Nu med alla tabeller på webben

Mobils täckningstest 2010 - hela listan

2010 års täckningstest av mobilnätet finns nu i sin helhet på webben, inklusive tabellerna för alla regioner.

Publicerad Senast uppdaterad

Från Kiruna i norr till Ystad i söder har Mobils testbil färdats för att ta reda på vilken eller vilka operatörer som är bäst. Det vi vet är att operatörernas täckningskartor inte riktigt stämmer med verkligheten. Även när täckningskartan uppger att det ska finnas täckning får vi ofta svårt att ringa och samtal bryts på grund av bristfällig täckning. Och samma sak gäller ju när vi kopplar upp oss till internet mobilt. De teoretiska hastigheter för mobilt internet som syns i reklamen stämmer inte riktigt med våra verkliga upplevelser.

Så hur gör man ett test som på allvar tar reda på vad mobilnäten kan erbjuda oss vanliga användare på olika platser runtom i detta avlånga land? Det enda som fungerar för att göra ett sådant test på allvar är att ge sig ut och mäta – att helt enkelt på något vis ringa tiotusentals samtal och ladda ner många tusen megabyte data. Det är just det vi har gjort. I år igen.

Ascom står för tekniken

Efter att vi tacksamt fått låna en bil från Opel kom vi överens med företaget Ascom, som tillverkar en av världens främsta mätutrustningar för att mäta mobilnät. Ascoms utrustning Tems Automatic har vi även använt i flera täckningstester genomförda av tidnnigen Mobil fram till för några år sedan. Den nya versionen av Tems Automatic är den första som även kan komma upp i den teoretiska maxhastigheten 21 Mbit/sekund för de mest uppgraderade turbo-3G-basstationerna. Vår målsättning har varit att presentera ett test som visar vilken eller vilka operatörer som erbjuder bästa nätet för samtal respektive mobilt bredband / mobilt internet. Vi har alltså haft en uppsättning enheter som konstant ringt telefonsamtal, och registrerat hur många samtal som lyckats, exakt var (via GPS-position) och hur ljudkvaliteten varit under dessa samtal.

Det andra testet handlar alltså om mobilt bredband och mobilt internet. Oavsett om det är via en dongel i datorn eller via en smart mobiltelefon du surfar så behöver du ett bra mobilnät för att bli nöjd. Testenheterna har konstant laddat ner fem megabyte stora filer för att mäta både hastighet på olika mätpunkter – och var någonstans man inte lyckas koppla upp sig via mobilnäten. Våra mätmetoder är utformade för att ge en bild som säger något om vad man upplever som normal användare av mobilnäten, inte för att se hur snabb uppkoppling man kan lyckas åstadkomma under ett kort ögonblick med optimala omständigheter. Testresultatet? Lika spännande som ovisst. Men här är det.

Östra Sverige

Vi hann aldrig besöka Astrid Lindgrens värld i Vimmerby men bjöds i stället på en vacker rosa skymning. Överlag var det vackert väder i det här området vilket gjorde körningen behaglig.

Röst: Tele2

Alla operatörer presterar bra resultat, tre av dem faktiskt exakt lika bra, men Tele2 vinner. De har faktiskt det sämsta antalet lyckade uppkopplingar, men det mer än kompenseras av den bästa talkvaliteten.

Data: Telia

I östra Sverige är det jämnt mellan Tele2, Telenor och Telia när det gäller datahastigheter. När det kommer till antal lyckade nedladdningar är däremot Telia bäst med marginal.

Södra Sverige

I Malmö hade vi den stora turen att precis missa ett rån och efterföljande skottlossning. Mindre tur hade vi med ett nät som två operatörer använder sig av. Det visade sig ligga nere en hel dag. Det var bara att återbesöka cirka tio orter, och det några dagar efter att hela testet egentligen var avslutat.

Röst: Tre

Det är med minsta möjliga marginal Tre vinner för tal i landets södra regioner. Detta genom att sticka ut med något fler lyckade samtal än konkurrenterna.

Data: Telia

Med både flest antal lyckade nedladdningar och högst snitthastighet tar Telia hem segern här, även om marginalen till framför allt Tele2 inte är stor.

Västra Sverige

Även i år visade sig Göteborg vara svårnavigerat. Det var inte direkt enkelt att hålla reda på var man hade varit. De mindre städerna runt omkring var desto lättare. Ulricehamn var en trevlig bekantskap med mycket stora segelbåtar (måste vara många rika personer som bor där), men Falkenbergs industriella fasad kunde man ha klarat sig utan. Lidköping gjorde skäl för namnet eftersom vi på grund av tekniska problem fick mäta om den och fem andra städer.

