Komponera själv

En egen ringsignal är det klassiska sättet att göra mobilen mer personlig. Mobilskolan går igenom ljudformaten som funkar i mobilen och programmen som gör dig till ljudproducent.

Publicerad Senast uppdaterad

Gör en polyfon ringsignal

Midi-formatet fungerar i de flesta mobiler, även i lite äldre telefoner som inte klarar samplade ljud. Det underlättar om du kan spela piano och läsa noter om du vill tillverka ringsignaler i midi-formatet, men man kan naturligtvis göra ett försök även som nybörjare. Program finns i prisklasser från freeware upp till cirka 10 000 kr och vi har använt oss av gratisprogrammet Easy Music Composer. Easy Music Composer fungerar ganska bra även för icke-musiker eftersom programmet kan hjälpa till att kombinera ihop toner till fungerande ackord och annat praktiskt.

Klicka på bilderna för högre upplösning.

Ett bra första steg är att titta på hur programmet fungerar. Tryck på "Sample" och öppna någon de inbyggda melodierna. Den övre raden med röda, blå och gröna bokstäver öppnar menyer där du kan förändra musiken. De röda väljer stilen för melodi, trummor, bas osv.

De blå är kopplade till tonhöjden och de gröna till volymen. På raden nedanför finna alla färdiga ackord du kan använda. När du gjort förändringar - tryck på knappen "Compose" och programmet bygger ihop musik efter dina instruktioner. Känner du dig hemma i tonernas värld och vet hur en klaviatur fungerar kan du också spela melodier själv - antingen med ett riktigt midi-keyboard kopplat till datorn eller via klaviaturen på skärmen. Tryck på "Input notes" och prova dig fram. Med hjälp av menyvalet "Channel" kan du bygga upp flera olika stämmor.

När resultatet låter bra ska du spara det i midi-formatet för att din egenkomponerade ringsignal ska fungera i mobilen. Tryck på "File" och "Save as MIDI" och spara filen någonstans där du hittar den. Skicka midi-filen till mobilen via bluetooth, e-post, infrarött eller datakabel. Midifilerna är lätta att hantera tack vare att filstorleken är liten. Hur t.ex. klangen från ett piano skall låta ligger lagrat i mobilen och inte i midi-filen. Ibland har mobilen spärrar som gör att du inte kan vidarebefordra filerna via mms. Då måste du skicka filen via e-post direkt från datorn istället om du vill dela med dig av dina verk.

Klipp till en samplad ringsignal

Med ett ljudredigeringsprogram kan du redigera fram ringsignal med musik, tal eller ljudeffekter som du har i datorn. Här används gratisprogrammet Audacity som finns för pc, Mac och Linux. Börja med att till exempel öppna en mp3-fil eller spela in lite ljud med en mikrofon.

Välj ut vilka delar du vill behålla i den färdiga ringsignalen. Använd zoom-funktionen och sätt ut markeringar vid start- och stoppunkterna. Markeringar hittar du vid funktionen "Labels" i "Tracks"-menyn. När du vill klippa bort allt utom en viss del - markera det du vill behålla och tryck på "Edit" och "Trim". Vill du mixa in fler ljud i din ringsignal - tryck på "Tracks" och "Add new audiotrack". Med "Envelope"-verktyget (en knapp med en blå linje och två vita trianglar) kan du justera volymen på dina ljudspår i förhållande till varandra så att nivåerna blir rätt.

Audacity innehåller också många användbara filter och effekter. Här är några exempel:

- Change Speed - justera hastigheten på musiken. Bra om du vill få takterna i två olika låtar att fungera tillsammans i "Mash-up".

- Compressor - minskar dynamiken så att svaga ljud blir tydligare i förhållande till de starka.

- Click Removal - tar bort knaster från vinylskivor.

- Echo - lägger på ett eko.

- Normalize - hjälper dig att anpassa ljudnivån på filer från olika källor.

- Phaser - en ljudeffekt med analog känsla som är mycket omtyckt bland house-producenter.

När du gillar resultatet - välj "Edit", "Export" och spara som mp3-fil. Audacity använder sig av Lame mp3 Encoder som du kan ladda ned gratis från audacity.sourceforge.net/download/lame/. Tryck på "Options" innan du sparar och välj en lagom hög ljudkvalitet. Inställningen "Bit rate mode - constant" och "Quality - 128 kbps" ger bra ljudkvalitet och fungerar i alla mobiler som spelar mp3.

