Experimentell funktion blir stndard

SJ lägger till anslutningsguide i appen

Efter en tid i SJ:s experimentapp flyttar SJ:s funktion för att ta sig vidare från tågstationen in i SJ:s vanliga app.

Publicerad Uppdaterad

SJ har satsat hårt på sin app de senaste åren, och förutom att vara ett utmärkt sätt att boka och hantera tågbiljetter har den ett antal andra praktiska funktioner för tågresan. För de mer experimentella mobilfunktionerna har man appen SJ Labs där man provar saker som kanske eller kanske inte är användbara. Nu har en av dem flyttat från SJ Labs till den vanliga appen.

Det rör sig om Anslutningsguiden, som ska göra det lättare för dig att ta dig vidare från tågstationen. När du köpt en biljett i appen kan du via Anslutningsguiden se avgångar från din destinationsstation som matchar dit tåg. De färdmedel som omfattas av funktionen är buss, pendeltåg, spårvagn och tunnelbana. Du kan också köpa biljett till den lokala kollektivtrafiken. Kostnaden ska generellt vara densamma som om du köpte biljetten direkt från lokaltrafiken, men i vissa fall kan en mindre bokningsavgift tillkomma.

Om du har valt det kommer SJ:s app ge dig en påminnelse 20 minuter innan du anländer till din tågdestination och fråga om du vill använda anslutningsguiden för att ta dig vidare. Anslutningsguiden omfattar alla stationer i Sverige som SJs tåg stannar vid, samt Oslo S station.

AR-funktion gör entré i SJ-Labs-appen

För ett par dagar sedan meddelade SJ även att en ny funktion gör entré i SJ Labs som är den app där man samlar nya innovativa tjänster innan de är helt mogna. Det handlar om en relaterad funktion som ska hjälpa dig att hitta rätt på stationerna. Det var den 17 april som SJ började testa funktionen Vägvisaren som med hjälp av AR, eller försträkt verklighet vägleder dig rätt. Det hela går till så att du i telefonens kameravy får vägen du ska gå uppritad direkt i skärmen. Det ska alltså bli som en digital vägvisare och visa dig direkt i stationslandskapet vilken väg du ska ta för att till exempel komma till ditt anslutande tåg.

- Vår ambition är att bli ett av Sveriges mest digitala företag. Genom att dra nytta av den nya AR-tekniken fortsätter vi att utveckla den digitala reseupplevelsen för våra resenärer. Något som dessutom och så vitt vi vet inte skett tidigare i Sverige, säger Clas Lindholtz, chef för Affärsutveckling och Digital Transformation på SJ.

Den nya Vägvisaren finns alltså enbart i SJ Labs-appen och inledningsvis enbart tillgänglig på Stockholms Central, men ska under juni rullas ut även till Stockholm Södra och Flemingsberg då i samband med det stora banarbete som genomförs och innebär att södergående tåg till och från Stockholm stannar vid och utgår ifrån Stockholm Södra eller Flemingsberg.

Källa