Efter chefsrokaden hos Apple

Källor: Jonathan Ive kommer förändra Ios

Ios förväntas få en renare och mer minimalistisk estetik efter att Apples designguru Jonathan Ive nu har tagit över som ansvarig för gränsnitt i Iphone och Ipad.

Publicerad Uppdaterad

Den senaste tiden har det stormat rejält kring Apples operativsystem Ios. I och med uppdateringen till Ios 6 stötte företaget på stora problem med sin nya karttjänst Apple Maps.  Enligt källor till Wall Street Journal tvingades tidigare mjukvaruansvarige Scott Forstall lämna Apple efter att han vägrat säga sitt namn på en ursäkt gällande Apple Maps och dess tillkortakommanden, som vd:n Tim Cook signerade tidigare i höstas.

Efter att Forstall slutat hos Apple är det den legendariske Apple-designern Jonathan Ive som fått ta över som ansvarig för mjukvaran i Iphone och Ipad.

Ive är sedan tidigare chef för industriell design inom företaget. Anonyma designkällor hos Apple säger att nästa generation av Ios sannolikt bära en stark prägel av Ives industridesign-estetik. Ives minimalistiska designpriciper skulle kunna få "rena kanter och plana ytor" att ersätta de texturerna vi ser i dagens Ios-gränssnitt, siar en Apple-anställd till New York Times.

Apple har kritiserats för att deras operativsystem känns daterat och är i stort sett oförändrat sedan det lanserades. Kan Jonathan Ive få systemet att kännas mer modernt i jämförelse med konkurrenterna Android och Windows Phone? 

Men för att över huvud taget kunna göra det måste Ive först vinna förtroendet hos anställda på Ios-avdelningen som fortfarande är lojala till Scott Forstall, säger en annan Apple-anställda hos teknikjätten, och vittnar om stark konkurrens mellan de olika avdelningarna inom Cupertino-företaget. 

Källor:

Pocket Now

New York Times