Tips för bra samplade ringsignaler

- Less is more. Om du använder en musikfil, till exempel mp3, som ringsignal blir resultatet mycket bättre om du klipper och klistrar lite. Redigera musikfilen så att refrängen eller ditt favoritparti i låten blir det som spelas när telefonen ringer.

- Utnyttja loopar. Långa musikfiler gör att temat tar stor plats, men genom klippa ut ett jämnt antal takter får du en ringsignal som tar liten plats och låter bra när den upprepas.

- Börja med starkt ljud. Om ringsignalen böjar för svagt kanske du inte hör mobilen direkt och den som ringer dig får vänta onödigt länge.

Alternativ

Ett program som är enkelt att använda och speciellt anpassat för att skapa ringsignaler är Magix Ringtone Maker. Kostar cirka 179 kr.

Ett riktigt proffsprogram i ljudsammanang är Adobe Audition. Denna digitala musikstudio kostar dryga 4000 kr, men innehåller verktyg för alla tänkbara ljudproduktioner. Finns även i testversion på www.adobe.com.

Möjligheten att anpassa ringsignalen i mobilen har funnits i dryga 10 år. I början matade man in melodier med hjälp av bokstäver för de olika tonerna, men snart upptäckte branschen att här fanns pengar att tjäna så man introducerade möjligheten att skicka ringsignaler över sms. Nokia introducerade sin "Smart Messaging"-standard 1997 och den blev riktigt stor när det gällde att skicka både ringsignaler och svartvita bakgrundsbilder för mobilen.

Ericsson ville naturligtvis inte vara sämre och introducerade sitt Emelody-format, men det gick man ganska snart ifrån och satsade istället på mms-föregångaren ems. I ems-standarden kallas formatet för ringsignaler Imelody och förutom av Ericsson användes formatet främst i mobiler från Alcatel, Motorola och Siemens.

Polyfont roligare

De pipiga, monofona ringsignalerna sålde bra under några år, men snart törstade marknaden efter något nytt. En mobil med enbart monofona ringsignaler kan bara spela en ton - ljud med en frekvens - på en och samma gång. Med polyfona ringsignaler blev det möjligt att spela flera toner "ovanpå" varandra och det öppnade för ringsignaler med ackord och melodislingor tillsammans med komp av olika slag.

Från början användes enkla ljudkretsar som klarade att spela ett fåtal stämmor, men snart kom mer avancerade varianter med stöd för många olika instrumentljud och fler stämmor. Dagens mobiler klarar ofta 32, 64 eller 72 stämmor. Midi-formatet (Musical Instrument Digital Interface) blev snabbt den vanligaste standarden för polyfona ringsignaler och eftersom standarden funnits i musikbranschen sedan början av 1980-talet så fanns det gott om färdigt material och bra programvaror.

Midiformatets begränsning är att det använder en fast uppsättning av instrumentljud. Musiker kringgår detta genom att bygga ut standarduppsättningen med sina favoritljud - wavetables, men i mobilen finns inte någon sådan möjlighet. Alternativet är att använda samplade ljudformat - den metod som används för cd-skivor, mp3-spelare, digitalt film- och tv-ljud med mera.

MIDI eller sampel

En midifil talar om för mobilen när och hur den ska spela ett ljud - vilken tonhöjd, hur länge tonen ska spelas, hur starkt ljudet ska vara, vilket instrument som ska spela det och så vidare. Med samplade format bryts ljudet istället ner till sina minsta byggstenar. Datafilerna innehåller samplingar - stickprov på ljudet - i form av tal, till exempel 16 bitar långa, som talar om hur hög spänning som ska skickas till mobilens högtalare.

För att kunna återge hela frekvensomfånget som örat kan höra behövs dubbelt så många stickprov per sekund som den högsta hörbara frekvensen och musiksammanhang används för det mesta 44100 eller 48000 samplingar per sekund. I okomprimerad form blir det snabbt väldigt stora datamängder - närmare 600 megabyte per timma i cd-kvalitet - en tack vare komprimerade format som mp3 och aac kan man skära bort ungefär 90 procent utan att tappa alltför mycket av kvaliteten.