https://www.mobil.se/nyheter/qualcomm-lanserar-ultraljudsbaserad-fingeravtryckslasare-for-skarmar
566291
Nyheter
Påstås vara både snabbare och säkrare

Qualcomm lanserar ultraljudsbaserad fingeravtrycksläsare för skärmar

Den amerikanska chippjätten kan komma att lansera teknologin tillsammans med Samsungs flaggskeppstelefon Galaxy S10 i vår.

Det går fort i hockey. För bara ett par år sedan var skärmbaserade fingeravtrycksläsare något av en spejsad framtidsutopi, och idag har de börjat bli näst intill vanliga. Däremot kan man förstås tvista kring huruvida de är särskilt bra. Just därför är Qualcomms nya fingeravtrycksläsare för skärmar som man nu presenterat i samband med sitt Snapdragon-event på Hawaii lite extra intressant. Den bygger nämligen inte på optisk teknologi utan istället på ultraljud, något som enligt Qualcomm ska ge snabbare och mer tillförlitliga avläsningar. 

Klarar kladdiga fingrar

Den som har käkat chips och försökt använda en klassisk fingeravtrycksläsare vet hur dåligt det kan fungera när man har kladdiga fingrar. Den som försökt samma sak med en skärmbaserad fingeravtrycksläsare vet att det fungerar ännu sämre. Men med Qualcomms ultraljudsteknologi så ska den saken inte vara ett lika stort problem. Anledningen är att man med hjälp av ljudvågor skapar ett slags tredimensionellt fingeravtryck, något som förstås innebär att sensorn blir svårare att lura i samma veva. Vi vill nog testa lösningen innan vi är beredda att skriva under på det, men det är utan tvekan en spännande teknologi. Och möjligen kan Galaxy S10 bli den första telefon som begåvas med finessen.