1
1
https://www.mobil.se/nyheter/reportage/kartlaggning-alternativa-appbutikerna
573414
Reportage
sant
Bortom dominanterna App Store och Google PlayPlus

Kartläggning: Alternativa appbutikerna

Det råder ingen tvekan om att Apple och Google dominerar, med deras Appstore och Play-butik är utmanade. Vi kollar in alternativen.

Det finns många olika anledningar att titta utanför de självklara appbutikerna. På Androidsidan har visserligen Google Play en totalt dominerande ställning, men det har alltid funnits alternativ.

Som plusmedlem får du

  • Obegränsad tillgång till alla artiklar på mobil.se
  • Fördjupande reportage, tips, skolor och initierade analyser
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva rabatter och erbjudanden från våra samarbetspartners

Androidanvändare: Hur du laddat ner och installerat någon app från en annan källa än Google Play?

Androidanvändare: Hur du laddat ner och installerat någon app från en annan källa än Google Play?

Resultatvisning: 
1
573416

Programfiler för Android: Det här är APK

APK-filer där förkortningen står för Android Package Kit är det format som Androidappar huvudsakligen distribueras i och när du laddar ner en app från Google Play är det en apk-fil, även om du då inte har tillgång till den faktiska filen. 

APK-filer för att ladda ner appar oberoende av Google Play finns dock från ett stort antal sajter. Att du i din Android-telefon, för att kunna installera APK-filer från andra källor än Google Play måste låsa upp just den möjligheten i inställningarna kan ju tyda på att det finns en risk associerad med installationen. Det kan finnas risker med att installera okända filer, men i ärlighetens namn förekommer det ju oseriösa appar även i Google Play-butiken eftersom sådana upptäcks med mer eller mindre jämna mellanrum och då tas bort. Risken när du laddar ner en APK och installerar är betydligt större, men riskerna beror på källan. En apk-fil kan om det vill sig illa skada din telefon genom att få tillgång till information den inte ska ha eller genom att någon modifierat en legitim app så den blir en så kallad trojansk häst och stjäl information i bakgrunden eller gör annat du inte bett om. Du kan minska risken genom att bara ladda ner apk-filer från säkra källor och genom att söka i filerna efter säkerhetsrisker innan du installerar. En etablerad tjänst för det senare är https://www.virustotal.com/ och bland APK-sajterna hör APKMirror till de mer seriösa och säkra eftersom de verifierar filerna de erbjuder för nedladdning, kontrollerar att apparna signerats korrekt och inte lägger upp några piratkopierade appar. De mindre seriösa sajterna för APK-filer kan både innehålla farliga appar och inkludera oseriös och vilseledande reklam som kan utgöra en risk även den.