Nästan samtal från botten

Undervattensfodral i test

Den klarar både att ta med Iphone under vattnet och samtidigt spela musik du kan höra på under simturen. Mobil har testat undervattensfodralet till Iphone och andra smartphones.

Publicerad Uppdaterad

När jag börjar simma så känns det onekligen lite nervöst. Jag kalkylerar kallt med att musiken jag lyssnar på under simturen i en av stockholms simhallar kommer att tystna om vattnet skulle slippa in i fodralet. Första längderna lyssnar jag därför spänt på musiken och hoppas att den ska fortsätta. Det gör den. Och efter ett par längder till så vågar jag till och med slappna av, betryggad om att fodralet verkligen är helt vattentätt.

Jag har innan jag hoppade i vattnet läst om hur amerikanska simmaren Michael Phelps påstås använda just den här utrustningen. Det består alltså av två delar. Den ena är den vattentäta fickan där man förvarar sin mobil. I vårt fall en iphone 4, men det går bra med vilken pekskärmsmobil som helst i ungefär samma format.

Fickan i sig ger ett väldigt proffsigt intryck. Bara det borde egentligen gjort mig helt säker på att den skulle hålla tätt, men ändå känns det ju ovant att ta med sig en mobiltelefon för kring 7000 kronor på simtur. Materialet ser ut och känns som en våtdräkt och det finns två fästen för remmen så man spänner fast fickan på armen. Runt själva telefonen precis så sitter det en plastpåse, men i ett tåligt material. Det är i alla fall den som sköter säkerheten kring telefonen och håller bort fukt medan resten snarare är för att telefonen ska sitta bekvämt och bra på armen.

När man väl har hämtat sig från det ovana i att bada med sin smartphone så måste man fråga sig vad användningsområdet egentligen är. När jag simmat ett par hundra meter kommer jag fram till att det stora fodralet (ja telefonen som den ska skydda är ju stor, så därav även fodralet) skapar ett ordentligt motstånd i vattnet. Vänster arm är den arm jag har fodralet på och den får ju jobba betydligt hårdare och med konstig belastning än den ofjättrade högerarmen. Med headsetet som jag använder till, ett specialheadet så blir ljudet bra. Att simma under vatten innebär ju att det man slå lock för öronen och rent generellt påverkas ju så klart aukustiska förhållanden av att du är under vatten, men jag tycker att lurarna fungerar riktigt bra.

Lurarna säljs separat och det gör att hela pakektet med både fodral och hörlurar blir rätt så dyrt tillsammans. Anslutningen för hörlurarna är minst sagt special. Telefonen i sig skyddas av att lås som ser ut lite som en rävsax. Det är två metalbitar med gummiisolering som ska tryckas ihop och informationen som följer med påtalar mycket tydligt att ett klick ska höras och mycket riktigt. När man trycker ihop ordentligt tätt hörs ett klick. Det är alltså bekräftelsen på att telefonen där inne är i säkert förvar. På insidan av fuktspärren sitter då en hörlurssladd som man ansluter till telefonens 3,5-millimetersanslutning innan man stänger locket. På utsidan hittar man sedan en kontakt där man ansluter de speciella vattentåliga hörlurarna. Anslutningen där är en ordentlig gummiinfattad strut som man trycker i lurarna i. Det sluter tätt.

Att prata i telefon medan man simmar faller snabbt på sin egen orimlighet märker jag, även om det hade varit ett roligt tankeexperiment. Att prata under vatten går ju inte alls, det kan inte ens det bästa headsetet ändra på. Man får därför se simtestet som ett tålighetstest och kanske inte främst som ett realistiskt exempel. Först och främst kan jag konstatera att mobiltäckningen försvinner så fort telefonen kommer det minsta under vattenytan. Då bryts pågående samtal direkt. Det är alltså som musikspelare man ska använda telefonen och då är det nog smartare att välja ett av tillverkarens mindre fodral och ta med sig en utpräglad musikspelare som Ipod Nano i bassängen. Då blir också fodralet betydligt mindre och smidigare i bassängen. Jag menar eftersom du ändå inte har användning för telefonens funktioner när den inte har täckning.

Fodralet är bättre när man vistas nära, men inte i vattnet. Allt för tjock jacka får man dock inte ha på sig för då räcker inte bandet runt. Att fodralet är vattentätt verkar efter testet inte råda något tvivel om. Man kan lyssna på musik och styra telefonens pekskärm genom plasten. Något man däremot inte kan göra är att använda kameran eftersom den är riktad in i fodralet och därför bara visar svart.

Kort sagt; fodralet är vattentätt. Största frågan är hur du lyckas hitta ett användningsområde för att använda din pekskärmsmobil där det är vått.

H2O Audio Amphibx L

Mått öppning: 115 x 27 mm

Mått skärmfönstret: 58 x 95 mm

Vikt: 222 gram

Maximala mått för att en telefon ska få plats: 70 x 120 x 22 mm

Tillverkare: H2O Audio

Webbplats: