https://www.mobil.se/nyheter/har-ar-skillnaderna-mellan-samsung-galaxy-note-10-och-note-10-plus
567377
Nyheter
Mer än bara storleken

Här är skillnaderna mellan Samsung Galaxy Note 10 och Note 10 Plus

● BILDSPEL
När Samsung för första gången lanserar två Note-modeller samtidigt är det förstås intressant att veta vad som skiljer dem åt.

Jämför man Note-modellerna med föregående årsmodeller blir det snabbt tydligt att det är Note 10 Plus som är den riktiga uppföljaren till Note 9, medan Note 10 utmärker sig för att vara lite mindre och smidigare, men i gengäld har en del kompromisser, inte bara jämfört med Note 10 utan även äldre Note-modeller.

Storlek och vikt

Storleken är förstås den mest påtagliga skillnaden mellan de två Note-modellerna. Åtminstone om man mäter på bredden är Note 10 mindre än någon tidigare Note-modell, och den ligger strax över Samsung Galaxy S10 i storlek. Note 10 Plus är däremot i ungefär samma storlek som föregångaren Note 9 och andra mobiler i Note-serien.

Skärmen

Som en konsekvens av storleken är förstås även skärmen större på Note 10 Plus än på Note 10. Jämfört med S10-serien har man fått in ytterligare lite mer skärm per yta på framsidan, och bägge modellers framsida består till 91 procent av skärm. Däremot har Note 10 lägre upplösning på skärmen än vad Plus-varianten har, och det är den första Note-modell sedan Samsung Galaxy Note 3 som får nöja sig med "bara" full HD-upplösning.

Minne

Samsung Galaxy Note 10 Plus har 12 GB arbetsminne medan Note 10 har 8 GB. I praktiken kommer du nog inte märka några större skillnader annat än att mer minne tillåter telefonen att ha fler appar lagrade i arbetsminnet i bakgrunden så att det går snabbare att växla mellan dem. Bägge varianterna som säljs i sverige har 256 GB lagring, men desto viktigare är att den mindre Note 10 saknar minneskortplats. Det har däremot Note 10 Plus.

Kamera

Kamerauppsättningen i de två telefonerna är identiska, med en 1/2,55 tum stor huvudsensor på 12 megapixel, en zoomsensor med 2 gånger optisk zoom och en vidvinkellins. Note 10 Plus har dock utöver detta en så kallad time of flight-sensor. Denna ska ge bättre avståndsbedömning i bilderna vilket framför allt ska märkas i bättre noggrannhet när man tar bilder med konstgjord oskarp bakgrund. I teorin kan sensorn även användas till augmented reality-tillämpningar, men det återstår att se om Samsung kommer att ha några särskilda sådana funktioner till plus-modellen.

Batteri och laddning

Note 10 har ett batteri på 3500 mAh medan den större Note 10 Plus får plats med ett 4300 mAH-batteri. Större skärm drar också mer ström, men i det här fallet har skärmen på Note 10 Plus 16 procent mer yta medan den har 23 procent mer batteri, så Note 10 Plus borde vara den modell som har längre batteritid. Till bägge modellerna följer en 25 W snabbladdare med. Note 10 Plus har till skillnad från den mindre modellen stöd för ännu högre laddningseffekt, upp till 45 watt. Men då måste du alltså ordna med egen 45-wattsladdare i stället för den som följer med. Standardens USB Power Delivery stöds, så det behöver inte vara Samsungs egen 45 wattsladdare. Även trådlös laddning har potentialen att gå lite snabbare med Note 10 Plus, då den har stöd för 15 watts trådlös laddning mot 12 watt för Note 10.