Första titten

Nytt försök för dansk Android

Danska Lumigon vill vara ett Bang och Olufsen för mobilvärlden. Med sin T2 ska de locka dem som tycker utsidan är viktigare än insidan.

Publicerad Uppdaterad

Det märks tydligt att dansk design och Bang och Olufsen är en inspirationskälla när Lumigon presenterar sin Android-telefon T2. Telefonen har sidor i rostfritt stål och en baksida av plast. Knapparna för volym och kamera ligger dolda i en plastrand längs med telefonens sida. Designern har tänkt till och gjort telefonens ena sida helt platt vilket gör att den kan stå upp utan eget stöd. Tanken är att den ska kunna fungera som klocka. Toppen av telefonen är lätt rundad för att den ska ligga skönt mot örat. Redan på förra årets mobilmässa i Barcelona presenterade företaget sin första modell, T1. Den blev dock aldrig klar för produktion. Nu är det dags för försök nummer två.

Lumigon T2 kör Android 4.0 i ett ganska standardmässigt utförande men företaget har lagt till några smarta detaljer. Bland annat kan telefonen fungera som en universell ir-fjärrkontroll. Funktionen är ganska enkel och bygger på att du som användare själv lär upp telefonen genom att rikta din gamla fjärrkontroll mot den och trycka på de knappar telefonen ska lära sig. Ytterligare en speciell funktion är en knapp på telefonens framsida som användaren själv kan ge två valfria funktioner. En för ett snabbt tryck och en för en längre. Den telefon som vi har chansen att klämma på har till exempel fotolampan kopplad till ett långt tryck. 

Även om Bang och Olufsen inte hjälp till med den yttre desigen så finns företaget med på ett hörn. På samma sätt som Dr Dre hjälpt HTC med ljuddesignen i mobilerna har  Bang och Olufsen hjälpt Lumigon att se till att ljudet i hörlurarna ska vara extra bra, tyvärr fick vi inte en chans att testa det under vårt möte med Lumigon.

Kameran är inte påslagen i exemplaret som Lumigon visar upp i Barcelona. Men i det färdiga exemplaren ska den ha 8 megapixel och möjlighet att filma i HD. I övrigt är det inte den tekniska specifikationen som Lumigon ska hitta sina kunder med. På insidan sitter en processor från Qualcomm med en kärna som är klockad i 1,4 gigahertz. Men att dömma av testexemplaret räcker det för att dra runt Android 4.0 i en helt ok hastighet. 

Lumigon planerar för att telefonen ska finnas till salu i Sverige innan sommaren. Priset är inte satt men borde hamna mellan 5 500 och 6 000 kronor