Röst: Telenor

Flest antal lyckade uppkopplade samtal ger Telenor segern i denna region. För talkvaliteten var man inte bland de bästa men skillnaderna är små.

Data: Tele2

Tele2 har den högsta hastigheten och flest antal lyckade uppkopplingar, och blir därför den rättvisa segraren i Västsverige.

Malmö och Göteborg

Vår vistelse i Göteborg krockade med att ett pseudo-punkband belägrat staden, och i Malmö var det skottlossning. Täckningstest är ingen dans på rosor.

Malmö

Tal: Telenor

Storstadsregionerna brukar vara Tres paradgren, men tittar man på Malmö specifikt är det faktiskt Telenor som är bäst.

Data: Telenor

Telenor övertygar med klart högre datahastighet än konkurrenterna.

Göteborg

Tal: Tre

Tre är vinnare med viss marginal.

Data: Tre

Tre är vinnaren, med minsta möjliga marginal gentemot Telenor.

Öland

Öland var inte det mest spännande av resmål. Det var platt, det var folktomt och det ockuperades av väldigt många kossor. Att det dessutom regnade en hel del hjälpte inte heller. Ska man välja en ö så föredrar jag Gotland.

Röst: Tele2

Öland är testets minsta område, men sommargästerna är många och täckningen sporadisk, så intresset för vinnaren i detta område är ändå stort. I år blev Tele2 vinnare med minsta möjliga marginal över Tre.

Data: Tre

Ska man surfa från sommarstugan på Öland är Tre det oomstridligt bästa alternativet. Förutom den bästa frekvensen lyckade nedladdningar håller man en genomsnittshastighet som ligger flera megabyte högre än närmaste konkurrent.

Gotland

För oss (förare och Bo) var det första gången på Gotland. Vi blev glatt överraskade, men känslan av att om vi hade varit där under Stockholmsveckan så skulle upplevelsen varit åt det negativa hållet, kan vi inte riktigt skaka av oss. Att vi fick sällskap av två vänner under täckningen av Fårö var en glad överraskning. Är man väl där kan vi verkligen rekommendera en klättring upp på en av raukarna. Fåren kan man låta bli, i alla fall om man är Stockholmare. Vi verkar inte tillhöra dem som de låter sig klappas av.

Röst: Tele2

Liksom Öland är Gotland en ö med många turister intresserade av bra kommunikationer med fastlandet. För tal är Tele2 tydligt bästa alternativet. Bäst på samtliga mätpunkter, och bättre ljudkvalitet än konkurrenterna, men samtliga operatörer presterar ändå bra.

Data: Telia

För data är Gotland däremot Telias ö. Både flest lyckade uppkopplingar och klart snabbast nät. Tele2 ligger dock inte långt efter, och även Tre presterar klart godkänt.

Stockholm

Vår hemstad drev oss till vansinne. Alla dessa korkade billister gjorde testningen till en ren plåga. Efter en dag insåg vi dessutom att man måste mäta kvälls/nattetid om man vill komma längre än 500 meter på en timme. Mätställena utökades även jämfört med mindre städer eftersom större byggnader i vissa fall kan skapa täckningsskuggor. Men det var väldigt skönt att få sova i sin egen säng.

Röst: Tre

Att Tre är mer än bara mobilt bredband bevisar man genom att vara bästa nät för tal i Sveriges största stad. Det är en jämn match där samtliga operatörer presterar bra.

Data: Tre

Mobildata är Tres paradgren och Stockholm är Tres hemstad och skyltfönster, så det kommer knappast som någon överraskning att Tre med marginal är bäst här. Datahastigheten är i genomsnitt mer än en megabyte högre än närmaste konkurrents.

Mellansverige

Den här etappen fick oss att tänka på deja vu. De flesta av de mindre städerna är uppbyggda på samma sätt och efter ett tag började vi undra om vi inte hade råkat åka till samma stadskärna två gånger. Självklart regnade det mycket också. Ett litet besök på ett trevligt kafé i Uppsala fick oss dock på bättre humör, detsamma kan sägas om det vackra vädret i Eskilstuna. Vi åt god sushi i Örebro och träffade en idol 2009-finalist, resans enda "jag mötte Lassie".

Röst: Tre

Stockholm ingår i regionen Mellansverige, och det bidrar nog till att Tre tar hem segern för taltrafik även för hela Mellansverige. Men marginalerna till konkurrenterna, är betydligt mindre än för Stockholm.

