-
PLUS
24 timmar med nya Samsung Galaxy
-
PLUS
Samsungs lansering av Galaxy Z Flip 7, Z Fold 7 och Galaxy Watch 8 på djupet
-
PLUS
Krönika: När en mobiltelefon förtjänar en allvarlig varning
-
PLUS
Mobil svarar: Uppdateringskrav, Doro-kritik, bättre ljud, Huawei-alternativ och mer
-
PLUS
Krönika: Att bryta dominans med bättre som inte är dyrare
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 2
-
PLUS
Krönika: Apple Watch i Android väcker drömmen
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 1
-
PLUS
Krönika: Alla kan inte köpa begagnat
-
PLUS
7 viktigaste nyheterna som kommer till Iphone, Ipad och Apple Watch
Misstänkt för brott mot Iran-sanktioner
Huaweis ekonomichef gripen i Kanada – begärs utlämnad till USA

Wanzhou Meng, Huaweis globala ekonomichef, har gripits i Kanada och begärts utlämnad till USA.
Wanzhou Meng är inte bara global ekonomichef för Huawei, utan även biträdande styrelseordförande och dotter till grundaren Ren Zhengfei. Hon greps i Vancouver efter att amerikanska myndigheter begärt henne utlämnad. Hon misstänks för brott mot sanktionerna mot Iran genom att att ha deltagit i försäljning av otillåten elektronik till landet.
Brott mot Iran-sanktionerna höll på att ta knäcken på Huaweis rival ZTE tidigare i år, men det som fick USA att ta till storsläggan mot ZTE var att företaget inte enligt överenskommelse straffat den personal som varit inblandad i affären. Det är inte heller i dagsläget klart om Wanzhou Meng är misstänkt i egenskap av Huawei-representant, eller om det är på en tidigare post hos en samarbetspartner till Huawei som brottet mot sanktionerna ska ha ägt rum.
Myndigheter begär att hon ska släppas
Kinesiska myndigheter har krävt att Wanzhou Meng ska släppas, medan Huawei i ett officiellt uttalande säger att de inte vet vad Wanzhou Meng är misstänkt för, men att de har förtroende för Kanadas och USA:s rättsväsen, och att företaget följer gällande lagar, inklusive internationella överenskommelser om sanktioner.
Om amerikansk domstol kommer fram till att Huawei brutit mot Iran-sanktionerna är det troligt att företaget får kännbara böter och krav på sig att straffa de ansvariga, av det slag ZTE först fick, innan USA skärpte pressen på företaget.
Huawei är visserligen framgångsrikt på mobilsidan för närvarande, men på nätverkssidan går det motigt, då företaget stängts ute från upphandlingar av 5G-näten i flera länder. Huaweis oklara förhållande till den kinesiska staten gör att det uppfattas som en säkerhetsrisk. Senast häromdagen meddelade den brittiska mobiloperatören BT att man planerar att ta bort Huaweis utrustning från sitt 4G-nät under de närmsta två åren. En rättsprocess kring brutna Iran-sanktioner lär knappast hjälpa företaget.