IFA 2016

Vi kollar in Huaweis Nova-lurar

Huawei Nova
Huawei Nova
Huawei Nova
Huawei Nova
Huawei Nova
Huawei Nova Plus
Huawei Nova Plus
Huawei Nova Plus
Huawei Nova Plus
Huawei Nova Plus
Exempel på makeup-filtret för selfies som Huawei kör med

Mellanklasslurar med designfokus är vad Huawei bjuder på, men här har faktiskt designen betydelse.

Publicerad Uppdaterad

Ryktesvägen gissade vi att Huawei inte skulle slå på stora trumman med en ny Mate-modell eller liknande under IFA-mässan, istället blev det mellansegmentstelefonerna Nova och Nova Plus som fick stå för showen.

Likt Sony med Xperia X pratar företaget gärna om tillräckligt med processormuskler tillräckliga för att ta dig igenom de uppgifter du använder telefonen till, snarare än att vara något toppresterande. Här handlar det däremot inte om något av Huaweis egna Kirin-chip, utan om Qualcomms Snapdragon 625 kombinerat med tre gigabyte arbetsminne (och 32 gigabyte lagring) som får stå för det Huawei kallar ”everyday performance”. Helt klart tillräckligt för de flesta, även om det inte tillhör toppskiktet.

Huawei Nova

Istället är det design och foto som står i fokus här. Optisk bildstabilisering och selfies med makeup-effekter är huvudnumren, men under vår begränsade tid med telefonerna har vi inte riktigt hunnit utvärdera hur kameran står sig mot konkurrensen.

Huawei Nova Plus

Däremot får vi faktiskt säga att allt fluffigt snack om design faktiskt slår igenom till verkligheten här. Huawei pratade mycket och länge om kurvade linjer och slipad metall, precis som de flesta andra gör i dagsläget. Vad som däremot förvånade oss var hur pass bra telefonerna faktiskt kändes i handen.

Exempel på makeup-filtret för selfies som Huawei kör med

Särskilt den större Nova Plus kändes riktigt bra i handen och den kurviga slipningen av metallen gjorde den riktigt skön att hålla i. Just skillnaden hos Nova och Nova Plus ligger för övrigt i just storlek och batteri, med en skärm på fem tum för Nova och 5,5 tum för Nova Plus. Även vikten hos de båda telefonerna kändes riktigt väl avvägd och på det hela taget var känslan hos telefonerna det som stack ut under dagens testrunda.

Huawei Nova

I övrigt känner vi igen oss från både Huawei och systermärket Honor, med fingeravtrycksläsare på baksidan som både funkar snabbt och erbjuder en hel del extrafunktioner, och Huaweis eget EMUI-gränssnitt (Android 6) som du antagligen antingen älskar eller hatar (undertecknad går mer mot det förstnämnda).

Huawei Nova Plus

I skrivande stund har vi inte några svenska priser, men i euro handlar det om 399 pengar för Huawei Nova och 429 för Nova Plus, vilket borde lägga de två telefonerna kring 4-4500 kronor i Sverige när de landar i oktober.