Vi har provat Appland

Svensk app-butik öppnar inom kort

Nu kan man testköra den svenska app-butiken Appland och inom några veckor räknar man med att öppna upp för alla användare.

Publicerad Senast uppdaterad

Med ett urval av svenska appar som man kan ladda ner eller köpa utan att registrera sig vill Appland bli ett alternativ till Android Market.

App-butiken lanserades i oktober och nu har man låtit användare som anmält intresse börja provköra systemet.  När Mobil testar kan vi till en början konstatera något som kanske är självklart, nämligen att det lilla utbud som nu finns i Appland är betydligt mera lättöverskådligt än det näst intill obegränsade utbudet i Android Market.

- Mitt drömscenario är att om man vill söka efter något svenskt då går man till Appland, annars går man till Androidd Market, säger Applands vd Jonatan Redvik till Mobil.se

I dagsläget hittar man ett hundratal appar fördelat på tolv kategorier när man öppnar den särskilda Appland-appen. Jonatan Redvik hoppas att betydligt fler appar ska tillkomma under första kvartalet nästa år.

- Jag skulle vilja ha in mellan 1000 och 2000 appar, säger Redvik.

När det gäller användare siktar man på  50 000 nedladdningar av Appland-appen under första kvartalet.

Förutom att appar som utvecklare vill få publicerade ska klara förhandsgranskningen när det gäller funktion, säkerhet och ett bra gränssnitt så ska de även vara "svenska", men Redvik medger att det är en något luddig definition.

I praktiken innebär det att svenska utvecklare med svenska appar uppfyller kravet utan problem, svenska utvecklare kan även ha viss engelsk text inne i appen men beskrivningar av apparna måste vara på svenska. När det gäller de utländska utvecklare som eventuellt vill skapa svenska appar så får de i så fall hålla sig till gratis-appar för att Appland inte vill hantera betalningar till utlandet.

I Appland-appen kan man filtrera apparna baserat på om de är gratis-appar eller är betal-appar, vilket betyg de fått eller om de är nya. Det finns även ett antal appar som rekommenderas av Appland. Dessutom finns topplistor som bland annat visar mest nedladdade och högst betyg oavsett kategori.

Väljer man en betal-app behöver man bara med ett tryck godkänna att betalning dras från mobilräkningen eller kontantkortet, utan att man först ha skaffat ett konto hos Appland eller registrera ett kontokort.

I Appland-appen finns dock möjligheten att registrera ett användarkonto, något som rekomenderas om man ska byta telefon eller fabriksåterställa den man har. Appland-appen är det som identifierar oregistrerade användare och om den avinstalleras försvinner samtidigt uppgifterna om vilka betal-appar som man har köpt tidigare.

Jonatan Redvik säger att man räknar med att öppna Appland för alla användare före jul, den som vill testa kan anmäla sitt intresse här.