1
1
https://www.mobil.se/nyheter/nu-ar-bluetooth-le-audio-hugget-i-sten
572417
Nyheter
falskt
Specifikationerna är fastslagna

Nu är Bluetooth LE Audio hugget i sten

Det tog lite över två år, men nu är Bluetooth LE Audio verklighet.

Enligt Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), organisationen som har hand om utvecklingen av Bluetooth-standarden, så är projektet med specifikationerna för Bluetooth LE Audio det största i Bluetooth SIG:s historia. Arbetet tillkännagavs i början av 2020 men nu meddelar man att det är färdigt och elektroniktillverkare kan nu börja implementera Bluetooth LE Audio i sina enheter. De första enheterna kan eventuellt hinna komma redan före årsskiftet, plus att en del redan lanserade produkter kan komma att uppdateras med stöd för den nya standarden. För tillfället har betaversionen av Android 13 stöd för en tidig version av standarden, vilket är komma att uppdateras till fullt stöd nu när specifikationerna är fastslagna.

Bluetooth LE Audio innebär bland annat mer strömsnål ljudöverföring än tidigare, bättre ljudkvalitet, utökat stöd för trådlösa lurar samt ett nytt codec.

Bland de nya funktionerna är möjligheten att kunna ansluta ett stort antal enheter till en enda källa. Det ska även gå att skanna en QR-kod eller använda NFC för att ansluta till en Bluetooth-källa på samma sätt som idag är möjligt med trådlösa nätverk. Det är en funktion som exempelvis kan användas av gym och konferensföreläsningar för att låta många besökare ansluta till en enda källa.

Bluetooth LE Audio introducerar även ett nytt codec man kallar LC3 som ska kunna användas för att överföra ljud mycket mer effektivt är med tidigare Bluetooth-versioner och därmed få antingen mycket högre ljudkvalitet med samma bitrate, eller lite bättre ljudkvalitet med mindre än halva bitraten.

Källa