https://www.mobil.se/nyheter/fraga-oss-om-samsung-galaxy-note-10-plus
567413
Nyheter
Läsarnas egna frågor

Era frågor och våra svar om Samsung Galaxy Note 10 Plus

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/note_10_12.jpg?itok=zetLVgH8', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/note_10_12.jpg?itok=wtimQGPa', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/note_10_12.jpg', w: 2000, h: 1329, title: ' ' },]
Mobil.se har nu fått sitt testexemplar av Samsung Galaxy Note 10 Plus. Här är läsarnas frågor och våra svar om Note 10 Plus.

Vi har nu testat Note 10 Plus i en vecka och kommer strax publicera vårt test. Under testandets gång har vi låtit er läsare ställa frågor om mobilen. Här är era frågor och våra svar.

Martin Wahlberg: Hur känns Note 10 plus storleksmässigt jämfört med Note 9? Upplever man den som betydligt mer otymplig?

Tvärt om, faktiskt. Note 10 Plus är lite högre och bredare, men också lite tunnare och lättare, och det senare, plus att det verkligen är nästan uteslutande skärm på framsidan, bidrar till att jag upplever Note 10 Plus som slimmad där Note 9 kändes mer klumpig. Det är förstås delvis psykologiskt, som att man kan uppleva en telefon som lättare vad den är om den är lätt för sin storlek. Hur man upplever det vid längre tids användning återstår att se, men spontant i hand känns det som man har en jättestor skärm där man slimmat allt onödigt till ett minimum.

Tony: Hur är batteritiden med den nya Exynos som skiljer sig från Galaxy S10+? Samma fråga gäller prestandan jämfört med Galaxy S10+?

Batteritiden får jag uttala mig om när jag använt den ett par dar och hunnit köra fler tester, men prestandan kan jag kommentera redan nu. Skillnaden i marginell, och i prestandatester får jag i snitt kanske några procents skillnad jämfört med S10 Plus. Störst är skillnaden i testet 3DMark, vilket tyder på att man kommer att märka skillnad främst i grafiktunga tillämpningar. I praktisk användning kan k´jag inte säga att skillnaden går att uppfatta, men jag tycker även S10 flyter på mycket bra. Möjligen gör det större och snabbare minnet att appväxlingar går ytterligare lite snabbare.

Bjørn Solum: Kan man bruke mobiltelefon hvor som helst i verden nå etter og først ha koblet seg på sin PC hjemme?, kan man hente ut bilder og annet info fra pc hjemme til mobiltelefon uansett hvor man er bare med mobiltelefonen?

Du behöver ingen dator för att konfigurera Note 10 Plus, det kan du göra varifrån som helst så länge du har internet via Wifi eller mobilnätet. Vad gäller Dex-kopplingen mellan mobil och dator fungerar den bara när mobilen är kopplad med sladd till datorn. Om du vill komma åt innehållet på din dator från mobilen på distans finns det tredjepartslösningar för det, men det är ingen funktion som är inbyggd i Note 10. Personlien använder jag molntjänster om jag vill komma åt samma innehåll överallt.

Jakob: Hur bra fungerar intergration med smart things? Och hur pass omfattande?

Den frågan får vi nog be att återkomma till när vi gör ett separat test av Smartthings, som vi hoppas kunna göra snart.

Johan: Hur långt tid tar det att ladda Note 10+ med supercharge 45w jämfört med vanlig snabbladdning? Är det värt att köpa denna supercharge laddaren separat för ca 500kr?

Vi har inte fått 45-wattsladdaren med oss för test, men eftersom intresset finns har jag bett om att få ett testexemplar av den också. Jag kan säga något om laddtiden med den laddare som följer med: Efter tre minuter har den laddat 5 procent från noll, efter 15 minuter 30 procent, 64% efter 30 minuter. Sedan avtar laddhastigheten och full laddning tar 1 tim 8 minuter. Eftersom det framför allt är de första 30 minutrarna man kan snabba på ytterligare med högre laddeffekt borde skillnaden inte bli dramatiskt. Note 10 Plus laddar riktigt snabbt även med den medföljande laddaren.

