Intervju: Tomi Ahonen

Ahonen tror på Tizens framgång 2013

[UPPDATERAT 1300402-22:00] Mobilmarknaden kan förändras något eller helt radikalt under närmaste 12-18 månaderna. Hur stor förändringen blir kommer till stor del att bero på hur väl de fyra nya mobila operativsystemen Firefox, Tizen, Sailfish och Ubuntu, lyckas etablera sig gentemot Android, Ios och Windows Phone. Vi vänder oss till Tomi Ahonen, känd för sina insatta analyser och färgstarka åsikter om mobilbranschens utveckling, och frågar honom hur OS-kartan kommer att se ut under 2013 och 2014. Så här går hans tankegångar.

Publicerad Uppdaterad

– Android ser ut att ha stabiliserats med ungefär två tredjedelar av den totala marknaden. Det gjorde Apple redan för några år sedan med cirka en femtedel av marknaden.

– Android kommer tryggt att kunna fortsätta att vara en stark marknadsledare och under den närmaste framtiden förblir även Apple det näst största OS:et mätt i ny försäljning och antalet användare. Frågan är vilket system som blir nummer tre under 2014. Blir det Blackberry, som idag? Eller blir det Tizen? Eller kanske till och med Sailfish – eller Ubuntu eller Firefox beroende på framgångarna under 2013. Det blir inte Symbian, det blir inte heller Windows Phone, säger Ahonen, som i övrigt, vill vi uppmärksamma, är känd för sina kritiska uttalanden om Nokias val av Windows Phone som plattform och Stephen Elop som vd.

Högoddsare: Firefox OS

Han ser Firefox OS som en högoddsare, förutsatt att avtal med tillverkare och operatörer tar systemet till marknaden. Även Ubuntu OS tillhör utmanarkategorin.

– Det saknas stöd från såväl de stora mobiltillverkarna som operatörerna. Det finns ett bra case men riktiga avtal fattas fortfarande, säger Tomi Ahonen.

Firefox, som i slutet av februari offentliggjorde samarbeten med fyra tillverkare – Huawei, Alcatel, LG och Sony – och hela 18 operatörer är på god väg att uppfylla det kravet. Redan under andra kvartalet lanseras de första Firefox OS-telefoner på ett antal marknader i Östeuropa och Sydamerika.

– Sedan har vi även Sailfish, som i sitt ”David mot Goliat”-slag vinner stöd åt finska ägaren och mobiltillverkaren Jolla. I Kina säljs var tredje smartphone i världen. Det är bland annat där, på världens största mobilmarknad, som Jolla ska släppa sin första telefon i år, tack vare ett distributionsavtal med landets största detaljhandelskedja.

– Man behöver inte ta en stor marknadsandel i Kina för att direkt bli relevant på global nivå, säger Ahonen. Jolla har dessutom tecknat sitt första operatörsavtal med finska DNA och även en kinesisk tillverkare är intresserad av att lansera Sailfish-telefoner i Indien.

Vinnaren: Tizen

De bästa utsikterna har dock Tizen, även det ett barn från Nokias frångående från samarbetet med Intel kring operativsystemet Meego. Det är nu istället Samsung, världens största mobiltillverkare, som är den främsta drivande kraften i plattformen. Samsung ska nu föra samman det arbete företaget gjort med det egna systemet Bada med Tizen-utvecklingen.

– Tizen har gått igenom en lång process och lyckats få stöd av en imponerande lång rad av tillverkare och operatörer. I år väntas Samsung och även Huawei, världens tredje största mobiltillverkare, lansera Tizen-telefoner. 2013 blir sannolikt ett lyckat år för Tizen, som lätt skulle kunna sätta ett nytt rekord vad gäller upptaget av ett nytt operativsystem.

Rekordet för snabbaste tillväxten för ett nylanserat os håller Bada i dag. Tidigare rekordhållaren var Ios.

– Men jämfört med Bada, som riktat in sig på de låga prisklasserna så kommer Tizen att ha avancerade funktioner och passar mycket bra i den högre prisklassen för smarta telefoner. Jag räknar med att Samsung och Huawei inkluderar flaggskeppstelefoner i det första Tizen-produktsortimentet, telefoner som kommer att kunna stå sig mot Iphone 5 eller även Samsungs egna Galaxy s4. Jag förväntar mig att vi alla vid slutet av 2013 är förbluffade och firar den plötsliga kraftiga framgången av Tizen, som sannolikt snart blir det tredje största ekosystemet.

Ahonen är tveksam på Windows Phones möjligheter till att bli det så kallade tredje ekosystemet. Tittar man mot 2014-horisonten ser det ännu dystrare ut, enligt Ahonen. 

– För att Windows Phone ska överleva krävs tre saker: att Microsofts vd Steve Ballmer (inte en av Ahonens favoritpersoner) lägger miljarder marknadsföringsdollar på sin förlustdrabbade plattform. Att Nokia förblir ett självständigt företag. Att Nokias vd Stephen Elop, som är övertygad om att det är rätt plattform, sitter kvar. Det är högst sannolikt att inga av dessa år 2014 kännetecknar företaget som vi idag känner till som Nokia, säger Ahonen.

Siffror från Kantar Worldpanel  tyder dock idag på en positiv utveckling för Windows Phone 8-telefoner på en rad marknader, bland dessa i USA, Storbritannien och Italien.

Svår uppförsbacke för Blackberry

Tomi Ahonen glömmer inte bort Blackberry, den äldsta smartphoneplattformen då Symbianutvecklingen har stannat av. I slutet av januari lanserade den kanadensiska tillverkaren sin nya plattform, Blackberry 10.

– Blackberryplattformen behövde desperat den uppdateringen. För fyra år sedan hade Blackberry en marknadsandel på 21 procent. I dag ligger den på 3 procent. Det fanns visserligen många andra bidragande faktorer till Blackberrys nedgång, men användarupplevelsen i en förlegad plattform var definitivt en av dem. Nu har Blackberry kommit ikapp men det räcker inte hela vägen. Med ett ”bra nog”-system kan man stabilisera sin marknadsandel, men knappast återvinna all mark man tappat. Jag tror att Blackberry behåller en låg andel under 2013 och 2014.

Vid presentationen av sin rapport för fjärde kvartalet 2012 sa Blackberrys vd Thorsten Heins att 55 procent av de som köpt tillverkarens nylanserade Z10 och Q10 använde ett annat system innan dess. Företaget redovisade samtidigt att antalet Blackberry-användare minskat med tre miljoner till 76 miljoner globalt.