Med Iphone och Android har mobilspelaren ständigt tillgång till nya billiga spel. Veteranerna på mobila spel, Sony och Nintendo, lanserar nu sina nya vapen i den mobila spelmatchen: Xperia Play och Nintendo 3DS.
Framgången för Iphone är en hård nöt att knäcka för de etablerade konsoltillverkarna Nintendo och Sony. Lättillgängliga och billiga spel på mobila appbutiker lockar. Enligt en undersökning av amerikanska analysfirman Interpret från slutet av förra året har 27 procent av de som investerat i en spelkonsol som Nintendo DS eller Sony Playstation Portable övergett dem för att i stället enbart spela på sin mobiltelefon. Sonys svar är att närma sig mobilkonkurrenterna bland annat med playstationspel på Xperia Play. Nintendo däremot satsar vidare med sin bärbara konsolen 3DS.
Med 3DS bygger den japanske speltillverkaren vidare på framgångarna med sin DS-serie som i sin tur har sina rötter i Game Boy. Designmässigt är sig mycket likt med kontrollerna på var sin sida av den nedre tryckkänsliga skärmen. Nytt är en analog spak som komplement till den klassiska Det betyder att Nintendos utvecklare ännu en gång har låtit funktion gå före form. Förmodligen smart när det gäller en produkt som riktar sig också till en något yngre målgrupp. Men det ger samtidigt mobilkonkurrenterna en fördel i att vara något man faktiskt vill bära med sig i fickan. Det mest uppseendeväckande med 3DS jämfört med Sony Ericsson Xperia Play och Iphone 4 är så klart den stereoskopiska 3D-effekten som fungerar utan speciella glasögon. Och visst fungerar den, men betraktningsvinkeln är minst sagt begränsad. Det räcker att vrida huvudet mycket lite i förhållande till konsolens skärm för att bilden ska upplevas som suddig. 3D-upplevelsen är inte som den du får med glasögon på bio eller i tv-soffan. I stället kan den jämföras med ett klassiskt tittskåp eller dockteater. Rätt utnyttjad i ett Super Mario 3D kan den säkert fungera också spelmässigt. I de spel vi testat känns den mest som en visuell gimmick.
Effekten kan dessutom upplevas som tröttande för ögonen i längden. Som tur är har Nintendo lagt till ett reglage som kan användas för att reglera 3D-effektens styrka eller stänga av den helt. 3DS klarar också av att fotografera i 3D med hjälp av två kameror på konsolens utsida. Kvaliten på kamerorna är dock allt annat än god och överladdade till datorn är de knappt användbara.
Annons
Roligare än 3D-effekten är leken med förstärkt verklighet som Nintendo ägnar sig åt i de inbyggda spelen. Med hjälp av kamerorna på baksidan skapas en illusion av att spelet sker i rummet runt spelaren. I spelet Face Raiders ska du pricka foton av dig själv och dina vänner som flyger runt i rummet. Med hjälp av medföljande spelkort går det också att få spelfigurer att dyka upp på bordet framför dig. Tanken med förstärkt verklighet eller agumented reality som det kallas är inte ny, men Nintendo lyckas väl med den tekniska biten. Spelmomenten i de medföljande spelen engagerar dock inte i längden.
Annons
Att mobilerna som spelmaskiner tar över märks också på Nintendos försök att få användarna att bära med sin 3DS ständigt i fickan. Konsolen håller koll på hur du rör dig genom att leta efter trådlösa nät och genom en inbyggd stegräknare. Poängen kan sedan användas för att köpa extra spelmoment i en inbyggd butik.
Även om Nintendo planerar att ha en programbutik till sin konsol senare i vår så kommer den inte att ge plats åt lika många titlar som Android Market. På spelutvecklarkonferensen GDC i San Francisco förra månaden var företaget noga med att påpeka att det inte kommer att samarbeta med små oberoende utvecklare i sin butik. Det betyder att vi inte kommer att få se lika många innovativa indiehittar i 3DS.
Här har Xperia Play en klar fördel. Den kan inte bara spela speciella Playstationspel utan också tillsammans med spelen som redan finns Android Market. Flera av de spelen kan dessutom anpassas för att fungera tillsammans med de speciella spelknapparna. Men friheten har också etrt pris. Den som utvecklar spel för Android har oftast inte Xperia Play i tankarna utan tar fram ett spel som ska fungera på så många telefoner som möjligt. Den som utvecklar för Ninteno 3DS har större kontroll över vad spelaren verkligen kommer att få uppleva. Jämförelsen som ligger närmast till hands är den mellan att spela på pc och att spela på en speciell konsol. Sammantaget ger 3DS en mer helgjuten spelupplevelse än Xperia Play som trots allt först och främst är en telefon. Skärmytan på Xperia Play är lite för liten och knapparna är lite för små för att ge den där riktigt häftiga spelkännslan. Dessutom har Sony Ericsson inte lyckats skapa en helgjuten ingång till spelen som dyker upp under mist två olika menyer i telefonen gömt bland allt annat som finns i en Androidtelefon. Nintendos konsol handlar däremot bara om spel. Slår du på den riskerar du inte samtidigt att få se de senaste jobbmejlen eller twitteruppdateringarna. Men det som avgör är som vanligt i de här sammanhangen vilka spel som finns tillgängliga. Vill du spela nästa Super Mario eller Nintendogs är det 3DS som gäller. Vill du istället ha tillgång till en retrospel ur Playstationhistorien är det såklart Xperia Play som passar bäst.
Fem snabba om 3DS och Xperia Play
Exempel på speltitlar
Nintendo 3DS: Animal Crossing 3D, Assassin's Creed - Lost Legacy, Nintendogs + Cats, Bomberman 3DS, Super Mario 3DS, Paper Mario 3DS
Xperia Play: Sims 3, Fifa 10, Need for Speed, Assassin´s Creed, Guitar Hero, Splinter Cell, Crash Bandicot
Nostalgivärde
Nintendo 3DS: Fungerar tillsamamns med gamla DS-spel
Xperia Play: Lanseras med gamla Playstationtitlar. Nintendoemulator finns i Android Market.
Barnvänlighet
Nintendo 3DS: Fungerar från tre år och uppåt, även om Nintendo varnar för att små barn kan ta skada av 3D-effekten.
Xperia Play: Det kan vara riskabelt att ge en fullfjädrad mobiltelefon till riktigt unga spelare
Mångsidighet
Nintendo 3DS: Den har visserligen inbyggd kamnera, men den kan knappast användas till annat än spel.
Xperia Play: Är vid sidan av att vara en spelmaskin också en fullfjädrad mobiltelefon.