Dubbelböjt

Första intrycket: Samsung Galaxy S6 Edge

En edge-hatare testar Galaxy S6 Edge och gillar den.

Publicerad Uppdaterad

Ja, jag var inget fan av Galaxy Note Edge, så jag var verkligt fundersam inför lanseringen av det som nu alltså är Samsung Galaxy S6 Edge. Först och främst ska vi slå fast att Galaxy S6 och S6 Edge har massor gemensamt. Faktum är att alla fakta är desamma utom mått, vikt och färgval. Även skärmen på de båda telefonerna har samma mått och upplösning, men med skillnaden då att den på Edge är böjd på bägge sidor denna gång. Precis som i Galaxy S6 ger alltså S6 Edge den där högupplösta skärmen, den unika designen, prestandan, batteritiden, snabbare kameran och fingeravtrycksläsaren som du nu kan toucha och inte behöver svepa med fingret över för att den ska förstå.


Låt oss därför fokusera här på hur skärmen är och fungerar. Nu har nämligen Samsung tänkt om det här med böjd skärm. Böjarna på skärmen i Galaxy S6 Edge är betydligt mindre påtagliga än de var i Note Edge. Det som i Note Edge uppfattades nästan som en extra sidoskärm har i Galaxy S6 Edge mer blivit en skärm med svag avrundning i kanterna. Det är stor skillnad. 


Att hävda att jag hatade Note Edge är så klart överdrivet, men jag har svårt att se hur man ska motivera det högre priset med de få fördelar böjda skärmen i det sammanhanget tillför. I Galaxy S6 Edge tycker jag funktionerna är mer genomtänkta. För det första innebär den svagare avrundningen som nu finns på båda sidor att telefonen fortfarande är bra att hålla. Samsung säger att de den här gången lyssnat mycket på användarnas feedback, byggt vidare på framgångar och lärt sig av sina snedsteg. Jag tror inte Samsung hunnit få med så mycket av min eller någon annans Edge-feedback redan till S6 Edge som rimligen legat på ritbordet sedan länge, men resultatet är oavsett ett stort steg framåt.


På Galaxy S6 Edge är den ena sidan den informationsström som fanns redan i Note Edge och böjen på den andra sidan befolkas av dina fem favoritkontakter. Här kommer du snabbt åt samtalshistorik, deras meddelanden och så vidare. Mest genomtänkt är dock färgkodningen. Du väljer en färg för var och en av personerna. På det sättet kan du lägga telefonen upp och ner på bordet och se direkt på färgen (som slipper ut från den sidan av skärmen när någon ringer, mejlar eller smsar). Det är alltså skärmen som lyser i en färg och eftersom skärmen är böjd ser du det mot bordsytan. Särskilt genomtänkt är det ju att dina kontakter bara finns på ena sidan, så att de övriga på mötet inte ens märker att det ringer. Du kan avvisa ett samtal genom att diskret placera ditt finger på telefonens fotolampa (som för övrigt även fungerar som pulsmätare). Jag kan hålla med Samsung om att det här är design som har ett faktiskt och användbart syfte. Sen får man givetvis fråga sig själv om man skulle använda det så mycket att det motiverar det högre priset, för S6 Edge är 1500 kronor dyrare än den platta modellen.

Fakta

Mått: 142,1 x 70,1 x 7,0 mm

Vikt: 132 gram

Skärm: 5,1 tum, Super AMOLED, quad-hd 1440 x 2560 pixel, 577 ppi

Maximal datahastighet: LTE cat 6, 300 Mbps ner, 50 Mbps upp

Kamera: 16 megapixel, autofokus (kan följa rörliga motiv), fotolampa, främre kamera på 5 megapixel

Bluetooth: Ja, version 4.1

Sensorer: Accelerometer, ljus, gyro, närhetssensor (proximity), kompass, barometer, fingeravtryck (nu touch istället för svep), halleffektsensor och pulsmätare.

Arbetsminne: 3 GB

Lagringskapacitet: 32/64/128 GB

Färger: Vit, svart, guld och grön (White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum och Green Emerald)

Säljstart: 10 april

Pris: 8490/9490/10490 kr (32/64/128 GB)