https://www.mobil.se/nyheter/wipower-tr-dl-s-laddning-p-riktigt
511441
Nyheter
Utan sladd

Wipower – Trådlös laddning på riktigt

Trådlös laddning är en framtidsteknik som börjar dyka upp i vissa mobiler. Med Wipower hoppas Qualcomm kunna sätta en ny standard.

Samsung Galaxy S3 är utrustad med stöd för trådlös laddning, även om de fortfarande inte lyckats få ut själva laddaren på marknaden än. Både Nokia Lumia 920 och Lumia 820 (med ett speciellt skal) har stöd för trådlös laddning via Qi-standarden. Enligt Qualcomm finns det dock ett par nackdelar med den existerande tekniken.

- Dagens tekniker kräver ofta att enheten ligger direkt mot laddaren, förklarar representanten i Wipower-båset. Samtidigt krävs det att telefonen ligger på ett speciellt sätt mot laddplattan och du kan bara ladda en enhet åt gången.

Just avståndskravet har Nokia löst med sitt system, som i teorin kan placeras under ett bord för att gömmas undan samtidigt som telefonen kan laddas genom bordet. Men med Wipower finns inget krav på hur telefonen eller surfplattan ska ligga, samtidigt kan flera enheter laddas på samma platta samtidigt. Faktum är att samma teknik används i lite större skala i Qualcomms Halo-projekt, där elbilar ska laddas trådlöst genom att parkera på en laddplatta eller samtidigt som du stannar för rött ljus (tekniken kommer inom kort att testas ute i verkligheten i London). Samtidigt klarar även Wipower av att ha några centimeters avstånd till enheten, vilket gör att du kan placera den under ett bord och ändå kunna ladda.

För att Wipower ska få fotfäste samarbetar Qualcomm med lite större spelare i branschen. Bland annat finns Powermat med i leken, som under flera år gjort just trådlösa laddplattor för den amerikanska marknaden. Även Samsung är med som partner, men tyvärr är det inte Wipower som sitter i Galaxy S3.

Istället förutspår Qualcomm att tekniken kommer att finnas på marknaden framåt slutet av året. Förhoppningsvis finns det även mer information då om vilka enheter som får stöd för tekniken.