Mobil ekonomikoll

Svenskar föredrar att hantera ekonomin med mobilen

När det gäller att sköta den personliga ekonomin, då föredrar vi svenskar att använda mobilen.

Publicerad Uppdaterad

Det är Klarna som har publicerat sin rapport Money Management Pulse för första kvartalet 2023 som omfattar 17218 deltagare i 17 länder. Rapporten visar bland annat att svenskar föredrar att använda mobilappar för att göra sina bankärenden i betydligt högre grad än att använda webbläsare. Över hälften, närmare bestämt 56 procent, använder mobilappar för sina bankärenden jämfört med 30 procent för webbläsare. Enligt Klarnas rapport inkluderar detta bland annat att kontrollera sitt banksaldo 11 gånger/månad, hantera sitt sparande 4 gånger/månad och betala räkningar 3 gånger/månad.

Dessutom använder 18 procent en mobilapp för att skapa och underhålla en budget.

När det gäller betalningsmetoder har dock mobiler en bit kvar till att bli störst. Den vanligaste betalningsmetoden är fortfarande fysiska plastkort som ligger på 46 procent med mobiltelefoner på andra plats med 32 procent och kontanter på 14 procent. Det uppvisar väldigt små skillnader jämfört med samma period förra året (första kvartalet 2022) då plastkort låg på 46 procent, medan mobiler låg på 29 procent och kontanter på 16 procent.

Motviljan att använda kontanter syns även i statistiken där man frågade användarna om hur mycket pengar man hade i plånboken där snittet, räknat i dollar, låg på 94 dollar. Mest hade USA med 189 dollar före Spanien med 119 dollar. Landet med minst kontakter i plånboken var Sverige med 48 dollar före Norge med 56 dollar.

Källa