Data: Tre

Även för data är Tre klart bäst i Mellansverige, även om marginalen inte är lika stor som i Stockholmsområdet. Telenor är närmaste konkurrent.

Södra Norrland

Små knixiga vägar och ett oplanerat besök några mil utanför Storlien mot den norska gränsen i jakt efter en sovplats. Där fick vi dock tillbaka en del tro till mänskligheten. Kvinnan som drev vandrarhemmet förklarade i telefonen att: "dörren är upplåst, lämna pengarna på sängen". Smått förvånade upptäckte vi flera sängar med pengar på madrassen. Det är skönt att folk fortfarande kan vara ärliga. Vill man uppleva ett öde samhälle så kan vi rekommendera Åre när det inte är skidsäsong. Det var nästan så att vi förväntade oss att behöva hoppa undan för rullande gräsbollar som man ser på cowboyfilmer (tumbleweed). Nämnde vi att det blåste som attans?

Röst: Tele2

I södra Norrland finns det ett A-lag och ett B-lag av operatörer för taltrafik, där A-laget leds av Tele2 följt av Telia, medan Tre och Telenor ligger en bit efter.

Data: Tele2

Även för data är Tele2 kung av södra Norrland, följt av Telia, och skillnaden är mer markant än för taltrafiken. Telia har nästan lika hög datahastighet, men märkbart sämre antal lyckade nedladdningar.

Norra Norrland

Människornas välvillighet i den här delen av landet överraskade oss. Vi (som är 08:or) trodde att norrlänningar skulle vara slutna och inte välkomna oss, men vi hade totalt fel. Mer trevliga och hjälpsamma människor var det länge sedan vi träffade. En annan överraskning var den extremt täta dimman som ibland uppstod i bergsdalarna. Ibland var vi tvungna att inte köra snabbare än 20-30 km/h för att vara säkra på att inte åka av vägen. Att renarna dessutom inte verkar förstå att vi alla förlorar på närkontakt, och sonika bestämmer sig för att inte flytta på sig när man kommer, gjorde det hela lite väl spännande.

Röst: Telia

Norra Norrland har så länge vi kan minnas varit Telias triumfkort när det gäller rösttrafik, och så även detta år. De andra operatörerna är inte ens i närheten när det kommer till antalet lyckade samtal.

Data: Telia

Även för mobilt internet håller Telia ett starkt grepp om Norra Norrland, men marginalen till Tele2 är inte stor. Norra Norrland är den enda region där Net1 på allvar är med i matchen, och med riktigt bra antal lyckade uppkopplingar tar de sig till en hygglig tredjeplats.

På tåget

Tåget försöker konkurrera med flyget på flera inrikessträckor och en given fördel med tåget är möjligheten att jobba på resan. Vi har testat hur bra det verkligen fungerar. Tåg är en speciell miljö att använda mobilen i eftersom de nya tågens kaross och rutor gör att mobilsignalerna har svårt att nå in. Därtill går tågen ofta i områden där mobilnäten är dåligt utbyggda eftersom få användare, utöver tågen, rör sig där.

Vinnare: Tre

Alla operatörer klarar sig faktiskt rätt dåligt på tåget. I synnerhet om man beger sig utanför storstadssträckorna, och i synnerhet Telenor i Norrland. Tre är den tydliga vinnaren.

Vinnare Sverige

Röst: Telia

Eftersom operatörerna presterar så oerhört jämnt i de flesta regioner är det de få regioner där det faktiskt finns tydliga skillnader som fäller avgörandet. Det rör sig då främst om södra och norra Norrland. Det innebär att kampen står mellan Telia och Tele2, där Telias större försprång i Norra Norrland i slutänden väger tyngre än Tele2:s mindre i södra Norrland. Men skillnaden dem emellan blir så liten att vi känner att inte det ensamt kan fälla avgörandet. Antalet lyckade samtal är viktigare än en skillnad i talkvalitet som knappt är hörbar, och sett till lyckade uppkopplingar är fördelen för Telia litet tydligare. Telia vinner även i år, med minsta möjliga marginal.

Data: Tele2 och Tre

Tre är snabbast med marginal i den största regionen, Mellansverige, som står för en tredjedel av totalpoängen. Men sedan knaprar Tele2 in på försprånget i region för region, i synnerhet i Norrland. Tele2 imponerar verkligen med hög och jämn datahastighet över hela landet. När slutsummeringen och viktningen efter befolkningsmängd är gjord har Tele2 gått om Tre med en näshårslängd. Faktum är att skillnaden mellan slutvärdena för de två inte är större än 1,1 promille! Vår mätmetod har inte sådan precision att det är försvarbart att utse en enskild vinnare på dessa grunder, så det får bli en delad förstaplats.

