Tekniken bakom 4G
Så funkar LTE
Nu satsas miljoner av operatörerna på att bygga och marknadsföra nästa generations mobila nät. Men vad innebär egentligen de nya LTE tekniken som ligger bakom namnet 4G? Och hur funkar det? Vi reder ut begreppen.
Lte, som är det formella namnet på 4G, står för det något prosaiska Long Term Evolution. Det är en ren datateknik, det finns inget inbyggt stöd för telefonsamtal via lte, även om det naturligtvis är lätt ordnat med voice-over-ip-tjänster, som Skype. Som namnet antyder handlar det av en vidareutveckling av 3g-tekniken. Till skillnad från 3g har man dock enats om en enda radioteknik som ska användas över hela världen.
Det som lte är mest känt för är förstås de högre datahastigheterna. I ett första skede utlovar man nedladdningshastigheter på 100 Mbit/s och uppladdning i 50 Mbit/s. Vanlig 3g i form av hspa Evolved ser visserligen ut att kunna komma upp i liknande hastigheter, men på längre sikt har lte betydligt större utvecklingspotential än hspa.
Minst lika viktigt som själva datahastigheten är kanske fördröjningen. Med vanlig 3g kan man redan i dag komma upp i högre hastigheter än man får med 8 Mbit/s fast adsl-förbindelse, men svarstiden för datatrafik över 3g är betydligt högre. Det gör att 3g inte riktigt klarar av att ersätta fast bredband, i synnerhet inte för realtidstillämpningar som onlinespel. Med lte får man svarstider som ligger betydligt närmare det fasta nätets, även om de fortfarande ser ut att bli högre.
LTE har i Sverige fått ett radiofrekvensutrymme kring 2,6 ghz. Det är högre än det för 3g, men har likvärdiga signalegenskaper. Det innebär i ännu lite högre grad än för 3g kortare räckvidder och sämre täckning inomhus jämfört med gsm-nätet. Telia, Telenor, Tele2 och Tre har alla frekvensutrymmen i detta band, och i dagsläget bygger Telia ett eget nät, Tele2 och Telenor ett gemensamt nät och Tre har precis meddelat att de nu ska sätta igång att bygga 4G-nät.
Eu har nyligen beslutat att reservera ett utrymme kring 800 mhz för mobilt bredband, troligen i form av lte. Den lägre frekvensen ger längre räckvidd och bättre täckning än 2,6 ghz-bandet. Man har även ändrat reglerna för 900 mhz-bandet så att det inte längre är reserverat för gsm, så i teorin kan även det komma att användas för lte, även om operatörerna hittills varit mer intresserade att använda det för 3g.
Läs mer:
Därför satsas miljoner på 4G