13 punkter

USA lämnar officiella brottsanklagelser mot Huawei

Delar av Huaweis kinesiska högkvarter

Det amerikanska justitiedepartementet har nu formellt kommit med brottsanklagelser mot Huawei, och man anser att det rör sig om såväl pengatvätt som brott mot sanktioner och stöld av företagshemligheter.

Publicerad Senast uppdaterad

I slutet av förra året greps Huaweis högste ekonomichef Wanzhou Meng i Vancouver, efter att USA begärt henne häktad för brottsmisstankar. USA har länge motarbetat Huaweis verksamhet i USA, men mer passivt, och detta var första gången man kom med offentliga misstankar om företaget.

För att Wanzhou Meng ska kunna utlämnas måste formella brottsmisstankar mot henne uppges, och nu har amerikanska justitiedepartementet levererat en lista med 13 punkter där man anser att Huawei brutit mot lagen eller internationella överenskommelser.

Flera av punkterna handlar om pengatvätt och brott mot de internationella sanktionerna mot Iran. Det rör sig om ett dotterbolag till Huawei, Skycom, som man enligt USA har ljugit om att man sålt, och som gjort affärer med Iran under tveksamma ekonomiska former och med amerikansk teknik.

Man har också hakat på punkter om stöld av teknik, som redan varit uppe i domstol i USA. Huawei-anställda anklagas för att olovligen ha kopierat en robot som T Mobile använde för att testa mobiltelefoner. Huawei har fällts för detta i amerikansk domstol och dömts att böta 4,8 miljoner dollar till T-Mobile. Uppenbarligen anser amerikanska justitiedepartementet inte att denna fråga är utagerad.

Huawei har ofta anklagats för att vara en säkerhetsrisk och att man via sin utrustning misstänks spionera åt kinesiska staten. Några sådana formella anklagelser har man dock inte på sin 13-punktlista, och om USA har några belägg för dessa misstankar håller man dem för sig själv.

USA:s anklagelser mot Huawei anses allmänt vara en del av det pågående handelskriget mellan USA och Kina. Även om USA:s skepsis till Huawei har bubblat länge talar timingen och graden av åtgärder som USA valt att ta till för att så är fallet. USA:s handelsminister Wilbur Ross hävdade dock att det rör sig om två skilda processer. Som jämförelse genomgick Huaweis kinesiske konkurrent ZTE en liknande process som nästan tog knäcken på företaget för drygt ett år sedan, men den processen slutade i en uppgörelse under former som inte involverade gripanden av ZTE-anställda.