Bluetooth LE Audio

Ny ljudstandard för Bluetooth ger längre batteritid för headset

Standardgruppen Bluetooth SIG har presenterat ett nytt tillägg till Bluetooth-standarden som ska ge mer än bara lägre energiåtgång vid ljuduppspelning.

Publicerad Uppdaterad

Bluetooth LE Audio heter det nya tillägget till bluetooth-standarden, som ska spikas senare i vår. Det är alltså inte en ny version av Bluetooth, utan ett tillägg till det strömbesparande Low Energy-protokollet, som normalt sett används av produkter som behöver låg energiåtgång, till exempel smarta klockor.

Med LE Audio blir det nu även möjligt att skicka ljud med låg energiåtgång över Bluetooth. För att detta ska vara möjligt krävs det en ny ljudkodningsteknik, kallad LC3. Jämfört med SBC, som är standardtekniken för ljud över Bluetooth, ger LC3 enligt Bluetooth SIG:s tester bättre ljudkvalitet även vid halva datahastigheten mot SBC över standard-bluetooth. För audiofiler som kräver bättre ljudkodningstekniker, som aptX eller LDAC, av sina headset är förstås det här inte tillräckligt, men de flesta har svårt att uppfatta skillnaden mellan SBC och bättre kodningstekniker, och för de är det förstås välkommet att det snart kommer att gå att göra headset med betydligt längre batteritid.

Det är dock inte den enda fördelen med Bluetooth LE Audio. Multi-stream och Broadcast ska kunna ge helt nya användningsområden för streamat ljud. Multi-stream låter avsändaren skicka Bluetooth-ljud via mer än en kanal samtidigt, vilket bland annat kan användas för att snabbare växla mellan olika ljudkällor eller för apparater som streamar musik till mer än en mottagare. Det gäller i ännu högre Broadcast, där en ljudström kan skickas ut till obegränsat antal mottagare. Det senare skulle till exempel kunna användas av butiker eller museer för att skicka ljud som spelas upp i din mobil.

Slutligen ska Bluetooth LE Audio kunna användas som trådlös överföringsteknik för hörapparater. Detta kommer i sin tur göra det lättare att koppla upp hörapparater mot mobiler och teveapparater.

Källa