Jonny Sverrehed: Hej! Jag har en Note 9 som jag fullkomligt älskar på nästintill alla sätt. Min fråga rent spontant är hur Note 10 (+ självklart) känns gentemot sin föregångare? T.ex. hur ligger den i handen, känns den kantig och vass (som 9:an gör i längden), blir den varm lätt? Vad är erat första intryck? Tack på förhand!

Hej! Jag håller med om att Note 9 känns lite kantig och vass, och designen på note 10 Plus är en klar förbättring här. Sidorna är verkligen behagligt rundade vilket gör att telefonen känns mindre kantig i hand än vad den ser ut. Även hörnen i nederkant har en rundning som gör att de inte skär in i handflatan, i alla fall inte under den tid jag hunnit testa, vi får se om jag ändrar mig vid längre test. Vid prestandatester blir den märkbart varm, varmare än mobiler med Snapdragonchipset, men inte vid normal användning så här långt.

Niclas: Led lampa i kamera linsen? :-)

Jag är inte helt säker på vad frågan är, men det sitter en enkel led-lampa som blixtlösning bredvid de tre kameralinserna.

Håkan Thuvesson: Hej jag har en galaxy s9 + är det värt att byta till note 10 plus?

Det beror på. Om du vill ha en ännu större skärm på din mobil än du har nu utan att den blir tyngre, eller de unika funktioner som pennan tillför, är det det. Sett till systemfunktioner eller kameran finns det däremot inga stora fördelar med Note 10 Plus jämfört med S9 Plus.

James: Känns mobilen väldigt stor?

Ja och nej. Det är inte en enhandsmobil precis, men den känns inte knasigt stor i tvåhandsgrepp. Framför allt känner man att man får knasigt mycket skärm i förhållande till mobilens storlek, det är verkligen inte mycket ramar runt.

Wilhelm: Hur pass mycket stör Kamerahålet? Jämfört t.ex med kamerahålet i S10? Är kameran i Note 10 bättre jämfört med S10?

Kamerahålet är märkbart mindre än på S10, och dessutom placerad i mitten av notifieringsraden där den är minst i vägen. Jag stör mig väldigt lite på den. Kameran kommer vi att jämföra grundligt i det fullständiga testet, men på pappret är det främst den särskilda time of flight-kameran som ska ge bättre avståndsbedömning som skiljer. Du kan nu använda artificiell bakgrundsoskärpa även på rörliga objekt i filmer.

niclasigen: aviseringslampa finns det någon sån på denna?

Nix. Du kan slå på så att skärmen alltid visar en ikon om du har notifieringar, men det lyser mycket svagare än en aviseringslampa.

Oliver: Kommer telefonen med ett förinstallerat skärmskydd? Det följer även med ett clear case i vissa länder. Följer det med i Sverige också?

Telefonen har ett förinstallerat skärmskydd, men inget clear case följer med.

Jan Nilsson: "Har en Note 8 och när jag köpte den så skulle det komma fler språk till Bixby nu har det gått 2 år och inget nytt språk har kommit. Är ju helt värdelöst om man inte har sitt eget språk så jag har sagt för mig själv att om Bixby är kvar på 10:an och inte Svenska finns då köper jag ingen ny Note. Så vad jag vill säga är ta bort skiten eller se till att det finns fler språk. Frågan är finns Svenska ?????"

Svaret är nej. :-( Men telefonen har ingen separat Bixbyknapp, så funktionen är lärttare än någonsin att undvika.

Patrick Simon: Har ir blaster kommit tillbaka ???

Nej, ingen Infraröd port på mobilen. Det hade nog inte sett bra ut att prioritera bort 3,5 mm men stoppa in en IR-port.

Jon Fredrik Aagaard: Må den registreres med en gyldig e-post fra Google ?

Som alla Android-mobiler. Du kan köra den utan, men kan inte använda någon av Googles tjänster, inklusive installera appar, utan en Gmail-adress.

Theo: Hej. Vad gör ni med era telefoner när ni har testar dem?

Skickar tillbaka dem till tillverkaren.

Mobilgurun: Frågan alla bör ställa sig: är den värd minst 12490SEK med all konkurrens som finns?

