Även om det utan problem går att förverkliga drömmen om det smarta hemmet idag handlar det om att du får lägga ut rejäla summor pengar för att få igång det hela. Ta belysning och Philips Hue som exempel så handlar det först om att skaffa ett startpaket med en basstation som hanterar kommunikationen mellan lamporna och din router och efter det är extralampor inget du spontanköper i mataffärens kassa direkt då de kostar en slant.
Det är där Xiaomis lampa Yeelight 2 ska komma in och göra saker en smula billigare och enklare. Lampan i sig slår inga direkta rekord i att vara billigast, men du behöver inte investera i en basstation först för att det ska fungera.
Lampan, en vanlig LED-historia med E27-sockel, kör nämligen bluetooth och paras väldigt snabbt och enkelt ihop med din telefon (Iphone eller Android). Så länge lampan först är påslagen stötte vi aldrig på några problem med parningsprocessen och om du slår av lampan via appen var det heller aldrig några problem att få på den igen.
Funktionsmässigt är appen identisk mellan Iphone och Android. Du har en flik för naturligt ljus i olika gula nyanser och olika intensitet, en flik för allehanda färger som du kan blanda ihop själv och ett blinkande läge när lampan blandar färger hejvilt och blinkar med dessa. Det finns även ett “discoläge” som blinkar lampan i takt med det som telefonens mikrofon plockar upp. Till Iphone fungerar samtliga funktioner utan bråk någon gång under vår testperiod. Till samtliga Androidenheter finns det dock en rejäl fördröjning i att allt du gör i appen översätts i handling för lampan. Byter du färg eller färgton får du glatt vänta mellan fem och tio sekunder innan något händer, vilket även gäller för discoläget som då knappast blir speciellt användbart. Men för enklare styrning fungerar dock även Android fullgott.
Annons
När det kommer till lampans främsta uppgift att lysa upp rum handlar det däremot om en ganska ljussvag historia som bäst lämpar sig i tandem med flera lampor av samma sort (vilket det finns stöd för i appen) eller som ljuskälla på mindre ytor. Det vardagsrum vi sätter upp vårt testexemplar i blir aldrig riktigt så ljust som en “vanlig” lampa bli från samma plats. Samtidigt är mångsidigheten i såväl naturligt ljus som färgsnurran lite av lampans egen fiende eftersom det är ganska svårt att få till en riktigt bra ton på belysningen. Det ska även sägas att det, vid sidan av kinesiska tredjepartsappar, inte finns speciellt mycket stöd utåt sett för att koppla ihop lampan med andra system.
Om du däremot är nyfiken på att styra belysningen hemma och bara vill testa tillhör Yeelight en av de billigare lösningarna för att komma igång. Det ska däremot påpekas att det handlar om väldigt lokal styrning av belysningen eftersom Bluetooth är inblandat. Glöm att kunna styra lampan på semestern alltså, eller ens från ett annat rum som vi märkte under testet.