https://www.mobil.se/nyheter/ios-chefen-slutar-p-apple
513963
Nyheter
Missnöje kring Apple Maps?

Ios-chefen slutar på Apple

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/637115.jpg?itok=payG0wmn', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/637115.jpg?itok=nJo7AhbW', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/637115.jpg', w: 1071, h: 595, title: ' ' },]
Scott Forstall som är ansvarig för den mjukvara som används i Iphone och Ipad slutar på Apple. Att Forstall lämnar Apple sammanfaller med en större chefskarusell och chefen för mjukvaran i Apples datorer tar nu över ansvaret även för Ios.

Den senaste tiden har Apples kartor i Iphone och Ipad fått stor uppmärksamhet och även om det inte tydligt påverkat försäljningen och efterfrågan på företagets produkter är det ett klart nederlag för Apple. Idag gick bolaget ut med ett pressmeddelande där man berättar att flera ansvarsområden på företaget får nya ansvariga. Den ansvarige för operativsystemet i Apples datorer, Craig Federighi får nu ansvar även för Ios och ansvaret för Siri och Apples kritiserade kartor, något som tidigare låg på Scott Forstalls bord hamnar istället hos Eddy Cue och därmed samlar Apple alla online-tjänster under ett tak. 

Scott Forstall lämnar Apple vid årsskiftet och kommer enligt pressmeddelandet från Apple att verka som rådgivare till vd Tim Cook fram tills dess. Jonathan Ive som tidigare varit chef för industriell design kommer framöver även att ansvara för gränssnitt och inte bara hårdvarudesign.

I pressmeddelandet motiverar vd Tim Cook förändringen genom att säga att den ytterligare ska uppmuntra samarbete mellan de olika arbetsgruppperna på Apple.

Uppdatering tisdag 18:40: Källor som Wall Street Journal varit i kontakt med och som säger sig ha insyn i ärendet hävdar att Scott Forstall fick gå från Apple och att orsaken var att han vägrat att sätta sitt namn på den ursäkt gällande Apple Maps och dess tillkortakommanden som vd Tim Cook signerade tidigare i höst. Denna konflikt ska ha varit en av flera där Scott Forstal inte kommit överens med andra chefer på Apple och resultatet blev alltså att han inte längre hade vd Tim Cooks förtroende. Scott Forstall har tidigare pekats ut som en möjlig efterträdare till Steve Jobs innan Tim Cook fick uppdraget. 

Relaterade artiklar