Om du vill läsa mer om vad våra täckningstestare David Boda och Bo Skelett upplevde på sin resa genom Sverige kan du läsa om det på

tackningstestbloggen.mobil.se/

Så gjordes testet

Bästa mobilnät för röstsamtal

Vi har ringt många tusen samtal med varje mobiloperatör på olika platser i Sverige. Det som vi har mätt är dels om mätenheterna lyckats ringa, och dels vilken ljudkvalitet vi fått vid dessa telefonsamtal. Betyget för landsdelar och för hela Sverige inkluderar också ett vägt värde utifrån hur stor del av den svenska befolkningen som bor i de undersökta områdena.

Bästa mobilnät mobilt bredband

För att testa mobilnätens kapacitet har vår mätutrustning kopplat upp sig via modemenheter utrustade med sim-kort från allla de olika 3G-operatörerna. För operatören Net1, som inte använder vanlig 3G har vi i stället använt deras router som usb-modem inkopplad i en mätdator. Därefter har en datafil på 5 megabyte om och om igen laddats ner via mobilnäten och utrustningen. Hastigheten har mätts, och systemet har upptäckt om nedladdningen har lyckats eller ej. Bägge dessa värden vägs därefter samman. Betyget för landsdelar och för hela Sverige inkluderar också ett vägt värde utifrån hur stor del av den svenska befolkningen som bor i de undersökta områdena.

Utrustningen

TEMS Automatic från Ascom Network Testing är ett helautomatiserat system för övervakning av telekommunikationsnät. Systemet använder små men tekniskt avancerade testprober för att säkerställa att nätet fungerar som det ska. Testproberna har monterats i bakluckan på en Opel Insignia. Dessa testprober har sedan ringt samtal, laddat ner data och skicka loggfilerna till en central server för detaljerad analys. Proberna har genomfört mätningarna konstant och bilen har både stått stilla och varit i rörelse. För operatören Net1 har mätverktyget Tems Investigation använts parallellt med övriga mätningar. Det sammanlagda mycket omfattande underlaget ger en mycket tillförlitlig statistik som bas för testets slutsatser.

På tåget

I det test som genomfördes på tåget har TEMS Pocket från Ascom Network Testing för att mäta mobil-operatörernas gsm- och 3G-nät.

4G-testet

När vi mätt 4G har vi lånat modem från operatörerna, och använt en vanlig pc-dator med Microsoft Windows Vista. Mätningarna har gjorts med bredbandskollen med upprepade mätningar vid varje mätpunkt.

Vi tackar alla samarbetspartner som gjort täckningstestet möjligt.

Unikt test

Mobils täckningstest är unikt i sitt slag och skiljer sig från andra liknande test på ett antal punkter:

Oberoende – En del operatörer publicerar då och då egna mätningar, givetvis utförda på ett sätt som ska ge den mätande operatören maximal utdelning.

Baserat på verkliga mätningar – Inga uppgifter från operatörer eller myndigheter, exempelvis täckningskartor, har legat till grund för resultatet. Förutom att man bör vara skeptisk till vad operatörerna själva säger är täckningskartor som regel framräknade teoretiskt utifrån var det finns basstationer. I verkligheten kan man sakna täckning oavsett vad kartorna lovar.

Mängden mätpunkter – Inget annat test av de svenska mobiloperatörerna är baserat på ett så stort antal mätningar.

Mätmetoden – Testet är utformat för att efterlikna ett normalt användarbeteende under längre perioder. Till skillnad från Bredbandskollen och liknande tjänster för att testa uppkopplingar har vi inte försökt att maximera uppkopplingens hastighet under ett kort ögonblick eftersom kortvarig maxhastighet är relativt ointressant i praktiken för de flesta användare.

Geografisk spridning – Mobils testbil har rullat från Överkalix i norr till Ystad i söder, sammanlagt har det blivit cirka 1 500 mil.

Flera mätfaktorer – I testet av röstsamtal har både ljudkvalitet och mängden lyckade telefonsamtal I ett viss område vägts in I slutbetyget. I testet av mobil internetuppkoppling har både hastigheten och mängden lyckade detanedladdningar vägts in.

Alla nät – Operatörernas nät har utnyttjats maximalt. I det vanliga testet har såväl 3G-näten som gsm-näten kunnat användas. Dessutom görs för första gången en jämförande mätning av de påbörjade 4G-näten.