Annons

Överväger skippa licensavgiften

Windows Phone kan bli gratis

Microsoft överväger enligt uppgift att slopa licensavgiften för Windows Phone och göra operativsystemet tillgängligt gratis för tillverkarna.

Publicerad Uppdaterad

Det är The Verge som citerar källor med insyn i Microsofts verksamhet. Enligt dessa funderar man på att ta bort licensavgiften för Windows Phone och göra systemet gratis för tillverkarna. I dag får Microsoft betalt för varje såld Windowsmobil, men å andra sidan kommer minst 80 procent av licenspengarna från Nokias mobiltillverkning, och när denna blir en del av Microsoft försvinner förstås denna intäktskälla. Andra tillverkare av Windowsmobiler skulle också bli missgynnade av att Microsoft i praktiken inte behövde betala licens på sina egna telefoner.

Även Windows RT skulle enligt uppgift bli licensfritt, vilket är en smula akademiskt eftersom Nokia och Microsoft är de enda som fortfarande tillverkar surfplattor med systemet.

Enligt de anonyma källorna skulle slopandet av licensavgift sammanfalla med en satsning på alternativa inkomstkällor från appar och tjänster, till exempel reklam i Bing-sökningar i mobilen. Därmed skulle man efterlikna Googles strategi för Android, där man ger ut systemet gratis men tjänar pengar på reklam i mobilen.

Källa