Används även i USA och Storbritannien
Svenska forskare har släppt app: Ska samla mer kunskap om Covid-19
Ny app ska samla in data.
Tanken med den nya appen är att den ska ge forskarna en bättre bild av sjukdomsförloppet för covid-19 och förklara varför vissa drabbas bara lindrigt och andra får mer allvarliga symptom. Appen är utvecklad i Storbritannien och används där, i USA och nu alltså även i Sverige. Tidigare har vi rapporterat om appar som ska kunna rapportera andra enheter i närheten och i efterhand se om du umgåtts med någon som senare bekräftats som smittad. Det här är inte en sådan app utan bygger på att du aktivt går in och rdagligen apporterar ditt hälsotillstånd.
Daglig rapport
Appen riktar sig till alla över 18 år och givetvis är det både gratis och frivilligt att använda appen. Som användare registrerar man första gången en användarprofil och anger e-postadress, lösenord samt personliga uppgifter som ålder och tidigare sjukdomar. Sedan får du dagligen rapportera dels om du blivit testad för covid-19 och sedan hur du känner dig, om du har några sjukdomssymptom eller känner dig frisk.
Ingen rådgivning
Appen ger ingen sjukvårdsrådgivning utan är alltså bara tänkt just för att ge forskarna mer information om smittan och sjukdomsförloppet. Appen är utvecklad i Storbritannien och det är forskare vid Lunds Universitet som anpassat den för svenska förhållanden. I appen får du ange ditt postnummer och tack vare det ska forskarna kunna se var i landet som smittan spridas mest.
Appen hette vid lanseringen Covid Symptom Tracker men bytte senare namn till Covid Symptom Study och Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds Universitet tror appen kan bidra med viktig information.
– Eftersom det hittills är så få som testas för viruset i Sverige är det svårt att få en uppfattning om hur utbredd smittan är. Vi har därför erbjudit Folkhälsomyndigheten att ta del av de resultat som vi får utifrån appen, och som kan utgöra framtida beslutsunderlag, säger han.
Lunds Universitet har en sida med mer information om projektet och appen kan du ladda ner här för Android och här för Ios. Forskarna är noga med att det inte bara handlar om att berätta när man är sjuk utan att de även vill veta när du är frisk dagligen fram till det att pandemin är över. Den dagliga rapporten tar en knapp minut för användaren.