Sony saknas

Nio nya tillverkare gör Windows Phones

Microsoft berättade på en pressträff igår att man rekryterat nio nya tillverkare som ska göra mobiler med Windows Phone. Bland nykomlingarna märks Lenovo, LG och ZTE.

Publicerad Uppdaterad

Nokia som snart blir en del av Microsoft dominerar tydligt bland tillverkarna som gör Windows Phones, men det vill Microsoft uppenbarligen ändra på. Utöver tillverkarna HTC, Nokia, Samsung och Huawei som redan gör Windowsmobiler om än i begränsad omfattning några av dem så tillkommer nu även Foxconn, Gionee, Lava (Xolo), Lenovo, LG, Longcheer, JSR, Karbonn och ZTE. LG har tidigare hoppat av samarbetet med Microsoft om Windows Phone efter att ha gjort en telefon i samband med att systemet lanserrades, men är nu åter med på tåget. Som synes är det en del av dessa tillverkare som är mindre kända för oss svenskar, men Microsoft säger att de ska hjälpa företaget få Windows Phone att växa på nyckelmarknader, vilket i det här sammanhanget är till exempel Indien och Taiwan. Användarna ska alltså räkna med ännu billigare telefoner med Windows PHone under skalet.

Kring Sony har det en tid cirkulerat rykten om en eventuellt kommande Windows Phone, men den japanska tillverkaren saknas i fortfarande i listan. Vad Microsofts överenskommelse med dessa nya samarbetspartners betyder i praktiken är svårt att sia om. Nokia är egentligen de enda som satsat helhjärtat på Windows Phone och varken Samsung, HTC eller Huawei har släppt sina fokus på att främst tillverka mobiler med Android. 

Samtidigt som Microsoft berättade om de nytillkomna partnertillverkarna meddelade man även att hårdvarustödet i Windows Phone breddas, vilket gör att tilvlerkare kan använda flera av Qualcomms enklare processorer, det tillkommer stöd för mjukvarubaswrade knapapr istället för fysiska sådana, man behöver inte längre ha fysisk kameraknapp och det tillkommer stöd för dubbla simkort.

Vad tror du? Får vi se några nya Windows Phones under mässan eller blir det främst fokus på Android? Kommentarerna finns nedan.