Till nästa års toppmobiler

Samsung går över till andra generationens 10-nanometerschip

Samsung har just börjat produktionen i den process där nästa års toppchipset kan produceras.

Publicerad Uppdaterad

Den prestandaökning i toppmobilerna som vi har vant oss vid varje år styrs i hög grad av att halvledarprocesserna får smalare och smalare ledningsbanor. Årets chipset är gjorda i 10 nanometer, mot 14 nanometer för förra årets. Varje ny generation brukar innebära drygt 25 procent bättre prestanda och 30 procent lägre strömförbrukning.

Samtidigt har halvledartillverkarna fått allt svårare att leverera en ny krympning av processerna om året. Årets 10-nanometersprocess resulterade i förseningar på ett par månader för toppchipsetet Snapdragon 835.

Till 2018 talas det om tre olika spår. Dels 7 nanometer som är nästa logiska steg efter årets. Kiselsmedjan TSMC sägs här ligga före Samsung i utvecklingen, men ingen av dem ser ut att bli klara i tid för att kunna leverera chipset till vårens toppmobiler. Samsung meddelade tidigare under hösten att man dragit i gång en 8 nanometersprocess som är något mindre avancerad än 7-nanometersprocessen. Då framstod det som att detta var den process som den kommande Snapdragon 845 skulle produceras i.

Håller fast vid 10 nanometer

Bilden ändrades när Samsung lite i smyg lanserade sitt kommande toppchipset för våren, och man bland annat angav att den var gjord i andra generationens 10-nanometersprocess. Nu har Samsung officiellt presenterat denna process, och man får anta att 8-nanometersprocessen ännu inte är redo för massproduktion. Samsung brukar hålla jämna steg med Qualcomm för sina toppchipset, så troligen görs även Snapdragon 845 i andra generationens 10-nanometersprocess.

I så fall ska vi nog räkna med en blygsam förbättring av prestandan för nästa års toppmodeller jämfört med årets. Samsung anger en förbättring av prestandan på 10 procent och 15 procents lägre energiförbrukning. Snabbare halvledare är inte den enda möjliga källan till högre prestanda, även mer avancerade processorer kan ge ett lyft, och Huaweis och Apples neurala processorer kan få efterföljare hos Qualcomm och Samsung. I sin sammanfattning av Exynos 9810 nämnde dock Samsung ingenting sådant.

Det är därför inte särskilt osannolikt att den 10-procentiga förbättringen av prestanda som den nya processen erbjuder också blir den förbättring vi får i vårens mobiltelefoner, både Samsung Galaxy S9 och andra toppmodeller. Det öppnar också för en ny generation toppmodeller med högre prestanda till hösten.

Källa