Samsung bygger in projektorn

Vi har känt på Samsung Beam

Samsung gör ett nytt försök med projektor i mobilen. Androiden Beam kan blåsa upp innehållet i mobilen i jätteformat.

Publicerad Uppdaterad

Med tanke på att Galaxy Beam innehåller en projektor så känns den ganska smidig. Det är självklart inte marknadens tunnaste telefon, men den ryms ändå i fickan. Vikten är 145 gram och måtten 124x64x13 millimeter. Mobilens skärm är 4 tum och har upplösningen 800x480 pixlar och verkar vara en helt ok mobilskärm. 

Men givetvis är det projektorn i mobilens front som är huvudnumret. I ett fullt upplyst rum har lysdioderna som används för projiceringen inte en chans. Men när vi får tillfälle att prova i ett mörkt rum utan fönster går det fint att dra upp en rejäl bild på väggen tvärs över rummet. Projektorns ljusstyrka anges till 15 lumen och det räcker inte riktigt för att få bilden att bli riktigt stark när den ska blåsas upp över en hel vägg. 

På lite med lagom avstånd med en bildstorlek i klass med en gammal tjock-tv så blir bilden däremot riktigt bra. Vi har inte haft chansen att jämföra med andra microprojektorer, men den spontana reaktionen är att Samsungs Beam står sig väl i den konkurrensen.

Exemplaren som visas på mässan i Barcelona är inte riktigt klara enligt Samsungs representanter. Och det finns lite att fila på. Till exempel är kopplingen mellan hur man styr telefonen på skärmen och vad som händer på den uppblåsta bilden inte helt glasklar. Det krävs också en del pillande och knapptryckande för att få bilden att visas åt rätt håll.

För att driva en mobil med projektor krävs såklart lite extra batterikapacitet och Samsung har satt in ett batteri med kapaciteten 2000 mAh. Exemplaret  vi provar på mässan  har version 2.3 av Android. Men det är inte omöjligt att det kommer att finnas en uppdatering till 4.0 när den börjar säljas i juni.

Beam har två kameror, en bakre kamera med upplösningen 5 megapixel och en främre 1,3-megapixelkamera. Båda kan användas samtidigt som projektorn för att skicka bilden i sökaren direkt upp på väggen.

Enligt Samsung ska Beam  kosta cirka 4700 kronor vid säljstarten i sommar.