President Trump erbjuder sin hjälp

Huaweis ekonomichef släppt mot borgen

Huaweis ekonomichef har i vad som ses som ett försök att mildra konfliktnivån något släppts mot borgen och mot att hon inte lämnar staden Vancouver där hon greps.

Publicerad Uppdaterad

Meng Wanzhou, global ekonomichef och även dotter till grundaren av Huawei, greps i början av december efter att en brittisk bank slagit larm om misstänkta transaktioner som man tolkade som ett brott mot de internationella sanktionerna mot Iran. Hon greps i Vancouver, Kanada, efter att USA begärt henne utlämnad.

Oavsett om gripandet var tänkt att vara en del i spelet om handelskriget mellan USA och Kina eller ej från början har det nu blivit det. Kinas regering har fördömt gripandet och krävt att Meng släpps. Och i vad som möjligen kan ses som en olivkvist har den kanadensiska domstolen gått med på att släppa Meng mot borgen. Domstolen var till en början tveksam till detta då det bedömdes att risken var stor att hon skulle fly till Kina, som inte har utlämningsavtal med USA och Kanada, om man släppte henne.

För att slippa sitta i häktet får Meng betala motsvarande 68 miljoner kronor, samt gå med på att ha en gps-sändare på sig och konstant bevakning som hon själv finansierar, och hon får inte heller lämna Vancouver. USA har nu 60 dagar på sig att leverera bevis till den kanadensiska domstolen som därefter får bedöma om det finns skäl att lämna ut Meng Wanzhou till USA.

Även USA:s president Donald trump verkar vilja utnyttja situationen i det pågående handelskriget med Kina. På en fråga från reuters svarade han att han var beredd att intervenera i Mengs fall genom justitiedepartementet om det skulle hjälpa honom att säkra ett handelsavtal med Kina eller tjäna amerikanska säkerhetsintressen.

Som en parentes kan nämnas att även sonen till Samsungs högste chef, Jay Lee som har titeln vice styrelseordförande men i praktiken styr företaget efter att fadern drabbats av stroke, fått tillbringa tid på kåken. Detta efter att han dömts i ett korruptionsfall där Samsung anses ha försökt påverka presidentvalet i Sydkorea.

Källa