Annons

Förresten

Alphabet är Googles nya moderbolag

Dagens bomb kommer i form av att Google blir en del av ett nytt moderbolag med företagets grundare i topp.

Publicerad Uppdaterad

Nyheten kom via Googles egen blogg där Larry Page, som grundade Google tillsammans med Sergey Brin skriver att Google Inc. nu är ett dotterbolag till Alphabet Inc.

Alphabet tar över Googles roll som börsnoterat företag och alla aktier som tidigare gällt Google gäller nu istället det nya moderbolaget. 

Larry lämnar därmed sin ledande position på Google för att istället leda Alphabet. Före detta produktchef på Google, Sundar Pichai, tar hans plats som ny VD för Google. Alla tidigare dotterbolag som varit en del av Google blir nu en del av Alphabet. Anledningen till att man skapar det nya moderbolaget säger man är att varje del i företaget ska fokusera på sitt eget område, Google inkluderat. 

Alphabet samlar de tidigare delar av Google som inte fokuserar på internet. Ett exempel är X lab som fokuserar på produktleverans via drönare. Man har också tagit in Life Sciences där man utvecklar linser för diabetiker som känner av blodsockervärdet, och Calico som fokuserar på att förbättra människors hälsa och livslängd.

Larry skriver att han och Sergey ska finnas till hands för företagets olika delar när det behövs och se till att allting fungerar. Han poängterar också att man inte planerar att använda Alphabet som ett märke eller för att sälja produkter. Som en följd av det här så kommer Alphabets och Googles resultat att presenteras separat från och med fjärde kvartalsrapporten.

Naturligtvis gör detta att företaget kan röra sig utanför dess vanliga områden utan att allt associeras med internettjänsterna. Särskilt användbart blir det när företaget vill lansera nya produkter och tjänster. Alphabets hemsida heter abc.xyz och Mobil kommer att uppdatera den här artikeln när mer information släpps.