Nokia medger "exploderande" mobilbatteri

Publicerad Uppdaterad

- Alla gånger då detta har hänt har det rört sig om icke-originalbatterier, sade Michael Smirnoff på Nokia när vi intervjuade honom i fredags.

- När det gäller händelserna i Norge där telefoner exploderat har det varit fråga om icke-originalbatterier, sade Nilla Petersson på Nokia när vi intervjuade henne i måndags.

Men i september exploderade i Norge en Nokia 3510i med originalbatteri. Den som drabbades var Ann Kristin Vedal.

- När jag vaknade på morgonen hade det läckt syra från mobiltelefonens batteri i väskan, pennan som låg bredvid hade smält och det luktade förfärligt bränt och allt bredvid telefonen var bränt. Jag såg också att batteriet hade exploderat och det rann ut syra ur batteriet, säger Ann Kristin Vedal.

Hon berättar att hon inte vet exakt vad som hände eftersom incidenten inträffade på natten när hon låg och sov. Hon hade väskan med mobiltelefonen liggandes på köksbänken. Men hon tyckte att händelsen var obehaglig.

- Jag kände mig lite rädd, men också förbannad för telefonen var ny och det hade kunnat hända något allvarligare.

Hon berättar att telefonen bara var två till tre månader gammal. Batteriet som satt i telefonen var originalbatteriet.

- Jag pratade med Nokia och de säger att det är yttre påverkan som skett på batteriet. Jag har hört att de gått ut med i Sverige att det var ett piratbatteri, men de har de inte sagt till mig. Nokia har ringt mig och de påstår att det är mitt fel. De påstår att jag har använt felaktiga laddare, men det stämmer inte.

Även butiken som sålde telefonen till Ann Kristin Vedal berättar att den bara var ett par eller tre månader gammal.

- Allt i telefonen var original, batteriet också. Det ser du ju också på bilden som du har, säger den säljare som vi talar med på Telenor Telehuset i Ålesund - butiken som sålde telefonen.

På senare tid har det förekommit ett flertal incidenter med Nokiatelefoner där batterierna kortslutits och då utvecklat kraftig värme, med en medföljande "explosion". Nokia själva har inte velat använda ordet explosion, och dessutom har företagets representanter sagt att det endast varit frågan om piratbatterier. Problemet skulle då vara att kunderna inte använt Nokias egna originalbatterier.

När vi konfronterar Nokias skandinaviske informationschef Michael Smirnoff med uppgifterna från incidenten i Norge ändrar han sig från sitt tidigare påstående om att incidenterna "bara drabbat telefoner med icke-originalbatterier". Nu säger han i stället att det i det nämnda fallet inte varit frågan om någon explosion.

- Våra tekniker har undersökt batteriet och kommit fram till att batteriet utsatts för yttre åverkan. Batteriet är ett originalbatteri men det har smält, inte exploderat. Tyvärr kunde teknikerna inte få fram mer exakt information i rapporten, uppger Michael Smirnoff.

Jag frågar Michael Smirnoff om varför han uppger att batteriet bara smält när man på den bild som vi fått ser tydliga spår av rökutveckling på batteriet.

- Vi har gjort en utförlig undersökning i laboratoriemiljö med experter, svarar Michael Smirnoff kort.

Oavsett vilket ordval man använder - "exploderar" eller "smälter på grund av värmeutveckling" så talar allt fler rapporter om incidenter av detta slag med Nokias mobiltelefoner när dessa drabbas av kortslutning.

I förra veckan publicerade den belgiska konsumentorganisationen Verbruikersunie en rapport från experiment där de utsatt flera av Nokias mobiltelefoner för kortslutning. I flera fall ledde det till "explosion" och enligt konsumentorganisationen är orsaken att många av Nokias batterier saknar en säkring som ska skydda mot kraftig värmeutveckling (och explosion) vid kortslutning.