Annons

Huawei Maps – powered by Tomtom

Istället för Google Maps: Huawei i avtal om att använda Tomtoms kartor

Det ska bli Tomtom som levererar kartmaterialet när Huawei tvingas klara sig utan Googles tjänster.

Publicerad Uppdaterad

Ytterligare en pusselbit har ramlat på plats när Huawei nu rustar sig för att släppa telefoner utan Googles tjänster. Med en fortsatt amerikansk svartlistning kan Huawei fortfarande använda operativsystemet Android i sin open source-version, men man är hindrad från att inkludera Googles appbutik och tjänster som Maps, Youtube, Gmail och så vidare.

Tomtom räddare i nöden

Nu har Tomtom, som inte är ett amerikanskt bolag, utan har sin bas i Nederländerna, berättat att man tecknat ett avtal med Huawei om att leverera kartmaterial, trafikinformation och navigationstjänster så att Huawei kan använda dessa i en egen kartapp. Även när Apple lanserade en egen kartapp i IOS, Apple Maps, var det Tomtom som levererade kartinformationen och samarbetet mellan Huawei och Tomtom tycks vara snarlikt. 

Egna appar och samarbeten

Till Reuters säger Remco Meersta att avtalet tecknades “för en tid sedan” men det blir alltså först nu offentligt. Huawei har redan berättat att de kommer att lansera sin nästa flaggskeppsfamilj av telefoner i P40-serien i slutet av mars i år och fram tills dess får de alltså arbeta hårt för att skapa en tilltalande samling appar. Det blir en blandning av egenutvecklade appar och partnerskap med etablerade spelare. Huawei har till exempel sin egen Huawei Mobile Services som ersätter Google Play Services, den del av Android som erbjuder till exempel in app-betalningar, positionseringstjänster och andra grundläggande funktioner till apputvecklare. Huawei har även sin egen appbutik Appgallery dit man givetvis jobbar hårt sedan länge för att locka de viktigaste apparna.