Annons

Vad hände sen?

Samsung Galaxy S4 i backspegeln

Samsungs toppmodell Galaxy S4 nådde butikerna i maj förra året. Men hur står den sig lite mer än ett halvår efter släpp? Mobil ser tillbaka på toppmodellen efter ett par månaders användning.

Publicerad Uppdaterad

Det känns lite som om ursprungliga köpare av Galaxy S4 blev lite snuvade på konfekten när Samsung nästan direkt efter släppet började häva ur sig specialmodeller av telefonen med nya funktioner. Det innebär där­emot inte att ursprungsmodellen blivit sämre till följd av det, men har du specialintressen inom exempelvis foto eller sport har det ändå dykt upp mer intressanta varianter.

Originalet kan däremot dra nytta av att ha sålt flest enheter och därmed dragit till sig tillbehör i större utsträckning. Även om många av Samsungs S Health-tillbehör inte kommit hit eller helt enkelt inte släppts alls har Samsung åtminstone haft den goda smaken att släppa ett kit för trådlös laddning till S4:an. Även tillverkare av skal, bland annat tåliga sådana från Lifeproof och Otterbox, finns i lite större utsträckning till Galaxy S4 än till andra tillverkare.

Säkerhet och klocka

Med den ständiga frågan kring uppdateringar är Galaxy S4 något privilegierad eftersom just toppmodeller är de som tillverkarna brukar bry sig om längst samtidigt som uppdateringar brukar komma först till dem. Under hösten fick Galaxy S4 en uppdatering till Android 4.3 och även om Samsung inte sagt något så kan vi anta att även Android 4.4 ligger runt knuten.

Under sommaren dök det upp en mindre uppdatering, som bland annat fixade till möjligheten att installera appar på minneskortet, men det var i och med höstens jätteuppdatering som det började hända saker.

Uppdateringen till Android 4.3 förde inte bara med sig en ny version av Android, utan även en hel del nytt från Samsungs sida. På det lite mer nischade området aktiverades stöd för ANT+ till telefonens S Health-tjänst. Det innebär att hälsotjänsten i telefonen numera kan kommunicera med bland annat pulsband via den trådlösa standard som är vanligast inom det området.

Uppdateringen förde även med sig lite extra säkerhet för företag i och med tjänsten Knox. Med den aktiverad skapas en krypterad partition i telefonens minne tänkt för känslig företagsinformation. Som användare är det lite som att växla mellan två användarkonton och Knox-delen är främst tänkt att styras av företagets IT-avdelning, där det bestäms vilka appar som får köras, vilka konton som ska vara anslutna och så vidare. Det liknar väldigt mycket det som Blackberry haft en längre tid, men som nu även finns hos ett par Samsung­telefoner, däribland S4.

I och med höstens uppdatering fick S4-användare även möjlighet att koppla upp sig mot företagets smarta klocka Galaxy Gear. När klockan släpptes pratade den enbart med nya toppmodellen Galaxy Note 3, men det har luckrats upp något under hösten. Numera har Galaxy S4 också stöd för klockan, så att du kan få notiser till handleden, fota och filma med klockan och en hel del annat mer eller mindre användbart.

Ligger efter på mjukvara

Samsung själva har även erkänt att deras mjukvaruutveckling inte riktigt legat i paritet med deras hårdvaruutveckling och säger sig därför ha styrt om så att hälften av alla utvecklingsresurser fokuserar på just mjukvara.

När det gäller de funktioner som Samsung skröt om vid lanseringen kan vi konstatera att ett sådant fokus troligen är bäst för alla inblandade. Att hålla skärmen vid liv genom att titta på den, smygkika i mappar eller scrolla på webbsidor utan att röra telefonen och liknande är helt enkelt funktioner som fungerar riktigt uselt eller inte alls, eller som helt enkelt är så pass ointressanta att vi aldrig använder dem.

Ett annat lite jobbigare problem med mjukvaran är Galleri-appen. Medan det i teorin är smidigt att den kopplar ihop sig med både de bilder du har på Dropbox och på ditt Facebook-konto resulterar det oroväckande ofta i att appen helt enkelt hänger sig vid öppning och helt sonika vägrar svara på ett par minuter medan den funderar över livet (eller synkar med dina olika konton snarare). För att vara något så grundläggande i en smartphone som en bildvisare känns den riktigt tråkig och oerhört frustrerande.

Som tur är finns det alltid lösningar med Android och att tanka ner en annan bildvisar-app som fungerar bättre är inga som helst problem. Google själva har dessutom smugit in appen Foton i telefonen, vilken fungerar som såväl katalogtjänst som säkerhetskopierare och bildvisare. Det blir lite kaka på kaka att ladda upp till både Dropbox och Google, men det görs å andra sidan automatiskt så du behöver inte direkt fundera på det. 

Kärt barn har

många namn

Samsung Galaxy S4 har fått en hel drös syskon under året. Originalet släpptes i två versioner, en med åttakärnig processor och 3G-uppkoppling och en med fyrkärnig processor och 4G (den vi fick i Sverige). Men det har släppts inte mindre än fyra varianter på Galaxy S4 utöver det.

Samsung Galaxy S4+

Med LTE Advanced och snabbare systemchip.

Samsung Galaxy S4 Active

 Vatten- och dammtålig, men med sämre kamera.

Samsung Galaxy S4 Zoom

Bättre kamera och optisk zoom, men sämre hårdvara.

Samsung Galaxy S4 Mini

Budgetversion av toppmodellen.