Webbradio ger ett enormt utbud av kanaler från hela världen - direkt i mobilen. Hastigheten i 3g-näten räcker med god marginal för att leverera radioprogram med riktigt bra ljudkvalitet och med wlan och fasta datapriser öppnar sig en ny värld av underhållning.
Webbradiosändningar kom igång på allvar under mitten av 1990-talet. Då var två viktiga förutsättningar uppfyllda - datorerna var tillräckligt snabba för att kunna koda av och spela upp komprimerat ljud och internetanvändarna hade hunnit bli tillräckligt många för att det skulle finnas en publik att sända till.
De första webbradiostationerna levererade program "on demand". Programmen publicerades på webben som nedladdningsbara filer. Streamingtekniken kom lite senare och innebar att man slapp att vänta på nedladdningar. Streaming gav också betydligt mer radiokänsla med möjligheten till direktsända program. Nedladdningarna har fått en renässans tack vare podcasting, men streaming är fortfarande det vanligaste sättet att sända webbradio - i synnerhet när det gäller program med musik.
Annons
Gemensamt för alla typer av webbradio är att man använder en rejäl kompression för att hålla nere datamängderna. En minut stereoljud i CD-kvalitet kräver ungefär 10 megabyte. Med bra uppkopplingar och turbo-3g skulle man i teorin kunna streama okomprimerat ljud till mobilen, men i praktiken skulle det inte fungera speciellt bra eftersom överöringshastigheten varierar.
Annons
En vanlig lösning på problemet är mp3-formatet som utvecklades av Fraunhoferinstitutet i Tyskland. Mp3 och andra kompressionstekniker behandlar ljud och musik på ungefär samma sätt som formatet JPEG komprimerar bilder. De detaljer i ljudet som döljs av starkare ljud eller på andra sätt är svåra att uppfatta tas helt enkelt bort för att skapa en dataström som kan lagras och streamas mer effektivt. Ofta kan man skära ned datamängden med så mycket som 90 % och ändå behålla en fullt njutbar ljudkvalitet.
Precis som med JPEG kan man välja olika kvalitetsnivåer och på så sätt göra en kompromiss mellan hur mycket data man har plats för och hur känsligt örat är. Eftersom data tas bort blir aldrig det komprimerade ljudet identiskt med originalet och en van lyssnare kan uppfatta en kvalitetsförsämring, men som alternativ till FM-radio i mobilens lurar räcker kvaliteten långt.
Alternativet till streamad webbradio är podcasting De första poddsändningarna var avsedda för iPod-spelare, därav namnet, men tekniken finns nu även i allt fler mobilers mediaspelare. Poddradiosändningar består i regel av en mp3-fil och eliminerar ett klassiskt problem med rundradio - risken att missa favoritprogrammet. Podcasting hjälper dig också att hitta rätt i det stora utbudet på nätet och att hitta tillbaka till programmen du gillar. När du upptäckt ett bra radioprogram på webben som är tillgängligt som poddsändning slipper du besöka webbsidan gång på gång för att hålla koll på när nästa episod publiceras - det sköter podcastingklienten åt dig.
För att kunna lyssna på en poddradiosändning måste du först ladda ned den från internet. Beroende på vilken mobil du har kan du antingen ladda ned sändningen direkt i telefonen eller gå omvägen via datorn. För att slippa använda datorn behöver du en mobil med inbyggt podcastingklient, till exempel Nokia N82 eller Samsung i600. Sändningarna laddas hem via wlan (om mobilen är utrustad med det) eller via mobilnätet.
Podcasting bygger på rss-standarden - samma teknik som du kan använda för att prenumerera på nyheter från olika sajter. Från webbadressen laddar klienten ner en lista över episoder - en xml-fil som innehåller bland annat titel, publiceringsdag, en liten bild och en webblänk till de olika episodernas ljud- eller videofiler. Med hjälp av informationen i xml-filen kan podcastingklienten avgöra om episoden är ny eller gammal och ladda ned till din dator eller mobil. Precis som en rss-läsare kan en podcastingklient uppdatera listan med jämna mellanrum så att du alltid är uppdaterad med det senaste innehållet.
