10e, eftersom den telefonen år betydligt mindre och usb-kontakten därför hamnar på en annan position.

Samsungs Ardelan Sohrevardi, som är produktchef för Gear VR uppger för Mobil att de konsumenter som köper en Galaxy S10e och redan har den nu senaste verisonen av Gear VR kan kontakta Samsungs support för att gratis få en adapter skickad hem.

I samband med lanseringen av S10-familjen släpper Samsung en ny version av Gear VR, en version som är kompatibel med alla S10-modeller, samt bakåtkompatibel.