Det är en relevant fråga. Just Note-serien har ju en del unika egenskaper som faktiskt inte finns hos någon av konkurrenterna kopplade till pennan, men då vill det till att man faktiskt värderar dessa funktioner högt. Man kan också fråga sig om en äldre Note 8 eller Note 9 kan vara ett billigare alternativ.

justnu: har tidigare kunnat lyssna med hörlur och samtidigt ladda .. hur gör djur nu??? .. ;-)

1) Lyssnar trådlöst. 2) Laddar trådlöst. 3) Skaffar en adapter som tillåter att du ansluter headset och laddare samtidigt.

Erik999: Vilken telefon hade ni valt, note 10 plus eller Huawei p30 pro o berätta gärna varför

Jag tycker inte telefonerna är jämförbara. Note 10 Plus väljer du om du vill ha en riktigt stor skärm och pennan. Är dessa inte superviktiga är Note 10 Plus förmodligen inte rätt telefon, och P30 Pro saknar bägge dessa egenskaper.

Anton: Hur upplever du ljudet i telefonen jämfört med S10+? Alltså båda uppspelning av ljud/video och samtal? Hur upplever du skärmen i Note 10+ jämfört med S10+? Hur upplever du byggkvaliteten på telefonen som helhet?

Samtalsljudet är rätt normalt. Högtalarljudet i stereohögtalarna har nästan plågsamt hög maxvolym. På lägre volym än max låter det klart över snittet. Jag har inte jämfört med S10 Plus men skulle spontant säga att det är mer krut i högtalarna här. Skärmen håller ungefär samma klass, men det man framför allt reagerar på är hur mycket skärm man får i förhållande till mobilens storlek. Det är verkligen inte mycket ramar runt skärmen. Hag har trots det inga problem med feltryck på grund av mitt grepp. Som helhet tycker jag byggkvaliten är lysande, ven om designen känns minimalistisk mer än lyxig.

justnu: tack för Ert uttömmande svar.. att samtidigt kunna nyttja trådlurar och ett usbminne samt kanske rent av ladda borde kunna vara av intresse för fler än undertecknad ..hmm?

Säkert, men Samsung, som ju inte generellt sett övergett 3,5 mm-jacket, hävdar att man denna gång inte fick plats med allt, då pennan i sig tar en hel del utrymme i telefonen, och att det utrymme man sparade på 3,5 mm-uttaget räckte till 100 mAh mer batteri och bättre vibratorfeedback, bland annat.

Ida: Pris på kontant?

Om du menar vad telefonen kostar när man inte köper den med bindningstid hos operatör, 12 500 kronor för Note 10 Plus med 256 GB lagring, 13 600 kronor om du vill ha 512 GB lagring.

Erik: Har jag förstått det rätt att det inte finns uttag för handsfree, dvs att man måste hålla telefonen mot örat vid telefonsamtal?

Nej. Det stämmer att 3,5 mm-uttag för headset saknas, men det medföljande headsetet har USB C-uttag.

Daniel: Jag kör med note 8 idag, ska jag hoppa på note 10 tåget nu, vänta 2 mån tills priset gått ner eller ska jag vänta tills 11 kommer? Söker ju en större skillnad som när jag bytte från note 1 till 3, från 3 till 8 men tycker att 13500 kr är lite mycket

Skillnaden mellan Note 8 och Note 10 Plus är kanske främst estetisk. Du får en märkbart större skärm med märkbart mindre ramar runt. Sett till funktioner är det mest udda detaljer som skiljer. Någon av tilläggsfunktionerna i pennan kanske är precis vad du alltid drömt om, men för normalanvändaren kommer det kännas som ungefär samma telefon under skalet, med inte dramatiskt bättre kamera. Med dina reservationer tycker jag att du ska vänta med att uppgradera tills du verkligen behöver det för att din nuvarande telefon börjar ge upp andan.

Thomas: "Funderar om jag ska köpa den eller en One+ 7pro Är skillnaden mellan 60 och 90Hz skärm betydlig?"

Nej, jag skulle säga att den är obetydlig. Du märker den förmodligen främst i spel där mycket rör sig på skärmen, men i dag är det inte så många spel som stödjer 90 Hz till att börja med.

Rijad: Är det värt att uppgradera från note 9?

Nej det är sällan värt att uppgradera från förra årets modell i dag. Sett till funktioner är det inte mycket som skiljer modellerna, och Note 10 Plus utmärker sig främst för att ha en större skärm i elegantare förpackning.

