När din mobil får oväntat besök

Krönika: Bort med tassarna, bluetooth-headset

När främmande headset vill ansluta till min mobil har det gått för långt.

Publicerad Uppdaterad

Den här krönikan föranleds av följande händelse. Jag sitter på pendeltåget när det plötsligt på skärmen poppar upp en fråga om jag vill ansluta mitt JBL-headset. Det är sant att jag tidigare har testat ett JBL-headset av den modellen, men jag befinner mig långt från det nu. Jag ser mig omkring och ett par rader bort ser jag en tjej med vad som ser ut som den modellen av JBL-headset i öronen som knappar på sin mobil och ser frustrerad ut. Tydligen vill hennes headset hellre koppla upp sig mot min mobil än mot hennes.

Det är Google Fast Pair som sköter den här funktionen på Android. Om du tidigare har anslutit ett headset så minns ditt Googlekonto det och om ditt headsetet dyker upp i närheten av en annan enhet där du är inloggad med ditt Googlekonto får du frågan om du vill ansluta. Funktionen är alltså kopplad till ett visst Googlekonto och ett visst headset. Jag har visserligen inte kvar just det här JBL-headsetet, men sannolikheten att tjejen på pendeltåget sitter med just det exemplar jag tidigare haft är mycket låg. Det är dessutom inte första gången det händer denna sommaren, och långt ifrån bara med JBL, jag har fått frågor från Marshall-headset och Bosehögtalare på resande fot.

Att Bluetooth inte är särskilt säkert är inget nytt. Jag har råkat ut för att grannar har spelat musik på mina högtalare av misstag och när jag gör en snabbskanning just nu kan jag ansluta till en LG-högtalare trots att jag inte har någon sådan. Samtidigt är det inte så stor skada som kan ske, man kan inte precis hacka någon annans wifi via Bluetooth, och att spela musik på någon annans högtalare är ju mer av ett prank än ett verkligt problem.

Situationen jag beskriver ovan är kanske inte heller ett allvarligt problem, men det är annorlunda, och det pekar på ett större problem med Bluetooth. I fallet med LG-högtalaren är det jag som aktivt väljer att spela upp på någon annans headset. I exemplet från pendeltåget är det däremot JBL-headsetet som söker upp mig och slänger upp en dialogruta på skärmen när jag håller på med något helt annat än att försöka koppla upp mig mot Bluetooth.

Det här är delvis ett problem med Google Fast Pair som jag klagat över tidigare, och delvis är det ett problem som är specifikt för mig som har haft tjogtals med headset uppkopplade på tjogtals med mobiler. Men jag är mer intresserad av varför detta kan hända över huvud taget.

Nyckelorden är “mitt headset”. JBL-headsetet på pendeltåget är inte mitt och har aldrig varit det, så varför uppfattade min mobil det som mitt? 

Det enkla svaret på den frågan måste vara att Google Fast Pair inte håller reda på unika Bluetooth-ID, utan rätt och slätt går på prylens namn. Då de allra flesta inte ger sina prylar unika namn är det fabriksnamnet som gäller, och det är oftast detsamma för alla prylar av samma modell.

Google Fast Pair ser alltså inte skillnad på olika headset av samma modell, och har jag en gång anslutit ett JBL-headset av en viss modell till mitt Googlekonto kommer det att poppa upp en ruta på min mobil så fort någon som har samma modell av headset är i närheten.

Det här är nästan ofattbart primitivt i mina ögon, och det gör en funktion som redan var störande mer än hjälpsam ännu mer irriterande. Framför allt önskar jag att alla inblandade i framtiden blir bättre på att se skillnad på mitt och ditt headset. Så svårt kan det inte vara.