Alternativ till Android Market

Svenska app-butiken Appland öppen för alla

Nu kan alla ladda ner eller köpa appar från den svenska app-butiken Appland. Till skillnad från Android Market krävs ingen registrering för att komma åt själva butiken.

Publicerad Uppdaterad

Efter den senaste veckans testperiod är nu app-butiken Appland öppen för alla svenska användare av Android-mobiler.  Appland vill vara ett alternativ till Android Market med ett mindre utbud, där alla appar passerat en förhandsgranskning och dessutom är "svenska", även om Applands vd Jonatan Redvik uppger att det är ett något luddigt villkor. Villkoret innebär i praktiken att all beskrivande text om en app måste vara på svenska men att man accepterar viss text på engelska i exempelvis spel.

Till skillnad från Android Market krävs inget användarkonto för själva butiken och man behöver inte registrera något kontokort för att köpa betalappar. Betalningen sker via premium-sms och dras direkt på mobilräkningen eller från kontankortet. Det krävs alltså ett registrerat kontantkort för att köpa betalappar och vill man byta ut eller fabriksåterställa sin telefon måste man välja att skapa ett Appland-konto för att behålla de appar man köpt.

Redvik har tidigare beskrivit sitt "drömscenario" där mobilanvändare som vill söka efter något svenskt börjar med att gå till Appland och bara i övriga fall går till Androidd Market först.

Några nya appar har tillkommit den senaste veckan men fortfarande ligger man på cirka hundra appar. Under första kvartalet nästa år hoppas man komma upp i mellan 1000 och 2000 appar.

- Vi hoppas att nu när vi går live får vi in ett större utbud, säger Redvik till Mobil.se.