Manne: Om man kör Note 9 idag blir man då besviken på Note 10 ? (Ej +) För vad jag har läst på känns specen ganska tråkig förutom själva storleken på mobilen.

Jag har inte haft tillfälle att känna på Note 10, men så länge ditt problem med Note 9 inte är att du tycker att den är alldeles för stor ser jag ingen anledning att byta mellan dem.

Ove Lindström: Hur håller batteriet vid flitig användning ?

Jag har nu haft tid att använda telefonen flitigt, och mitt svar är: Riktigt bra. Även vid flitigt fotande, filmande och videotittande har jag inte varit i närheten av att tömma batteriet på en dag ännu. Sedan vet jag att batteritiden går ner när man har fler appar och tjänster som ligger och går i bakgrunden, men dit har jag inte kommit ännu.

Hilma: Om man har Note 9, är det värt att byta till 10 plus? Fungerar hela skärmen att anteckna på?

I sidled är hela skärmen förbi krökningarna anteckningsyta. Däremot är det marginal i över- och underkant motsvarande notisraden och knappraden som inte är anteckningsfält. Vad gäller att uppgradera från Note 9, se tidigare svar, eller varför inte läsaren som gjort just det och kommenterat artikeln här nedan?

Alex: Hur fungerar dual sim på denna telefon? Har den 2 olika inkorgsr för sms? Kan man ha ena igång och den andra radiodelen avstängd samtidigt?

Du har en inkorg för sms, och meddelanden är trådade i konversationer, men du ser med en liten ikon vilket nummer meddelandet är skickat till eller från. Du väljer vilket simkort som är standard när du ringer eller skickar sms, men det finns alltid en knapp för att skicka eller ringa med andra numret. Du kan stänga av det ena eller andra sim-kortet och det andra blir då automatiskt det du skickar eller ringer från tills du slår på igen.

Andreas Johansson: "Hej. Jag har en Note 8 idag som jag är nöjd med i stort. En sak som irriterar mig som fasiken dock är att jag måste ta upp den för att låsa upp den med fingeravtrycket (exempelvis när jag kollar på dokument och inte rör skärmen på en stund så den låser sig). Min fråga är egentligen om fingeravtrycks läsaren i displayen fungerar bra?"

Hej! Det här verkar vara individuellt, men för mig fungerar den inte särskilt bra. Ibland låser den upp blixtsnabbt, men andra gånger känner den inte igen mitt finger och jag måste trycka fler gånger, eller så säger den åt mig att trycka hårdare på skärmen. Och en fingeraftryckslässare som funkar ibland är inte jätterolig. Men jag vet att andra har mindre problem.

Alex: Stabiliseringsfunktionen som videokameran ska ha, är den alltid igång när man filmar eller måste man slå på ett eget läge?

I videoläget har du "normal" bildstabilisering av det slag du har på de flesta dyrare mobiler. Då får du en knapp på skärmen där du där till kan slå på "superstadigt", och du märker verkligen skillnad mellan lägena. Vill du inte ha någon bildstabilisering alls på videon kan du slå av den i inställningarna.

Christoffer Franzén: Upplevs kameran som en förbättring i jämförelse med S10+? Vissa hävdade ju tex att kameran i Note 9 var något förbättrad i jämförelse med S9+ pga uppfräschad mjukvara.
Anton: Hur presterar kameran i Note 10+ jämfört med S10+? Märker du stor skillnad? eller bara marginellt?

Jag har inte haft någon S10 Plus att jämföra med, men däremot S10e som ju har samma kamerauppsättning minus zoomlinsen som S10 Plus. Och i normalt fotoläge (utan oskarp bakgrund) kunde bilderna oftast vara tagna med samma kamera. Ibland skiljer sig färgåtergivningen något, men det är då inte självklart att Note 10 Plus är bättre.

Erik Palmér: Är det någon förbättring av kvaliten på kamerans bilder på note 10 plus jämfört med s10 plus? Och hur är det mot s9:an, som är min nuvarande telefon?

Se ovan. Kameran i S10 Plus var i sin tur ingen dramatisk förbättring mot S9 i normalläget, men linserna för zoom och vidvinkel tillför absolut något till fotomöjligheterna.

Peter: Gör time-of-flight kameran någon skillnad (vad gäller kvalitet på stillbilder med simulerat kort skärpdjup/DoF)?