Gemensamt för streaming och podcasting är att det, trots kompressionen, går åt ganska mycket data. Poddsändningar består av stora filer - ett halvtimmeslångt radioprogram är ofta 20 - 30 megabyte - och streamade program behöver ungefär lika mycket data per tidsenhet. Att använda 3G-nätet med vanliga abonnemang kan med andra ord bli dyrt, så använd wlan om du inte har fastpris på dataöverföring.
Hitta webbradiokanaler
mobil.sr.se - Sveriges Radios kanaler streamade till mobilen
Shoutcast.com - Stort urval av både svenska och utländska kanaler
radio.real.com - Kanaler för Real Player
windowsmedia.com/radiotuner/ - Webbversioner av många kommersiella kanaler
___
Så kommer du igång med webbradio
S60
Flera S60-mobiler kommer med bra förinstallerade program för webbradio. Mediaspelaren Real Player kan spela upp webbradiokanaler via länkar från webbläsaren. Nokia har även en väl fungerande Podcastingklient som vi testade utförligt i januarinumrets mobilskola. Programmet Internet Radio finns från start i mobiler som N82 och N96, men går att ladda ned till andra mobiler med S60 3rd Edition. Internet Radio är en ren webbradioklient och spelar radiostationer som sänder enligt ShoutCast-standarden.
1.Installera Internet Radio från www.nokia.com/internetradio/ eller starta programmet från musikmenyn om det redan finns i din mobil.
2.Leta upp en radiokanal - du kan mata in en adress, söka i katalogen eller söka efter kanalens namn. När mobilen frågar efter önskad uppkopplingspunkt - välj wlan, eller uppkoppling via mobilnätet om du har bra pris på data.
3.Tryck på "Listen" för att starta uppspelningen.
___
Uiq
De flesta har Uiq-mobiler har en kompetent mediaspelare som klarar många olika webbradioformat via länkar från webbläsaren. Om du vill ha fler kanaler finns programmet Yell Radio från Uiq:s utvecklarsajt. Yell Radio spelar ShoutCast-stationer och har en inbyggd sökmotor.
1.Ladda ned Yell Radio från developer.uiq.com/kb_fullapps_1270.html och installera på din mobil.
2.Koppla upp mobilen via wlan eller mobilnätet och starta programmet. Under fliken "Directory" hittar du radiokanalerna och programmets sökfunktioner.
_image_
3.Starta uppspelningen genom att trycka på "Listen".
___
Windows Mobile
Den mobila versionen av Windows Media Player är inte lika utvecklad som Symbianmobilernas mediaspelare när det gäller stöd för olika streamingformat. I nyare Windows Mobile-enheter finns därför programmet Strömmande Media som förbättrar möjligheterna avsevärt och gör det möjligt att spela upp de flesta webbradiostationer från länkar i webbläsaren. Webbradioprogram för ShoutCast med katalog och sökfunktion finns även för Windowsmobiler. Vi har testat LCG Jukebox.
2.Koppla upp mobilen via wlan eller mobilnät och starta programmet. Du hittar radiokanalerna genom att trycka på "Playlist" och "Station Manager".
_image_
3.Starta uppspelningen genom att dubbelklicka på kanalens namn.
MP3
Ett komprimerat filformat som blivit oerhört stort eftersom det öppnade vägen för att skicka musik mellan datorer.
AAC (Advanced Audio Coding)
En efterföljare till mp3-formatet och har blivit ett viktigt format eftersom Apple använder det i sin musiktjänst iTunes.
WMA
Microsofts ljudformat. I princip likvärdigt med mp3, men vanligare i musikbutiker på grund av möjligheten till kopieringsskydd.
Flash
Adobes teknik för dynamiska webbsidor kan streama både ljud och video. Dyker upp i allt fler mobiler i form av Flash Lite.
Real Audio / Helix
Ett kommersiellt streamingformat som funnits under många år. Spelaren Real Player, som finns i många mobiler, kan naturligtvis spela upp formatet, men det fungerar även i flertalet andra mediaspelare.
Windows Media
Innehåll i wma- och wmv-format kan även levereras i streamat format för mobilen.
ShoutCast
Ett streamingformat som bygger på mp3- eller aac-kodning. Utvecklades av företaget Nullsoft, som även ligger bakom den populära mediaspelaren Winamp. Fungerar med de flesta mobiler och operativsystem.