Annons

Pokemon-kaos

Zombie-varning i Pokemon Go-kölvatten

Polisen uppmanar ”Pokemon Go-Zombies” att vara uppmärksamma och att spelet potentiellt kan leda till att man begår ett brott.

Publicerad Uppdaterad

Igår rapporterade vi om den explosionsartade populariteten för det nya mobila Nintendo-spelet Pokemon Go. Trots att det officiellt inte har lanserats i Sverige ännu så har det föga förvånande redan installerats på en mängd svenskars mobiler. Spelet går bland annat ut på att man ska hitta Pokemons på verkliga platser med hjälp av spelets AR-inslag (Augmented Reality, på svenska ofta kallad ”förhöjd verklighet”). Nu har Haninge-polisen utfärdat ett uppmanande i samband med att folk har ringt in och rapporterat om människor som beter sig underligt på udda platser. 

”ZOMBILIKNANDE BETEENDE

Den sista tiden har vi fått ett antal samtal till polisen angående människor som uppför sig konstigt eller befinner på märkliga platser. Vi har också själva mött personer runt omkring i Haninge och Nynäshamn, som är märkliga i sina beteende. De går själva eller i klungor och med zombiliknande tendenser stirrar de ner i mobilen samtidigt som de irrande letar runt i omgivningarna.

Det har visat sig finnas en förklaring och det är ett nytt spel i mobiltelefonerna som heter Pokémon Go. Med hjälp av telefonens gps samt kamerafunktionen letar man Pokémon runt omkring i naturen eller i stadsmiljö. Det ser både roligt ut och är framför allt nyttigt att komma ut och röra på sig. En nära anhörig till mig har gått närmare tre mil på två dagar i syfte att hitta olika Pokémon.

Från polisen vill vi dock påpeka att verkligheten inte försvinner bara för att man spelar spel. Trafikregler är fortfarande en realitet som måste följas och då framför allt för att inga trafikolyckor skall uppstå och att någon kanske blir skadad. Vi vill inte att det händer. Personer har exempelvis tvärstannat med bilen längst en väg för att fånga en Pokémon.

Sedan måste man också respektera andra människor. Det är alltså inte tillåtet att gå in på människors tomter eller företags stängda områden. Då kan man göra sig skyldig till brott som hemfridsbrott eller olaga intrång. Många kan också bli oroliga när de möter eller ser människor som uppför sig lite konstigt. Det kan alltså vara bra att kanske förklara vad man gör.

Jag tror vi bara ser början på detta spel eftersom det formellt inte ens är släppt i Sverige än. Liknande spel kommer dessutom garanterat att dyka upp när hypen är så stor. Mitt råd är därför att se till att ha roligt och rör på dig. Men använt sunt förnuft och glöm inte den reella världen runt omkring, eftersom människor är mjuka och bilar är hårda.

Magnus, gruppchef och yttre befäl”

Nu är inte Pokemon Go det första spelet som får folk att stanna upp av till synes ingen anledning. Bland annat är Turf ett av de spel som orsakar samma beteende. Vi får hoppas att alla tar hand om sig själva och andra, oavsett vilket AR-spel de springer omkring med i mobilen.   

Källa