Inte mycket faktiskt. Jag jämför Note 10 Plus, S10e och Huawei P30 Pro med simulerat kort skärpedjup, och det går inte säga att någon blir särskilt mycket bättre än de andra. Men däremot gör ju TOF-kameran det möjligt att ha artificiell oskärpa i video.

Max: Hur många timmar mer klara Note 10 jänfört med s10 plus?

Jag har inte kört S10 Plus under längre perioder, men i vårt videotest, där vi spelar youtubevideo på maximal volym i headset och maximal ljusstyrka på skärmen, klarade Note 10 Plus 11 tim 32 minuter, mot 10 tim 9 min för S10 Plus.

justnu: batteritid? i praktiken

Riktigt bra. Jag vet av erfarenhet att om jag flyttade in alla mina appar i mobilen och körde den som min standardmobil skulle batteritiden falla, men som det är nu, med intensivt användande av basfunktioner, klarar jag fortfarande nästan två dagar på en laddning.

Nicko: Hur är det med batteri och värme, har haft problem på dessa punkter på några lurar nu? Kan ni testa detta

Batteritiden är bra, men telefonen blir lite varmare än de flesta moiler jag använder, i synnerhet vid snabbladdning.

Simon: "Hur upplever du skillnad på note 10 plus och s10 plus ? är kameran bättre ? bättre batteritid även om det är större batteri och större skärm ? Mvh S"

Jag har som sagt inte använt S10 Plus så värst mycket, men Note 10 Plus känns betydligt mer som "framsidan är en enda stor skärm" än S10 Plus. Om man bortser från specialfunktioner som artificiell oskärpa i video är resultatet från kameran i Note 10 Plus snarlikt det från S10 Plus. Batteritiden är lite bättre i Note 10 Plus enligt våra mätningar.

Mille C: Hej hur bra mottagning här telefonen?

Det är hopplöst svårt att mäta mottagning på mobiltelefoner då signalstyrkan varierr så mycket. I praktisk användning utmärker den sig varken positivt eller negativt.

Jens: Hur pass bra funkar Dex, kan det ersätta en dator?

Nej det skulle jag inte påstå att det kan. Fokus i senaste versionen av Dex är snarare att kunna få upp mobilen och dess funktioner som ett fönster på en befintlig dator. Det är i mitt tycke ett mer intressant scenario. Men vi har inte fått chansen att testa detta ännu, för den funktionen har ännu inte rullats ut på Note 10 Plus.

Ola: "Hej! Vad det gäller note10+ är det värt att byta upp sig ifrån en note9 Mvh Ola "

Hej! Kort svar: Nej. Se läsarkommentaren här under artikeln för ett mer utförligt svar.

Hans: Är det möjligtvis sensor från Fingerprint cards (Fpc) i denna modell. Hoppas det för då byter jag direkt. Fpc är tydligen inne i SS nu så vore trevligt med en bra sensor i en bra lur.

Vet inte. Det är inget man gått ut med officiellt i så fall. Personligen tycker jag att fingeravtrycksläsaren i skärmen är rätt opålitlig och får ofta ta till andra alternativ.

Drefus Monk: Hur troligt är det att note 10 plus kommer med 5 G inom några månader?

Det finns redan en 5G-variant av Note 10 Plus, och den kommer säljas i Europa, men inte i Sverige. Chansen att den kommer hit är inte stor. Det troliga är att det redan hunnit komma en efterföljare till note 10 Plus innan vi fått 5G i Sverige.

Johan Öqvist: Hur snabbt laddar note 10 med den nya 45 w laddaren, som man får köpa till extra?

Det har jag fått chansen att testa nu, och det är riktigt imponerande. Laddaren behöver 2 minuter för varje fem procents laddning upp till ca 65%, vilket innebär att du får 25% batteri på 9 minuter och 50% på 20 minuter. Efter det saktar laddningshastighteten in lite, men du får fortfarande 75% på 33 minuter och 90 procent på 43 minuter. Telefonen blir inte heller särskilt varm under laddning. MEN: den medföljande laddaren är också snabb. Du får 30 procents laddning på 15 minuter med den medföljande laddaren, mot 12 minuter för 45-wattsladdaren, och efter en halvtimmes laddning har du 63% laddning med medföljande laddare och 69 procent med 45-wattsladdaren.