Huaweis hopp

Mediatek har ansökt om att få sälja chipp till Huawei

Kirin 970 är Huaweis första processor med dedikerat AI-chipp och den presenterades på IFA-mässan 2017.

Efter att Huawei numera inte kan göra egna chipp står bolagets hopp till Mediatek.

Publicerad Uppdaterad

Huawei brukar lansera och driva sina telefoner med systemchipp från egna bolaget Hisilicon och nu väntas till exempel kommande Mate 40-serien få Kirin-chipp därifrån, men det ska enligt uppgifter vara den sista modellen som får det. Den amerikanska blockade har strypt Huaweis möjligheter att tillverka egna chipp och nu står istället hoppet till Taiwanesiska Mediatek.

USA:s blockad mot Huawei inleddes för över ett år sedan men har sedan dess eskalerat och från den 15 september träder nya begränsningar av Huaweis handlingsfrihet i kraft. I fredags så meddelade därför Mediatek att de ansökt om undantag från begränsningarna för att efter den 15 september kunna sälja komponenter till Huawei. De hårdare restriktionerna som träder i kraft täpper till kryphål som tidigare kunde göra det möjligt för Huawei att via tredje part köpa komponenter som använder amerikansk teknologi.

Mediatek har meddelat att de kommer att följa de amerikanska reglerna, vilket innebär att de inte kommer sälja till Huawei om undantaget inte godkänns av den amerikanska administrationen.

Källa