Tjuvtitt

Bilder: Se tidiga appar för nya Ubuntu

Här ser vi en tidig kalkylator-app i Ubuntu Touch.
Klockappen har en liknande ren och avskalad utformning.
Väderapp i nya Ubuntu.
Bilden visar hur en kalenderapp i gestbaserade Ubuntu ser ut.
App för Google Reader.
Både suduku- och Ubunutu-fan? Då kan den här appen var något för dig.

För två månader släpptes ett SDK (Software Development Kit) för nya, gestbaserade Unbuntu. Nu kan vi se hur de första apparna som utvecklats för operativsystemet ser ut.

Publicerad Uppdaterad

På den senaste tiden har det dykt upp flera utmanare till etablerade operativsystemen Android, Ios och Windows Phone. Under Mobile World Congress passade Mobil exempelvis på att kolla in såväl Sailfish OS från Jolla, som nya Firefox OS.

Tidiga bilder

En annan utmanare är linuxoperativet Ubuntu, som sedan tidigare har funnits till mobiler i lite olika former. För drygt två månader sedan släpptes ett SDK - en uppsättning utvecklingsverktyg - för den senaste, gestbaserade versionen av operativsystemet. 

Michael Hall från Caononical (som står bakom Ubuntu) har nyligen publicerat ett blogginlägg som visar tidiga bilder på nya Ubuntu-appar. Här kan vi bland annat se appar för grundläggande funktioner som kalender, väderinformation och klocka.Men vi bjuds även på ett smakprov när det gäller spel, rssläsare och sociala tjänster.

Ubuntu-telefoner först 2014

I februari meddelade Canonical att de första telefonerna med Ubuntu är försenade och ska släppas först under 2014. Men i samma veva passade man öven på att presentera Ubuntu för surfplattor. 

Systemet kommer att bygga på samma typ av svepgester som motsvarigheten för mobiler och redan från start kommer användaren att kunna lägga till flera användarkonton. Den funktion Canonical trycker hårdast på just nu är dock multitasking, där du ska kunna köra videosamtal från exempelvis Skype samtidigt som du surfar eller jobbar i något dokument. 

Källa